ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση και στο ν. Λασιθίου»

Απόψεις
ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση και στο ν. Λασιθίου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού»

"Η κυβέρνηση διαφήμιζε  σε όλους τους τόνους   ότι έχει   οργανωμένο σχέδιο  για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη διαδικασία του εμβολιασμού,  ότι  σχεδιάζει  σύμφωνα με τις επιταγές των επιστημόνων, ότι ελέγχει την πανδημία αλλά της το χαλάει ο λαός με την ανεύθυνη στάση του" , αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση . 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Ο λαός του Λασιθίου έχει πλέον πείρα! Η πραγματικότητα έρχεται  να διαψεύσει την κυβέρνηση και τα επιτελεία της για μια ακόμη φορά! 

Όλο το προηγούμενο διάστημα σωματεία υγειονομικών, εργατικά σωματεία, σύλλογοι και ομάδες Γυναικών, Επιτροπές Κατοίκων και Φορέων  τόνιζαν την ανάγκη και διεκδίκησαν άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε τέτοια μέτρα, αλλά -σταθερά προσηλωμένη- στην εγκληματική λογική κόστους-οφέλους διαμορφώνει τις συνθήκες για να παίζουμε καθημερινά τη ζωή μας «κορώνα-γράμματα». Η κυβέρνηση ενοχοποιεί τώρα τις "ουρές" στα καταστήματα, που η ίδια άνοιξε, αυξάνοντας την κινητικότητα και τσουβαλιάζοντας τον μικρό αυταπασχολούμενο έμπορο με τα πολυκαταστήματα, χωρίς να πάρει ταυτόχρονα κανένα πρόσθετο μέτρο προστασίας. Άνοιξε τα σχολεία, μέσα στο καταχείμωνο, με χειρότερους όρους από αυτούς που τα έκλεισε το Νοέμβριο.

Το Λασίθι  μπήκε  για τα καλά στο κάδρο της διασποράς της πανδημίας σε όλη του την έκταση ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών.  Τις τελευταίες μέρες έχουμε έξαρση στον Άγιο Νικόλαο  με τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών να κλείνουν , με δασκάλους και νοσηλευτές θετικούς στα τεστ, τα οποία προστέθηκαν στην κατάσταση που προηγήθηκε στο Παλαίκαστρο και τον Μακρύ Γιαλό.

Αποτελεί κοροϊδία για την Ιεράπετρα και ειδικά για την Σητεία  η πλατφόρμα για διενέργεια τεστ στον Άγιο Νικόλαο!  Ποιος Ιεραπετρίτης και Σητειακός θα πληρώσει 15-25 ευρώ για βενζίνη και θα χάσει  3 ώρες από την δουλειά του για να πάει στον Άγιο Νικόλαο για  να κάνει δωρεάν  rapid test;

Επιτέλους  αντί να αποπροσανατολίζει από  την εγκληματική πολιτική της, η κυβέρνησης της ΝΔ, οι απολογητές της κι όσοι σπέρνουν τον εφησυχασμό  και στο νομό μας ας  μας απαντήσουν:

- Γιατί η κυβέρνηση κάνει  επιλεκτική αποδοχή των  συστάσεων  του  Παγκόσμιου Οργανισμού  Υγείας(ΠΟΥ);  Τον θυμούνται μόνο για να επιβάλλουν τις αποστάσεις και την χρήση μάσκας    και να αποθεώσουν την ατομική  ευθύνη ενώ τον ξεχνούν τελείως όταν πρόκειται για  τα μαζικά τεστ;

- γιατί δεν προχωράει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού με όλα τα διαθέσιμα ασφαλή εμβολια;

-   για ποιο λόγο  δεν έκαναν μαζικά τεστ στο πληθυσμό  όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα;

- Γιατί άφησαν  χωρίς τεστ το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού  με αποτέλεσμα  οι ανύποπτοι  θετικοί  να αυξάνουν την διασπορά και να βάζουν σε κίνδυνο  την κοινότητα και την οικογένειά τους;

            Κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ,  7η ΥΠΕ  αντί να επέμβουν  άμεσα για να ελεγχθεί η διασπορά  με μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ  στον πληθυσμό, όπως συστήνουν οι ειδικοί,  κρύβονται πίσω από τα πρωτόκολλα, τα οποία δικαίως ο λαός πλέον τα ονομάζει "πρωτόκολλα κερδοφορίας και σκοπιμότητας"! 

