Αυξήσεις στους συνταξιούχους…

Απόψεις
Αυξήσεις στους συνταξιούχους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με την κυβέρνηση, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα

Του Νίκου Μετζίνη*

Με την οικονομική της πολιτική, και όχι μόνο, η κυβέρνηση πέτυχε το ακατόρθωτο: Να πλήξει σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας με σοβαρές επιπτώσεις σε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού.

Την ίδια πίεση δέχονται εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, υπάλληλοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ωθούνται στη φτώχια και στην κοινωνική περιθωριοποίηση. Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία στις 9 του Νοέμβρη απέδειξε τα παραπάνω.

Τις μεγαλύτερες όμως δυσκολίες αντιμετωπίζει ο κλάδος των συνταξιούχων. Ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι - που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό - βλέπουν απελπισμένοι το ποσό της σύνταξης να μηδενίζεται από το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τους στηρίζει, αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους θέλει να δείξει ότι νοιάζεται. Χρησιμοποιεί κι εδώ, όπως σε όλα της τα μέτρα, τη διαστροφή της πραγματικότητας και το ψέμα:

- Κατάργησε την επαναφορά της 13ης σύνταξης το 2020, παρότι την είχε υπερψηφίσει στη Βουλή παλιότερα. Με τις πιστώσεις αυτές χρηματοδοτεί το ΤΕΚΑ και την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

- Διαφημίζει σε όλους τους τόνους την αύξηση (7%) των συντάξεων, παρότι είχε ψηφιστεί από το 2017 (Ν. 4475/2017), αποκλείονται πάνω από το 1/3 των συνταξιούχων, δηλαδή 1 εκατομμύριο δικαιούχοι, και φυσικά δεν καλύπτει ούτε τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ούτε την ενεργειακή φτώχια που μαστίζει τη χώρα.

- ΕΑΣ: Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι καταργείται η “ασφαλιστική” Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται και το 2023. Η αλήθεια είναι ότι καταργείται μόνο η ειδική “φορολογική” εισφορά αλληλεγγύης (άρθρο 29 του Ν. 3986/2011) στα εισοδήματα, άνω των 12.000 ευρώ ετησίως (όχι μόνο από συντάξεις). Το 66% των συνταξιούχων, που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, δε θα δουν καμία απολύτως αύξηση.

- Αναδρομικά: Η στάση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Όσοι τα απαίτησαν δικαστικά δικαιώθηκαν (300.000), ενώ όσοι δεν κατέφυγαν στα δικαστήρια (2.200.000) εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση (Πέτσας), αφού το αφήγημά της ήταν δήθεν ότι θα τα λάβουν όλοι.

- Κοινωνικό επίδομα: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θεώρησε δικαιούχους μόνο το 1/3.

- Παρότι αναθεματίζει τον νόμο Κατρούγκαλου, επί 3,5 χρόνια δεν τον καταργεί, αλλά επιβάλλει και άλλες επιβαρύνσεις.

Τα αιτήματα των συνταξιούχων της χώρας, που πλήρωσαν όσο λίγοι τις μνημονιακές πολιτικές, είναι επίκαιρα και χρειάζεται η πολιτική βούληση για την υλοποίησή τους:

  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις τώρα. Κατώτερη σύνταξη στα 650 ευρώ από τα 384 που είναι σήμερα. Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.
  • Να δοθούν άμεσα σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά του 11μηνου που παράνομα παρακρατούνται δίχως προαπαιτούμενα.
  • Να αποδοθεί το 0,5% του ΑΕΠ που με νόμο έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και επί 3 χρόνια δεν το αποδίδει, ποσό που έχει φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια.
  • Να αποδοθούν τώρα οι παράνομα παρακρατημένες συνδρομές (0,20) στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που οφείλονται από το 2018. Καθώς και τα παρακρατηθέντα από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.
  • Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών-νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
  • Να καταργηθεί η αντεργατική- αντιλαϊκή- αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία.
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Η πραγματικότητα είναι εδώ, σκληρή για τους απόμαχους της δουλειάς. Τα ψέματα και οι διαστρεβλώσεις της δε γίνονται πλέον πιστευτά από κανέναν. Έχουμε πλέον δει στο πετσί μας τα αποτελέσματα των πολιτικών της. Η κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε τον δρόμο της στήριξης των ολίγων και των οικονομικά ισχυρών. Θα μας βρει απέναντι.

* Ο Νίκος Μετζίνης είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News