Μ. Σουρανάκης: Λανθασμένη η φιλοσοφία του σ/ν για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα

Απόψεις
Μ. Σουρανάκης: Λανθασμένη η φιλοσοφία του σ/ν για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λανθασμένη κι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΤΑ σε ΜΚΟ

Αντίθετες οι απόψεις Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης – Φορέων στο θέμα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων για τα ζώα Συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Για Παγκόσμια αντιεπιστημονική πρωτοτυπία μιλά ο πρώην ΥΠΑΤ Στ. Αραχωβίτης και ανορθόδοξη επιλογή της κυβέρνησης.

Η επιλογή αυτή, που οδηγεί τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αφαιρώντας την αρμοδιότητα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, έρχεται σε αντίθεση με την κτηνιατρική νομοθεσία καθώς και με τα προγράμματα ελέγχου του πληθυσμού αδέσποτων σκύλων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) αναφέρει.  Εν μέσω πανδημίας και του σημερινού lockdown, η κυβέρνηση της ΝΔ πέφτει σε ένα ακόμη ατόπημα, βάζοντας σε κίνδυνο προγράμματα αντιμετώπισης των νόσων, όπως η λύσσα. Μία τέτοια εξέλιξη ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στα ζητήματα τήρησης της δημόσιας υγείας και της προστασίας και ευζωίας των ζώων.  Είναι πασιφανές ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και οι Δήμοι, χωρίς κτηνιάτρους, δεν είναι σε θέση, εκ των πραγμάτων, λόγω άγνοιας αντικειμένου, να ανταποκριθούν στην τήρηση των βασικών αρχών της υγείας και της προστασίας των ζώων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει ένα βάρος και μια ευθύνη που δεν μπορεί να σηκώσει και θα της δημιουργήσει τεράστια διαχειριστικά και νομικά προβλήματα.   Η επιλογή του επιτελικού κράτους της ΝΔ δεν είναι αθώα. Ενέχει τον κίνδυνο η διαχείριση ζητημάτων δημόσιας υγείας και προστασίας των αδέσποτων ζώων να αφεθεί, στο βωμό επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, στα χέρια μη ειδικών. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τη γνώμη των ειδικών και να αποσύρει αυτό το σχέδιο νόμου που αποτελεί ευρωπαϊκή και παγκόσμια αντιεπιστημονική πρωτοτυπία.  

«Λανθασμένη η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου. Αρκείται στη διαχείριση και μόνο. Αφαιρεί αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις δίνει σε ΜΚΟ» στις θέσεις του μέλους του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Μανόλη Σουρανάκη το Ράδιο 98.4.

Αναφέρεται στη μη αντιμετώπιση της αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων, την έλλειψη διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ όμορων Δήμων, το εξωπραγματικό με την απαγόρευση σε κτηνιάτρους να παρέχουν την όποια βοήθεια σε ζώο που δεν είναι τσιπαρισμένο λέγοντας ότι αυτό είναι ανήθικο, όπως και της βοήθειας σε χτυπημένο αδέσποτο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News