Αποστροφή και αηδία

Απόψεις
Αποστροφή και αηδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Μανόλη Συντυχάκη*

Οι νέες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση με κακόβουλα λογισμικά υπουργών της κυβέρνησης, βουλευτών και στελεχών άλλων κομμάτων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων έρχονται να προστεθούν στον ήδη μακρύ κατάλογο “κρουσμάτων” υποκλοπών που έχει διαμορφωθεί με τις υποθέσεις του Θ. Κουκάκη, του Ν. Ανδρουλάκη και φυσικά της έδρας της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Παρά τις μισές απαντήσεις που (δεν) δίνει η κυβέρνηση για το τι γνώριζε και τι όχι, το μόνο σίγουρο είναι η κυβερνητική ομολογία ύπαρξης πολυπλόκαμου δικτύου γενικευμένων υποκλοπών και στη χώρα μας από διάφορα κέντρα και υπηρεσίες και η κυνική επιβεβαίωση του κρατικού δόγματος «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».

Το γεγονός ότι το “φαινόμενο” των παρακολουθήσεων δεν είναι πρωτόγνωρο κι ούτε μόνο ελληνικό, κάτι στο οποίο επένδυσε και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση τη σημερινή κυβέρνηση και όλες τις προηγούμενες από τις βαριές πολιτικές ευθύνες τους, καθώς συνδιαμόρφωσαν διαδοχικά το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που είτε νομιμοποιεί είτε συγκαλύπτει τέτοιου είδους πρακτικές. Η εναρμόνιση, άλλωστε, με το “ευρωπαϊκό κεκτημένο” είναι που αποτελεί και εδώ πηγή νέων χτυπημάτων των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών: Στην Ε.Ε. οι παρακολουθήσεις αποτελούν “κανονικότητα”, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. τα διάφορα λογισμικά παρακολούθησης παράγονται, κυκλοφορούν και εμπορεύονται νόμιμα! Κανονισμό που ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ. Ενώ ακόμα, όπως η ίδια η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA έχει δηλώσει, 14 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν αγοράσει το Pegasus και πιθανά όλα τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν κάποιο εμπορικό λογισμικό κατασκοπίας.

Το ουσιαστικό, λοιπόν, ζήτημα είναι συνολικά το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει οι ελληνικές κυβερνήσεις, με την καθοδήγηση της Ε.Ε., για την ύπαρξη, λειτουργία και δράση τέτοιων μηχανισμών παρακολούθησης, με τελικό στόχο τη θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου απέναντι στον “εχθρό λαό”. Η συμφωνία και κοινή στάση των κομμάτων μ’ αυτό το πλαίσιο - παρά την ψευδεπίγραφη αντιπαράθεσή τους στα κανάλια και τη Bουλή και τις “κραυγές για τη δημοκρατία” - αποδεικνύεται περίτρανα με τη στάση τους στην υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, που είναι γνωστή και ανοικτή εδώ και 6 χρόνια, και που όλοι μαζί έβαλαν τα δυνατά τους για να κουκουλωθεί στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή.

Στις ίδιες ράγες κινούνται όμως και τώρα, παρά “τον θόρυβο των αποκαλύψεων”. Η μεν κυβέρνηση, με τις προτάσεις της για διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και για την απαγόρευση στην Ελλάδα της χρήσης των λογισμικών παρακολούθησης, καταφεύγει σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανασκευάσει τη δυσώδη πραγματικότητα και να συγκαλύψει τις τεράστιες πολιτικές - και όχι μόνο - ευθύνες της. Οι δε προτάσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. και άλλων κομμάτων, περί διαφάνειας στη δράση των μυστικών υπηρεσιών και “δημοκρατικής λογοδοσίας”, επιδιώκουν να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι μπορεί αυτές οι μυστικές υπηρεσίες και οι παρακρατικοί μηχανισμοί να λειτουργούν με όρους διαφάνειας! Τέλος, η πρόταση του κ. Τσίπρα για «διοικητή της ΕΥΠ κοινής αποδοχής» και για «υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη με διακομματική συναίνεση» εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί ως πρόταση για “καθεστώς παρακολούθησης κοινής αποδοχής”!...

Ο λαός μας, που διαχρονικά βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής για την εξουσία και τα κέρδη των λίγων, μόνο αποστροφή και αηδία μπορεί να νιώσει με όλη αυτή την αναδυόμενη σήψη και πρέπει να κάνει δική του υπόθεση την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών του. Έχει τη δύναμη να διεκδικήσει το δίκιο του και να αντιπαλέψει συνολικά το άδικο και ξεπερασμένο σύστημα που όσο σαπίζει, τόσο πιο βάρβαρο γίνεται, μαζί και τους κάθε λογής οικονομικούς και πολιτικούς εκφραστές του.

* O Μανόλης Συντυχάκης είναι βουλευτής ΚΚΕ Ηρακλείου. Πρώτη δημοσίευση στην KontraNews την Κυριακή 13/11/2022.

(φωτογραφία αρχείου pixabay.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News