Γ. Καλτσάς: Μόνο με αποδείξεις οι Τράπεζες θα βγάζουν "δόλιο" έναν οφειλέτη

Απόψεις
Γ. Καλτσάς: Μόνο με αποδείξεις οι Τράπεζες θα βγάζουν "δόλιο" έναν οφειλέτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση αφορά πολλές χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη αλλά οι τράπεζες θεωρούν ότι δεν το δικαιούνται επειδή υπήρξαν "δόλιοι"

Ως ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία των οφειλετών από τυχόν καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, αξιολογούν νομικοί πρόσφατη απόφαση του Δ’ Πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου σχετικά με το πώς ένας οφειλέτης μη εξυπηρετούμενου δανείου μπορεί να κηρυχθεί από τα δικαστήρια της χώρας ως «δόλιος», δηλαδή ότι εν γνώσει του έλαβε δάνειο μεγαλύτερο από αυτό που μπορούσε να αποπληρώσει ή ότι απέφυγε να πληρώσει ενώ μπορούσε.

Η απόφαση αφορά πολλές χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη αλλά οι τράπεζες θεωρούν ότι δεν το δικαιούνται επειδή υπήρξαν "δόλιοι". «Μέχρι πρόσφατα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών υποστήριζαν αυτή τη θέση στα δικαστήρια αόριστα, με δικαιολόγηση μίας παραγράφου», εξηγεί στον 98.4  ο Γιώργος Καλτσάς, ο δικηγόρος του δανειολήπτη που προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και έτσι προέκυψε η εν λόγω απόφαση.

Σύμφωνα με τον κ. Καλτσά, η απόφαση 1508/2022 του Δ’ Πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου που έρχεται σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 59/2021 απόφασης του ίδιου τμήματος, παγιώνει πλέον αμετάκλητα τη θέση ότι για να χαρακτηριστεί «δόλιος» ένας δανειολήπτης, θα πρέπει αφενός τούτο να προτείνεται - δεν μπορεί να το εξετάσει αυτεπάγγελτα το δικαστήριο - αφετέρου να αποδεικνύεται από τον πιστωτή, αναλύοντας τι πρέπει να προσκομίζουν οι τράπεζες πλέον προς απόδειξη του ισχυρισμού τους. 

Ταυτόχρονο όμως ο κ. Καλτσάς αποκάλυψε, ότι μετά την ομόφωνη απόφαση του Ε΄ τμήματος του Αρείου Πάγου, που απαγόρευσε στους διαχειριστές στην Ελλάδα των funds , να προχωρούν σε πλειστηριασμούς επ’ ονόματι τους για κόκκινα δάνεια πελατών τους, μία διαρροή του Υπουργείου Οικονομικών και μία εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας,  περί άρσης αυτής της πρόνοιας προστασίας των  δανειοληπτών, έρχεται με εντελώς προκλητικό τρόπο  η είδηση , περί σύγκλησης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το θέμα στα μέσα Ιανουαρίου. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News