Η FIFA κατηγορείται από τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μουντιάλ του Κατάρ, αποτυγχάνοντας να δημιουργήσει ταμείο για τραυματίες ή νεκρούς μετανάστες εργάτες.
Το 2017 η ίδια είχε δημοσιεύσει την στάση της για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά από έντονες επικρίσεις για την απονομή του Μουντιάλ στο Κατάρ. Στο επίκεντρό της ήταν η δέσμευση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποκατάσταση των όποιων αποτυχιών, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Αρχές των Ηνωμένων Εθνών..
Τώρα, οι διεθνείς φορείς τον καλούν, την ύστατη ώρα να αλλάξει ρότα για την παροχή αποζημιώσεων που θα βοηθήσουν τα θύματα με κάποια από τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, των εσόδων που προέκυψαν από τον ορισμό του Μουντιάλ στο Κατάρ,
«Η FIFA μπορεί ακόμα να κάνει το σωστό διοχετεύοντας ταμείο προς τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, υποστηρίζοντας ένα πραγματικά ανεξάρτητο εργατικό κέντρο και δουλεύοντας με το Κατάρ για να διασφαλίσει ότι κάθε εργαζόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στην αποζημίωση που του αξίζει».
Τα γεγονότα ωστόσο δείχνουν πως η "γυριστή" της FIFA, προέρχεται = από την πολιτική του Κατάρ, να προβάλλει ένα αγγελικό πρόσωπο, αφού δεν παραδέχεται επίσημα τους 6500 νεκρούς μετανάστες, αλλά μόλις 400. Φαίνεται και από τις αποκαλύψεις του Qatargate και το περιεχόμενο των τοποθετήσεων Καϊλή, αλλά και την καταψήφισης της στην Ευρωβουλή για παροχή αποζημιώσεων, μένοντας στην «πρωτοποριακή» κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του Κόλπου!
Η στάση του Ινφαντίνο, τον καθιστά ύποπτο για δεσμεύσεις προς την Κυβέρνηση του Κατάρ, εκθέτοντας και την αξιοπιστία της FIFA.
«Αντί να διασφαλίσει την προστασία των μεταναστών εργαζομένων που κατασκεύασαν και παρέδωσαν την υποδομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, η FIFA επωφελήθηκε από την εκμετάλλευσή τους και παπαγαλίζοντας τα λόγια των αρχών του Κατάρ, δείχνοντας συνενοχή σε όλους τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς και τις εκτροπές για τις καταχρήσεις μεταναστών εργαζομένων».
Το Qatar Gate, οδηγεί σε πολλούς ορόφους...
Εδώ και δώδεκα χρόνια, οι ιστορίες που βγήκαν στο φως οδηγούν σε θαλάμους δισεκατομμυρίων. Χώρια τις πολλές που θάφτηκαν... Με πρωταγωνιστές ευυπόληπτους λήπτες, προέδρους και σταρς… (Με αφορμή τη νωπή φωτογραφία με τις δεσμίδες που κυκλοφόρησε με κείνο το έρημο δεκάευρω...).
Άλλο, πάντως... να παίρνεις «από το Κατάρ δώρο ένα κουτί σοκολάτες και μια μπάλα»...
Το σκάνδαλο δωροδοκίας του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρίχνει βαριά σκιά στο κλείσιμο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η έρευνα και το σκάνδαλο στην περίπτωση της Εύας Καϊλή και των άλλων που κατηγορούνται, ήλθαν στην στιγμή που πονάει περισσότερο, καθώς το Κατάρ φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, λίγο πριν τον πρώτο παγκόσμιο τελικό που θα διεξαχθεί σε μια αραβική χώρα.
Bραχυπρόθεσμη χαρά και μακροπρόθεσμη σπατάλη
Το Μουντιάλ 2022 χαρακτηρίστηκε από αμφιλεγόμενο έως σκανδαλώδες, από τότε που η FIFA κυριολεκτικά το όρισε ως οικοδεσπότη το 2010. Σκάνδαλα, διαφθορά, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες άθλιες περιπτώσεις, ήταν ανήμπορα να το εμποδίσουν.
-Οι δωροδοκίες πήγαν σύννεφο από τις εποχές της διεκδίκησης, σε σημείο σχεδόν τα τρία τέταρτα των στελεχών της FIFA που ψήφισαν να απονεμηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 στη Ρωσία και το τρέχον τουρνουά στο Κατάρ, να έχουν από τότε αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.
-Σύμφωνα με διεθνείς αποκαλύψεις σε Μέσα Ενημέρωσης, φέρεται ότι ο μεγιστάνας των κατασκευών του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Χάμαν να δαπάνησε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και πάνω, σε παράνομες πληρωμές σε στελέχη πολιτικής και ποδοσφαίρου.
-Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να ενώνει, όπως επικαλέστηκαν και… τα πολιτικά (μας) πρόσωπα από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και τώρα βρίσκονται κάτω από βαριές ποινικές κατηγορίες. Το ίδιο όμως, το ποδόσφαιρο προσφέρει και κινητήριο δύναμη για γίνεται πλύση εγκεφάλου.
Έλα όμως, την ώρα που τα όργια που προηγήθηκαν, έδειχναν να αντιμετωπίζονται από την έναρξη του τουρνουά σε πρακτικό και ηθικό επίπεδο, τα νωπά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, λειτούργησαν ως μήλο του Αδάμ προς την Εύα, για την επαναφορά τους στα πρωτοσέλιδα.
-Να θυμηθούμε την εισβολή των ελβετικών αρχών τον Μάιο του 2015 σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης και τη σύλληψη επτά υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA από το FBI για την αποκάλυψη της εγκληματικής συνωμοσίας; Οι αξιωματούχοι της FIFA είχαν δώσει ψήφους σε υποψήφιους οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου (κυρίως Ρωσία και Κατάρ) με αντάλλαγμα δωροδοκίες.
-Από τα 22 μέλη της ΕΕ της FIFA που ψήφισαν στην επιτυχημένη υποψηφιότητα του Κατάρ το 2010 για το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα 15 έχουν έκτοτε αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για μυθικές πληρωμές κάτω από το τραπέζι. Κι όμως το Μουντιάλ ήδη κορυφώνεται, προσπαθώντας να πνίξει με μίζες, τις παγκόσμιες κραυγές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
-Εύλογα θα πεις, γιατί έγινε το Μουντιάλ στο Κατάρ μετά από τόσα συμβάντα; Απλό. Το χρήμα έφτιαξε και την καραμέλα ότι επειδή τα έργα, είχαν ήδη ολοκληρωθεί μέχρι την εμφάνιση του σκανδάλου διαφθοράς της FIFA, η αφαίρεση των δικαιωμάτων φιλοξενίας του Κατάρ, θα ήταν αδύνατη…
-Μέγα εύρημα ηθικής… Το ποτάμι του χρήματος πήρε στον πάτο του τον Φεβρουάριο του 2021, έρευνα της Guardian που αποκάλυπτε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες είχαν πεθάνει στο Κατάρ από την απονομή της διοργάνωσης, κυρίως άνδρες από τη Νότια Ασία. Μια άλλη ηθική ανησυχία είναι η δίωξη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στο Κατάρ, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση.
-Μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει ότι τα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου έχουν άδικα τη φήμη για βραχυπρόθεσμη χαρά και μακροπρόθεσμη σπατάλη;