Μιχάλης Χριστοδουλίδης: Η Ελλάδα «αυτοκτονεί» ενεργειακά

Απόψεις
Μιχάλης Χριστοδουλίδης: Η Ελλάδα «αυτοκτονεί» ενεργειακά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το μεγαλύτερο λάθος στην ενεργειακή πολιτική είναι ο επερχόμενος ακαριαίος «θάνατος» των μονάδων παραγωγής ενέργειας από το εθνικό μας φθηνό καύσιμο τον λιγνίτη», ανέφερε ο Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Α.Π.Θ, Ενεργειακός Επιθεωρητής και μέλος του Συλλόγου Ενεργειακών Επιθεωρητών, Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Η Ελλάδα, όντας μία από τις πιο εξαρτημένες ενεργειακά χώρες της Ε.Ε με ποσοστό εξάρτησης που πλησιάζει το 75% - όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος εξάρτησης είναι περίπου στο 55% - με τις διαχρονικά λανθασμένες ενεργειακές πολιτικές, οδηγείται σε ενεργειακή «αυτοκτονία», τόνισε ο Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός  του Α.Π.Θ, Ενεργειακός Επιθεωρητής και μέλος του Συλλόγου Ενεργειακών Επιθεωρητών Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη.

Όπως είπε, το μεγαλύτερο λάθος  στην ενεργειακή πολιτική είναι ο επερχόμενος ακαριαίος  «θάνατος» των μονάδων παραγωγής ενέργειας από το εθνικό μας φθηνό καύσιμο τον λιγνίτη, ενώ την ίδια στιγμή άλλες χώρες της Ε.Ε έχουν λάβει παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών τους μονάδων για μετά το 2040 (Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία κλπ) για μια ομαλή μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή, χωρίς ενεργειακούς και οικονομικούς κραδασμούς, με την Ελλάδα να αποφασίζει να  «αυτοκτονήσει» ενεργειακά νωρίτερα και μάλιστα από το 2028.

Οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας δυστυχώς αποφάσισαν να κλείσουν όλες τις λιγνιτικές μας μονάδες μέχρι το 2025, χωρίς ομαλό σχέδιο μετάβασης στην πράσινη εποχή. Το 35% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας παράγεται από τον λιγνίτη, τον οποίο εγκαταλείπει εσπευσμένα για να τον αντικαταστήσει με εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, κυρίως με αιολικά πάρκα, που αποδεδειγμένα έχουν τον μικρότερο δείκτη κόστους ωφέλειας με δεδομένο, ότι η αποθήκευση της παραγόμενης στοχαστικής ενέργειας είναι σχεδόν μηδενική. Δεν συζητάμε για τις περιβαλλοντικές συνέπειες .

Η λύση είναι ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων με τεχνολογίες που ήδη άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει (π.χ η αποξήρανση του λιγνίτη και ο ενταφιασμός των παραγόμενων αερίων θερμοκηπίου σε υπόγειες λεκάνες, η τοποθέτηση ειδικών βιολογικών φίλτρων τύπου μεμβρανών ή ακόμα και η αεριοποίηση του σε ειδικές συνθήκες με σκοπό την παραγωγή του μελλοντικού καυσίμου, όπως του υδρογόνου). Τεχνολογίες που απομειώνουν δραστικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, άρα και τις επαγόμενες ρήτρες εκπομπών CO2.

Επίσης μια άλλη αποτελεσματική ενεργειακή λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι η μείωση της ενεργειακής ζήτησης, κυρίως στον οικιακό τομέα μέσα από γενναία προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, αυξάνοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων με ενεργειακές επεμβάσεις, που θα αναβαθμίσουν την ενεργειακή τους ταυτότητα από την ενεργοβόρα κλάση σε μία κλάση με σχεδόν μηδενική κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας.

Τέλος η χαριστική βολή στην ενεργειακή μας απεξάρτηση είναι η παραίτηση της χώρας μας από την υλοποίηση των τριών μεγάλων ενεργειακών συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων στα οικόπεδα του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συμβάσεις που κυρώθηκαν από την Ελληνική Βουλή και παραμένουν στα συρτάρια των υπουργών. Η απροθυμία της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξόρυξη των δικών μας κοιτασμάτων συνέβαλε στην αποθάρρυνση αλλά και στην έξοδο της γαλλικής Total και της ισπανικής Repsol από το θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και το χερσαίο τμήμα της δυτικής Ελλάδας. Πρόσφατα τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν ότι αποδεσμεύονται επίσης από τις χερσαίες παραχωρήσεις στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα να μένουν ανεκμετάλλευτα πάνω από 2 δις βαρέλια αργού πετρελαίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News