«Σήμερα αισθάνομαι Καταριανός. Σήμερα αισθάνομαι Άραβας. Σήμερα αισθάνομαι Αφρικανός. Σήμερα αισθάνομαι γκέι. Σήμερα αισθάνομαι ανάπηρος. Σήμερα αισθάνομαι μετανάστης εργάτης»!
Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, σε έναν συχνά υπερβολικά πολιτικό μονόλογο, μίλησε για την έναρξη του Μουντιάλ, προκειμένου να υπερασπισθεί το Κατάρ ως οικοδεσπότη του Μουντιάλ, κατηγορώντας σφόδρα τη Δύση και τα μέσα ενημέρωσης της για υποκρισία, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα…
Φοβερός απολογητής, προσπάθησε να δώσει διάφορα μαθήματα στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης για την ηθική, τη γεωπολιτική και το ποδόσφαιρο, βάζοντάς τα με τους Ευρωπαίους επικριτές αυτού του Μουντιάλ, λίγες εβδομάδες μετά την αποστολή επιστολής του προς τους 32 φιναλίστ για να μην παρασυρθούν σε ιδεολογικές και πολιτικές μάχες και λίγες ημέρες μετά την αναχώρησή του για τους G-20 στην Ινδονησία.
Ήταν τόσο γλοιώδης ο λόγος του που όχι μόνο δεν βελτίωσε τα πράγματα,, αλλά τα έκανε και χειρότερα.
Ο τύπος αυτός που ηγείται του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, απολαμβάνοντας την χλιδή, όχι μόνο δεν κατηγόρησε όλες τις κοινωνικές ομάδες στο παραλήρημά του, αλλά απέδωσε και ευθύνες σε πολλά κράτη της υφηλίου!
Σε σημείο να τον σχολιάζουν μειδιώντας, με αναφορές στη γλύκα που έχουν τα μάτσα από ... πετροδόλαρα!.
Ο πρόεδρος της FIFA, έχασε την μπάλα, με ακατάπαυστες φλυαρίες, σε μια στιγμή, που θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο και στη χαρά των αγώνων που ακολουθούν και στην πολιτιστική ποικιλομορφία αυτού του γεγονότος, που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο θέαμα στη γη, έστρεψε την προσοχή σταθερά στην πολιτική και στον πολιτιστικό διαχωρισμό.
Το σπασμένο πόδι και το μπούλινγκ για τις φακίδες
Φοβερά πράγματα γράφονται στον διεθνή τύπο, όπως το άρθρο της Marca με τίτλο «Το Κατάρ ήθελε να αγοράσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και η FIFA του το πούλησε».
Γράφει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος: «Κάτι πρέπει να εισχωρεί στους αεραγωγούς κλιματισμού των προέδρων ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών.
Από τον πρόεδρο της Βασιλικής Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ρουμπιάλες, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε σπάσει τα πόδια του ως παιδί, μέχρι τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, που είπε ότι δεχόταν μπούλινγκ στο σχολείο επειδή είχε κόκκινα μαλλιά και φακίδες. Και τα δύο επιχειρήματα, εξάλλου, δεν είχαν καμία σχέση με το κεντρικό γεγονός των δηλώσεών τους.
Στην περίπτωση του Ινφαντίνο ήθελε να ξεφύγει από τους λόγους διεξαγωγής του Μουντιάλ στο Κατάρ. Ο λόγος είναι πολύ πιο ξεκάθαρος από αυτό που ήθελε να εξηγήσει ο πρόεδρος της FIFA: Το Κατάρ ήθελε να αγοράσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και η FIFA του το πούλησε. Αυτό ήταν. Ήταν μια εμπορική συναλλαγή».
