Αναγκαία η αποκατάσταση της κλονισμένης αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Απόψεις
Αναγκαία η αποκατάσταση της κλονισμένης αμοιβαίας εμπιστοσύνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι γεγονός ότι αποτελεί διαχρονικό στόχο, όλων των κυβερνήσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, η ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, μία Διοίκηση με περιεχόμενο, πιο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του»

Πρόσφατα με το ξέσπασμα του σκανδάλου της ηθικά αλλά και νομικά παράνομης παρακολούθησης των συνομιλιών, στο κινητό τηλέφωνο, του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, από την κρατική ΕΥΠ, έθεσε επί τάπητος το κρίσιμο θέμα της αξιοπιστίας της σχέσης Κράτους-πολιτών και κλόνισε καίρια την αμοιβαία μεταξύ τους εμπιστοσύνη.

*Του Δημήτρη Σαρρή

Είναι γεγονός ότι αποτελεί διαχρονικό στόχο, όλων των κυβερνήσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, η ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, μία Διοίκηση με περιεχόμενο, πιο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του.

Είναι όμως γεγονός ότι η Δημόσια Διοίκηση έχει ταυτιστεί, από την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους, με τον συγκεντρωτισμό, την αυταρχικότητα, τη γραφειοκρατία και ενίοτε τη διαφθορά.

Το νέο, βέβαια, διεθνές και συνεχώς μετεξελισσόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλάζει και απαιτεί, κάθε φορά, ένα αντίστοιχης δυναμικής σύγχρονο κράτος.

Απαιτούνται λοιπόν, πλέον, νέες στρατηγικές και πρακτικές προσαρμοσμένες στη νέα πραγματικότητα και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Πρόοδος, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί αν οι ίδιοι οι πολίτες δεν αφομοιώσουν τη σύγχρονη λογική της ανάπτυξης και τις αναγκαίες αλλαγές που απαιτούνται γι’ αυτό.  Καθήκον μας, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε την κοινωνία των ενεργών, συμμέτοχων πολιτών.

Βασικός στόχος της συνολικής στρατηγικής για την κοινωνία της πληροφορίας βασίζεται στις αρχές των ίσων ευκαιριών, της διαφύλαξης των ατομικών ελευθεριών και της άνθησης των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη και προς τις επιχειρήσεις.

Ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων πρέπει να είναι η αποκέντρωση των κρατικών υπηρεσιών και η άσκηση των κρατικών λειτουργιών όχι πια από το αθηνοκεντρικό κράτος, αλλά από μια ενισχυμένη αιρετή Περιφέρεια, που θα διαχειρίζεται την περιφερειακή ανάπτυξη με αντιγραφειοκρατικό τρόπο διοίκησης, αλλά και υπηρετώντας τον πολίτη, δίνοντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς του.

Η περιφερειακή διοίκηση πρέπει με όραμα, σχέδιο και δράση να αποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος, και να δομήσει παράλληλα μια φιλική στον πολίτη Δημόσια Διοίκηση, κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε ως κράτος και ως κοινωνία.

Για την αποκατάσταση της διαταραγμένης τους σχέσης, απαιτούνται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και του πολίτη, όπως είναι:

Α. Η διαφάνεια: Η διαφάνεια πρέπει να γίνει ζωτική αρχή λειτουργίας του νέου κράτους παντού, με παράλληλη ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, αλλά και του ελεγκτικού έργου του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

... Ο θεσμός της “Διαύγειας” υπήρξε ένα σημαντικό βήμα.

Β. Η αξιοκρατία: Η αξιοκρατία αποτελεί ένα άπιαστο διαχρονικό στόχο από την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να στελεχώνεται από ικανούς και άξιους λειτουργούς.

Γ. Έλεγχος και κυρώσεις: Ο έλεγχος, η αξιολόγηση και οι κυρώσεις πρέπει να είναι τα κρίσιμα εργαλεία για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του πολίτη και την προστασία των δικαιωμάτων του στην εργασία.

Δ. Εποπτεία και αξιολόγηση: Η εποπτεία και αξιολόγηση όλων των επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός πού οδεύει το δημόσιο χρήμα και οι φόροι τους οποίους πληρώνει. Αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του “πόθεν έσχες”, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον έλεγχο πόθεν...

Ε. Αποκέντρωση: Ενίσχυση του ρόλου της Αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης, με παράλληλη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων που μπορεί να κάνει πράξη την αποκέντρωση προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης.

Η αποκατάσταση λοιπόν της αμοιβαίας εμπιστοσύνης Πολιτείας-πολιτών και η άρση της διάχυτης μεταξύ τους καχυποψίας αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος...

* Ο κ. Δημήτρης Κων. Σαρρής είναι π. υφ/ργός, ΓΓΑ, νομάρχης, Ηρακλείου.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News