Θ. Τζήμας: Η μεγάλη Γεωπολιτική Αντιπαράθεση, η Τουρκία και ο Ελληνισμός

Απόψεις
Θ. Τζήμας: Η μεγάλη Γεωπολιτική Αντιπαράθεση, η Τουρκία και ο Ελληνισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νομικός, διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την μεγάλη γεωπολιτική αντιπαράθεση Δύσης με προεξάρχουσα δύναμη τις ΗΠΑ και Ευρασίας, σημειώνει εμφατικά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το επιφαινόμενο της ευρύτερης αντιπαράθεσης, όπου ο λαός της Ουκρανίας δυστυχώς είναι ο «χρήσιμος ηλίθιος», μίας αντιπαράθεσης για την ώρα δια αντιπροσώπων, αν και σε κάποιες πτυχές της είναι και ευθεία αντιπαλότητα.

Σημειώνει πως οι ΗΠΑ κατανοούν ότι η Τουρκία ακόμη κι αν παραμείνει στο Δυτικό κύκλο, θα διατηρεί μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με το παρελθόν και  θα επιδιώξει ρόλο παρεμβατικό σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τονίζει, η Τουρκία δεν θα ήθελε δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο ,παρότι βέβαια το χειρότερο για αυτήν θα ήταν μία ισχυρή ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, αφού κάτι τέτοιο θα συντηρούσε τον κίνδυνο στη στρατηγική βάθους που επιδιώκει στη περιοχή. Προτιμά την λύση της Δ.Δ.Ο. που είναι μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν.

Για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι σε αυτή τη φάση η Τουρκία δεν θα ήθελε μία συνολικότερη μετωπική έντασης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξει με εντάσεις στο πεδίο και διπλωματικές κινήσεις πίεσης, να οδηγήσει την Ελλάδα τεστάροντας και τις αντιδράσεις, σε κλίμα συμβιβασμών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News