Αχ. Γκίκας: Δεν χρειάζεται να κλείσουμε την κοινωνία μέσα για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού

Απόψεις
Αχ. Γκίκας: Δεν χρειάζεται να κλείσουμε την κοινωνία μέσα για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα στην παραλία – Παρασκευάζονται εμβόλια εποχικής χρήσης που θα περιλαμβάνουν τα στελέχη της Γουχάν και της Όμικρον

Ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και στη χώρα μας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της τέταρτης δόσης του εμβολίου στο γενικό πληθυσμό το Φθινόπωρο. Το θέμα εξετάζει σήμερα και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Δεν χρειάζεται αυτή την ώρα η κοινωνία να κλειστεί μέσα ή να φοράμε μάσκες και στις παραλίες» λέει στον 98.4 ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αχιλλέας Γκίκας, αν και πυκνώνουν οι φωνές περί επαναφοράς της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Σημειώνει πως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για νέο κύμα αλλά αύξηση των κρουσμάτων και με διαφορετικά δεδομένα στην ανοσία του πληθυσμού. Εξηγεί πως ετοιμάζονται εμβόλια ενδημικού χαρακτήρα, θα έχουν δηλαδή εποχική χρήση όπως αυτά με τους ιούς της γρίπης, που θα περιέχουν τόσο το στέλεχος της Γουχάν όσο και της Όμικρον, ενώ για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των πέντε ετών αναφέρει πως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά.

 *Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζει πάντως ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι απολύτως ελεγχόμενη» και πως δεν θα παρθούν μέτρα περιορισμού του κύματος.  

* Ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και προτείνει επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, τουριστικά λεωφορεία), τήρηση των αποστάσεων σε ουρές και υπαίθριες μορφές διασκέδασης και πολιτισμού προκειμένου να μπει «φρένο» στην αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News