Ο Κάρολος Παπούλιας και η ιδιότυπη ηπειρώτικη διπλωματία του

Απόψεις
Ο Κάρολος Παπούλιας και η ιδιότυπη ηπειρώτικη διπλωματία του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Κάρολος Παπούλιας έπραξε, το επόμενο δίμηνο, όσα όφειλε στον τόπο χωρίς δημοσιότητα και, κυρίως, χωρίς να καυχηθεί αργότερα για τη συμβολή του»

Ο Κάρολος Παπούλιας «φεύγει» στα 92 του χρόνια με την ευτυχία της διακομματικής αναγνώρισης, ύστερα από πλούσιες εμπειρίες στο υπουργείο Εξωτερικών τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, και έπειτα από δύο επιτυχημένες θητείες στην Προεδρία της Δημοκρατίας, από το 2005 ως το 2015.

*Του Αλέξανδρου Τάρκα

Ως είθισται, θα γραφτούν πολλά αυτές τις ημέρες από πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους που δε γνώριζαν καν τον Κάρολο Παπούλια και δεν είχαν ποτέ πρόσβαση σε πρωτογενή πληροφόρηση για την πολιτική δράση του.

Γι’ αυτό ο γράφων προτιμά να κάνει μια ταπεινή κατάθεση μόνον για όσα έζησε, προσωπικά, στο διπλωματικό ρεπορτάζ και, μέσω αξιόπιστων στελεχών, στην Προεδρία, παραλείποντας αναγκαστικά σημαντικά γεγονότα παλαιότερων περιόδων. Ανάμεσά τους, οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με αραβικά καθεστώτα από το 1974 ως το 1981, οι χειρισμοί κατά την κρίση στο Αιγαίο τον Μάρτιο του 1987, η αποκατάσταση των σχέσεων με την Αλβανία τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς (με την έξυπνη μη τυπική άρση του “εμπολέμου” με νόμο) και ασφαλώς το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ του Μαΐου 1988, που αποτελεί, μέχρι σήμερα, ορόσημο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όμως, σημαντικότατο είναι το ιστορικό αποτύπωμα του Κάρολου Παπούλια και στη δεκαετία του 1990, με επιτυχείς διακριτικούς χειρισμούς. Τον Ιούνιο του 1994, ο Κάρολος Παπούλιας είχε δεχτεί, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλες πιέσεις από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ να αποδεχτεί τον αφοπλισμό των ελληνικών μαχητικών που πραγματοποιούσαν αναχαιτίσεις των αντίστοιχων τουρκικών στο Αιγαίο.

Το τέχνασμα της Άγκυρας ήταν ότι η τουρκική πλευρά “απλώς” θα κατέγραφε τις απαιτήσεις της, συνεχίζοντας τις παραβιάσεις. Αν, όμως, τα αεροσκάφη αμφότερων των πλευρών ήταν άοπλα, τότε δε θα υπήρχε κίνδυνος δυστυχήματος ή ελληνοτουρκικής κρίσης. Ο Γουόρεν Κρίστοφερ, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Όξμαν και ο πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Νάιλς επικαλούνταν μάλιστα σχετική συζήτηση του προέδρου, Μπιλ Κλίντον, με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, στην Ουάσινγκτον, δύο μήνες νωρίτερα.

Κατά την αμερικανική εκδοχή, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέφερε πως θα εξέταζε «την ιδέα», οπότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρότεινε πλέον τη μη φόρτωση πυραύλων στα ελληνικά μαχητικά πριν από τις αποστολές περιπολιών και αναχαιτίσεων. Σε περίπτωση ανάγκης, μοναδικό μέσο αμύνης των Ελλήνων πιλότων θα ήταν το πυροβόλο τους. Η αντίδραση του Κάρολου Παπούλια ήταν ψύχραιμη.

Επειδή την ίδια ημέρα χρειαζόταν την αμερικανική συναίνεση στις ελληνικές θέσεις για το εμπάργκο στα Σκόπια και την κρίση με τα Τίρανα στις περιοχές της μειονότητας, ο Κάρολος Παπούλιας προσποιήθηκε ότι δε γνώριζε τον διάλογο Κλίντον-Παπανδρέου. Κατάφερε να αποσπάσει όσα ζητούσε για τα Βαλκάνια και 15 ημέρες αργότερα απέρριψε το αίτημα αφοπλισμού των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού προηγουμένως φρόντισε να παρουσιάσει στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ λεπτομερή στοιχεία για τις τουρκικές παραβιάσεις.

Τον Μάιο του 1995, ο Κάρολος Παπούλιας έδρασε ως αποτελεσματικός μεσολαβητής μεταξύ αφενός του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, αφετέρου του Σέρβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς και του στρατηγού του, Ράτκο Μλάντιτς. Οι δύο τελευταίοι, προς αποτροπή επέκτασης των εναντίον τους “χειρουργικών” ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, συνέλαβαν ομήρους περίπου 370 κυανόκρανους του ΟΗΕ, τους οποίους χρησιμοποίησαν ως “ανθρώπινες ασπίδες” σε κρίσιμους στόχους.

Ο Κάρολος Παπούλιας έπεισε τους Σερβοβόσνιους (που είχαν έλθει σε μερική ρήξη με τον Μιλόσεβιτς) ότι η παράταση της ομηρίας θα επιδείνωνε τη θέση τους και πέτυχε την απελευθέρωση των κυανοκράνων, εξασφαλίζοντας ειρήνευση - έστω λίγων μηνών - στα Βαλκάνια. Το εκπληκτικό είναι ότι ο μεσολαβητής της Ε.Ε. στην πρώην Γιουγκοσλαβία, λόρδος Όουεν, προσπάθησε να καπηλευτεί την πρωτοβουλία Παπούλια και να την παρουσιάσει ως δική του επιτυχία λίγες ημέρες προτού αποχωρήσει από τα καθήκοντά του!

Στα χρόνια της Προεδρίας του, όλοι θυμούνται την οργή του Κάρολου Παπούλια (που σε πολύ νεαρή ηλικία ήταν αντάρτης κατά των Γερμανών), όταν άκουσε ύβρεις εναντίον του για το μνημόνιο και υπέστη την προσβολή της διακοπής της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2011. Όμως, αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι ο Κάρολος Παπούλιας ήταν από τους πρώτους που πολύ έγκαιρα (την Πρωτοχρονιά του 2012) διέγνωσαν ότι η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν θνησιγενής και ανίκανη να αντιμετωπίσει την κρίση.

Εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος φέρεται ότι είχε εμφανιστεί σχεδόν έντρομος στην Ηρώδου Αττικού, ζητώντας παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κρίσης. Ο Κάρολος Παπούλιας έπραξε, το επόμενο δίμηνο, όσα όφειλε στον τόπο χωρίς δημοσιότητα και, κυρίως, χωρίς να καυχηθεί αργότερα για τη συμβολή του.

*Ο Αλέξανδρος Τάρκας είναι εκδότης περιοδικού και αρθρογράφος 

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News