Ο μεγάλος "γρίφος" για το Μουντιάλ 2026

Απόψεις
Ο μεγάλος "γρίφος" για το Μουντιάλ 2026

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

48 ομάδες και 104 αγώνες: Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη επίσημο, το μοντέλο της διοργάνωσης προκαλεί μεγάλη περιέργεια στους φιλάθλους. Θα το χωρίσουν... σε δύο μέρη;

Το Μουντιάλ 2026, που θα διεξαχθεί στο Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, προκαλεί την απορία των φιλάθλων σε όλο τον κόσμο. Με 48 ομάδες, περισσότερα παιχνίδια και, φυσικά, περισσότερες ημέρες τουρνουά και νέα μορφή, η διοργάνωση υπόσχεται να είναι επαναστατική.

Πώς μπορούν να εφαρμοστούν όλες αυτές οι αλλαγές.

Το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, ως οικοδεσπότες, θα προκριθούν αυτόματα. Έτσι, η κατανομή των διαφόρων ομάδων θα είναι η εξής:

8 ασιατικές ομάδες, 9 αφρικανικές ομάδες, 6 από τη Βόρεια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, 16 ευρωπαϊκές ομάδες, 6 ομάδες της Νότιας Αμερικής και μία από την Ωκεανία.

Επιπλέον, το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διαρκούσε ακόμη έξι ημέρες: Τώρα, στο Κατάρ, θα διαρκέσει 29. Το 2026 θα είναι 35. Επίσης, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 64 παιχνίδια σε 104 (!).

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί, η μορφή θα πρέπει να ακολουθήσει μία από τις δύο επιλογές:

-είτε οι 48 ομάδες χωρίζονται σε 16 ομίλους των τριών - όπου οι δύο πρώτοι από τον καθένα προκρίνονται στην επόμενη φάση - είτε σε 12 ομίλους των τεσσάρων - όπου οι δύο πρώτες και οι οκτώ καλύτερες τρίτες ομάδες θα πρέπει να περάσουν. Ο  Αρσέν Βενγκέρ, διευθυντής του Τμήματος Ανάπτυξης Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου της FIFA, έχει ήδη αφήσει ανοιχτό το μοντέλο για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο , αυξάνοντας μάλιστα το ενδεχόμενο «διαίρεσης δύο γκρουπ με 24 ομάδες».

Η FIFA δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τη μορφή που θα φιλοξενήσει τις επιπλέον 16 ομάδες. Οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων προσέφεραν πολύ δράμα και ενθουσιασμό στο Κατάρ.

Το αρχικό πλάνο των 16 ομίλων των τριών ομάδων για το 2026 επανεξετάζεται. Όπως έχουν τα πράγματα τώρα για το 2026, όταν ο Καναδάς, το Μεξικό και οι ΗΠΑ φιλοξενούν από κοινού το Παγκόσμιο Κύπελλο, υπάρχει ο κίνδυνος πολλών «νεκρών» αγώνων - για παράδειγμα, αν ο τελευταίος αγώνας των ομίλων ήταν μεταξύ δύο ομάδων που έχουν από μία νίκη, δίνεται ευχέριεα για αμοιβαία συμφωνημένα αποτελέσματα.

Εναλλακτικές μορφές βρίσκονται τώρα στο τραπέζι, με το Συμβούλιο της FIFA, να αποφασίζει το επόμενο έτος.

Δεδομένου του πόσο δραματικά και συναρπαστικά ολοκληρώθηκαν ορισμένοι από τους ομίλους των τεσσάρων ομάδων στο Κατάρ, αυτή φαίνεται πιο βιώσιμη πρόταση.

Σε δυο χωριστά γκρουπ των 24 θα σημαίνει ουσιαστική αύξηση του αριθμού των παιχνιδιών. Το Παγκόσμιο Κύπελλο 32 ομάδων στο Κατάρ έχει συνολικά 64, που ολοκληρώθηκαν σε 29 ημέρες και, προς το παρόν, οι τελικοί του 2026 θα είναι 80 αγώνες σε 32 ημέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News