11+1 «Σφηνάκια» από το Κατάρ
-Αλήθεια, εντυπωσιακή η τελετή έναρξης του Μουντιάλ του Κατάρ, με ένα ανατολίτικο σκηνικό, με πολύ χορό, τοπικές ενδυμασίες και μουσική από προηγούμενες διοργανώσεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
-Η ξεχωριστή εμφάνιση του εξαιρετικού ηθοποιού Μόργκαν Φρίμαν πρόσφερε δυνατή νότα, όπως και πριν παρουσιαστεί η μασκότ του φετινού Μουντιάλ… η παρέλαση αρκετών προηγούμενων μασκότ ξύπνησαν δυνατές μνήμες. Από τον Γουίλι το λιοντάρι του 1966 μέχρι τον λύκο Ζαμπιβάκα του 2018. Ρέστα και από τη «Λαέμπ» που είναι η μασκότ της φετινής διοργάνωσης.
-Αλλά και το μέλος του συγκροτήματος BTS (κάνει θραύση στη Νότια Κορέα), Γιουνγκ Κουκ, ανέδειξε νέο single που θα αποτελέσει ένα από τα soundtracks του πολυσυζητημένου Μουντιάλ του Κατάρ.
-Έσπασε από το καλημέρα το πρώτο βαρύ ρεκόρ σε Μουντιάλ. Στη διοργάνωση με ιστορία 92 ετών, ποτέ καμία διοργανώτρια χώρα δεν είχε ηττηθεί μέχρι χτες σε εναρκτήριο παιχνίδι.
-Ο Ινφαντίνο που είπε ότι δεν υπερασπίζεται το Κατάρ, έκανε ακριβώς αυτό: «Το σύστημα καφάλα καταργήθηκε...»!
-Ως μετανάστης: «Ως ξένος σε μια ξένη χώρα (Ελβετία), ως παιδί με εκφόβιζαν - επειδή είχα κόκκινα μαλλιά και φακίδες, συν το ότι ήμουν Ιταλός, οπότε φανταστείτε…Τι κάνεις τότε; Προσπαθείς να ασχοληθείς, να κάνεις φίλους. Δεν αρχίζεις να κατηγορείς, να τσακώνεσαι, να προσβάλλεις, αρχίζεις να ασχολείσαι. Και αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε».
-Ελπίδα: «Το Κατάρ προσφέρει ελπίδα στους μετανάστες εργάτες, κερδίζουν δέκα φορές περισσότερα από ό,τι στην πατρίδα τους».
-Ακόμα κι έτσι, είναι πραγματικά αυτή η δικαιολογία ότι είναι εντάξει να τους κακομεταχειρίζεστε και για περισσότερους από 6.500 από αυτούς να έχουν χάσει τη ζωή τους χτίζοντας υποδομές για το τουρνουά σας - δεν υπάρχει καμία ευθύνη που πρέπει να αναληφθεί;
-Επιτιθέμενος στην Ευρώπη, υποστήριξε ότι «εξαιτίας της ευρωπαϊκής πολιτικής πέθαναν 25.000 μετανάστες - 1200 φέτος - πέθαναν. Γιατί κανείς δεν ζήτησε αποζημίωση όταν πέθαναν αυτοί οι μετανάστες;».
Ηθικολογώντας: «Έχουμε διδαχθεί πολλά από τους Ευρωπαίους και τον δυτικό κόσμο, είπε ο Ινφαντίνο. «Είμαι Ευρωπαίος... Θα έπρεπε να απολογούμαστε για τα επόμενα 3.000 χρόνια πριν αρχίσουμε να δίνουμε περισσότερα μαθήματα στους ανθρώπους».
-Κι όμως, οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για το Μουντιάλ, συνεχίζονται, σύμφωνα με την «Daily Mail»: «πάνω από 200 Ινδοί που εργάζονται σε εταιρία catering και 20 γυναίκες που πουλάνε εμπορεύματα, έμειναν με εντολή για έξι ώρες μέχρι να πιάσουν δουλειά, έξω από το γήπεδο «Al Bayt Stadium» δίχως νερό και φαγητό!
-Ενναλακτικές υπάρχουν πάντα! Οι φανέλες που θα φορά η Ολλανδική ομάδα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα δημοπρατηθούν στη συνέχεια για να στηρίξουν τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, θα κληθούν μετανάστες και στις προπονήσεις των «οράνιε»