Αντιγριπικό εμβόλιο από σήμερα στα φαρμακεία

Απόψεις
Αντιγριπικό εμβόλιο από σήμερα στα φαρμακεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη η αντίδραση του ΙΣΗ που μιλά για προχειρότητα

Ανοιχτή από χθες βράδυ η πλατφόρμα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού στα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού.

Μόνη εξαίρεση το σύνολο των ανηλίκων που θα πρέπει να έχουν την έγκριση και τη συνταγή του παιδιάτρου.

Στην προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός αναφέρθηκε μιλώντας στον 98.4 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Έντονη η αντίδραση του ΙΣΗ που μιλά για προχειρότητα.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Από σήμερα, μετά από την ανακοίνωση του Υπουργείου, μπορούν οι πολίτες να πραγματοποιούν τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση από τον ιατρό τους! Πρόκειται για μία απίστευτη προχειρότητα, σε ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας.

Από τη μία οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αδυναμία να υποστηρίξουν αυτό το εγχείρημα, ενώ από την άλλη, σύμφωνα με το Υπουργείο, οι ασθενείς μπορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, μετά από απλή δήλωσή τους ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες! Παραβλέπεται το ότι τα φαρμακεία δεν είναι ιατρεία, δεν έχουν εξεταστήριο, δεν έχουν χώρο αναμονής, δεν έχουν χώρο αντιμετώπισης της οποιαδήποτε επιπλοκής, παραδείγματος χάριν μια αλλεργικής αντίδρασης. Το κυριότερο δε είναι ότι παραβλέπεται το ότι οι φαρμακοποιοί πιστοποιούνται, με βάση το νόμο Ν. 4600/2019, για την διενέργεια αλλά όχι για την απόφαση του ποιος θα εμβολιαστεί.

Ιατροί και φαρμακοποιοί ανήκουμε στην υγειονομική αλυσίδα του συστήματος υγείας, υπάρχουν όμως διακριτοί ρόλοι που πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους. Ως Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου προτρέπουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν την Ιατρική επιστήμη, να επισκεφτούν και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να πραγματοποιήσουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου αλλά και να επικαιροποιήσουν τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News