Superleague: Θα αποφασίσουν τι ποδόσφαιρο θέλουμε;

Απόψεις
Superleague: Θα αποφασίσουν τι ποδόσφαιρο θέλουμε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι μόνο η κεντρική διαχείριση, ούτε η Επαγγελματική Διαιτησία που έρχεται. Η φρίκη της SL-2 αφορά καίρια τη Μεγάλη Λίγκα... αν θέλει Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο... Η εκλογή Μαρινάκη, οι προσδοκίες και οι αγωνίες...

Δεν είναι μόνο η κεντρική διαχείριση, κυρίαρχο ζήτημα αν και εγείρει ερωτηματικά με την προεδρία Μαρινάκη στη Superleague, με την εκλογή του ωστόσο να αφήνει παράθυρο επαναπροσδιορισμού της, ως πράγματι ωφέλιμη για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ούτε η Επαγγελματική Διαιτησία που έρχεται.

Είναι και ένα ερώτημα που έχει θέσει ο ίδιος ο νέος πρόεδρος σε νωπή παρέμβασή του ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί (στο ελληνικό πρωτάθλημα). Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε τι ποδόσφαιρο θέλουμε».

Βλέποντας το οικονομικό χάλι πολλών ΠΑΕ της δεύτερης λίγκας, η διαπίστωση ότι έχουμε δυο επαγγελματικά πρωταθλήματα με 44 ομάδες σε Superleague και SL2 συν 4 από τις οι β΄ ομάδες των μεγάλων, βρίσκεσαι μπροστά σε μια ουτοπία.

Αυτά που έθεσε ο Αχιλλέας Μπέος είναι αναμφισβήτητη πραγματικότητα για να παραμείνουν στην πολιτική ανάπτυξης για την οποία  μιλάει ο πρόεδρος της Superleague: «Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν πρέπει να είναι πάνω από 30 ομάδες. Δεν το αντέχει πληθυσμιακά η χώρα. Εάν αυτό συνεπάγεται με 12 Super League και 18 Super League 2 ή με 16 και 14 ή 16 και 16, αυτό χρίζει συζήτησης, διερεύνησης και μίας ολοκληρωμένης πρότασης και μελέτης».

Δεν νοείται σοβαρότητα, ούτε χωρά προοπτική όταν οι «Σουπερλιγκάτοι» τα θέλουν όλα δικά τους, αφήνοντας  την αδικία να τρώει την από κάτω τους κατηγορία. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιμετωπίσει το ζήτημα για έναν ορθόδοξο σχεδιασμό, ο νέος πρόεδρος της Superleague. Μπορεί με τον Μπέο να είναι στα μαχαίρια, αλλά αυτά που λέει είναι σωστά: «Αυτό το αίσχος της Β’ Εθνικής των δύο ομίλων με 34 ομάδες που οι πρωταθλητές δεν ανεβαίνουν, παίζουν μπαράζ, είναι ένα πρωτοφανές γεγονός. Φέτος στο νέο πρωτάθλημα από τις 30 ομάδες, ούτε οι 15 δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής».

Ποιος σοβαρός άνθρωπος, μπορεί να διαφωνήσει; Η απαξίωση δεν είναι γνώρισμα προόδου, βλέποντας κάθε χρόνο τα γονυκλισίες στην ΕΡΤ να αγοράσει ένα υποβαθμισμένο προϊόν και να τρέχουν οι υφυπουργοί κάνοντας τους μεσάζοντες…

Με "Σφηνάκια"

-Απόλυτος ο αιφνιδιασμός του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά σίγουρα δουλεμένος για την προεδρία της Superleague, που υποχρέωνε άρδην τον Πανουργιά Παπαϊωάννου με τη στήριξη της ΑΕΚ να κάνει πίσω. Η διαφορά στο διαμέτρημα στα μάτια των άλλων, ήταν τεράστιο...

-Δείχθηκε πάντως για όσους δεν το πίστευαν, ότι ο δικός μας Μηνάς Λυσάνδρου που είχε αρνηθεί πεισματικά από μέρες να θέσει υποψηφιότητα, ότι πιθανότητα ένας λόγος που είχε, ήταν γιατί έβλεπε τον Γιαννάκη Παπαδόπουλο να κρατάει (και εδώ) το θέμα εκλογής. (Θα μπορούσε να έχει ξεχάσει, γιατί έφυγε από την ΠΑΕ ΑΕΚ;)

-Το ρεπορτάζ του παρασκηνίου, επιμένει ότι ο Μαρινάκης είχε σίγουρες τις ψήφους του Άρη, του Ιωνικού, και του ΟΦΗ, αλλά ίσως να μην είναι έτσι, ή να είχε περισσότερους. Πέραν του αναμενομένου να ακολουθήσουν μεσαίοι και μικρομεσαίοι (Αστέρας, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός).

-Εδώ και οι άσπονδοι δεν είπαν όχι, αλλά το έριξαν στα λευκά, που σημαίνει ότι δεν τον ψήφισαν, αλλά και δεν τον καταψήφισαν (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ, Λαμία, ΕΠΟ). Αυτονόητα απών από τη διαδικασία ο Βόλος.

-Τι να σηματοδοτεί άραγε αυτή η δεύτερη εκλογή Μαρινάκη στον θεσμό, έπειτα από 12 χρόνια στα διοικητικά του ποδοσφαίρου και ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

-Σίγουρα η κεντρική διαχείριση και η επαγγελματική διαιτησία αποτελούν δυο πεδία συγκρούσεων… Θα δεχτεί ο Ολυμπιακός ν’ αλλάξει θέση και να ταχθεί υπέρ της κεντρικής διαχείρισης με τα υπερ συμβόλαια που έχει με την Cosmote; Λογικά με την προεδρία Μαρινάκη, είναι πιθανότερο και η διαφορά θα παιχτεί στα κριτήρια και τη μοιρασιά, αλλά και τον ισχύοντα νόμο.

-Όσον αφορά την επαγγελματική διαιτησία των Κλάτενμπεργκ και Αυγενάκη τον λόγο θα έχει προφανώς η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ που συγκεντρώνει πλέον δύο «ερυθρόλευκους» (Καραπαπάς και πλέον τον Μαρινάκη),αποφασίζοντας για όλα τα θέματα της Λίγκας με την ΕΠΟ απλά να επικυρώνει. Κι ο Μπαλτάκος, που ήδη είχε βάλει χέρι σε ζητήματα επαγγελματικού ποδοσφαίρου, θα μπορεί να το συνεχίζει με τον αέρα που το άρχισε, ή θα του κοπεί κάπως ο βήχας;

-Σίγουρα σηματοδοτεί πολλά και στους δυο κεντρικούς ποδοσφαιρικούς θεσμούς και δη στην ΕΠΟ των «μπλοκ νότου και βορρά», όπου ο Μαρινάκης θα είναι αντιπρόεδρος!

-Κρατάμε τη δήλωσή του Μαρινάκη πριν καν συμβεί η υποψηφιότητα και η εκλογή του στην προεδρία της Superleague:

«Μπορεί να έχω τις αντιπαραθέσεις μου με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό αλλά αυτές είναι για μέσα στο γήπεδο. Εδώ πρέπει να με ηρεμία να πάρουμε αποφάσεις που θα είναι για το καλό και των μεγάλων και των μικρών».

-Θα είναι έτσι; Οι πράξεις και ο χρόνος, θα δείξουν… Με το ενδιαφέρον να μην επιτρέπει σε κανέναν να πλήξει...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News