Είναι ηλίου φαεινότερο γιατί υπερασπίζονται  με τόσο πάθος  τα πρωτόκολλά τους: Όλα υποτάσσονται στη λογική "ό,τι κοστίζει και δεν αποφέρει κέρδη δεν το χρηματοδοτούμε". Γι' αυτό η κυβέρνηση δεν ενισχύει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν ενισχύει τα νοσοκομεία και τα ΚΥ του νομού μας, γι' αυτό τα επιβαρύνει και με πρόσθετα βάρη όπως τη διενέργεια μαζικών test και του μαζικού εμβολιασμού, γι' αυτό δεν ενισχύει τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), γι' αυτό δε στελεχώνει τις αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες για την προστασία των εργαζόμενων στα εμπορικά καταστήματα, τα εργοστάσια, τα ελαιοτριβεία, στα σχολεία και αλλού.

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η διαδικασία του εμβολιασμού θα είναι μακρόχρονη υπόθεση γιατί τα εμβόλια  και τα φάρμακα αποτελούν χρυσοφόρα εμπορεύματα, των οποίων η έρευνα, παραγωγή και διανομή υποτάσσεται στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων ομίλων και των καπιταλιστικών κρατών. Ακόμα μια φορά λοιπόν καταρρέουν τα παραμύθια ότι δήθεν " η υγεία του λαού είναι πάνω από την οικονομία". Το αντίθετο επιβεβαιώθηκε: πάνω από τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων βρίσκονται ξανά μόνο τα κέρδη τους!

Το ΚΚΕ σταθερά αναδεικνύει ότι η ισχυρή  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση  της πανδημίας.  Η κυβέρνηση  όχι μόνο δεν την ενίσχυσε αλλά   συνέχισε την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση  των Κέντρων  Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων  στον δρόμο που της έστρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες. Προσπάθησε με  μπαλώματα να καλύψει τρύπες ανοίγοντας  νέες με τις  μετακινήσεις  προσωπικού. Στο τέλος έδωσε την χαριστική βολή στην ΠΦΥ  αφού την φόρτωσε με την διενέργεια των εμβολιασμών χωρίς ενίσχυση του προσωπικού και των δομών. Μετέτρεψε και τα 4 νοσοκομεία του νομού μας σε νοσοκομεία μιας νόσου μειώνοντας δραματικά τα ραντεβού στα εξωτερικά και τα χειρουργεία. Άφησε την ύπαιθρο χωρίς ιατρική κάλυψη, με τα χωριά να έχουν να δουν γιατρό εδώ και μήνες. Συστήνουν στον λαό να μένει σπίτι του αν έχει συμπτώματα, να κάνει ο ίδιος διάγνωση  και εκτίμηση της κατάστασής  του και μετά ρίχνουν την ευθύνη για τους θανάτους κατά 80% εκτός ΜΕΘ   στους γιατρούς.

Ανοίγουν και κλείνουν περιοχές χωρίς καμιά επιστημονική βάση  όπως έκαναν πρόσφατα στο Παλαίκαστρο, τώρα συνολικά στο Λασίθι. Πώς μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση όταν βασικό στέλεχος της  στην πολιτική προστασία  όπως  ο κ. Χαρδαλιάς  δήλωνε την Παρασκευή 22/1 ότι τα ενεργά κρούσματα  ήταν 18 στο νομό μας  χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας έλεγχος στον πληθυσμό που να το επιβεβαιώνει  και  προέβη σε άρση του lockdown στο Παλαίκαστρο  ενώ η εικόνα του ιικού φορτίου των λυμάτων στον Δήμο Σητείας ήταν αμετάβλητη; Πόσο μάλλον τώρα που κλείνουν όλο τον Νομό Λασιθίου επειδή  υπήρξε συρροή κρουσμάτων στον Άγιο Νικόλαο.

            Υπάρχει λύση; Και βέβαια υπάρχει αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε θέλει ούτε μπορεί να την εφαρμόσει γιατί η στρατηγική της είναι δεμένη με τα συμφέροντα  των λίγων, των μεγαλοεπιχειρηματιών υγείας , βιομηχάνων , μεγαλοξενοδόχων, τραπεζών και εφοπλιστών.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε το ζήτημα της προστασίας της υγείας  και των δικαιωμάτων του λαού με συγκεκριμένες προτάσεις. Από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι και κάτω από τις μάσκες ο λαός  μας έχει φωνή και δε μπορεί η πανδημία να λειτουργεί ως πρόσχημα για να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου για τις εργατικές-λαϊκές διεκδικήσεις.  Η λύση βρίσκεται:

  • Στην ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στην ενίσχυση των  τεσσάρων νοσοκομείων  του Λασιθίου και των ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγ.Νικολάου.
  • Στην ισχυροποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), των Κέντρων Υγείας (ΚΥ), των περιφερειακών ιατρείων  ώστε  έγκαιρα να εντοπίζονται τα κρούσματα, να βρίσκονται άμεσα  υπό ιατρική παρακολούθηση όταν το έχουν ανάγκη και να μπορέσουν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στον εμβολιασμό του πληθυσμού και την ιατρική του παρακολούθηση στην συνέχεια.
  • Στην άμεση διενέργεια   μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ για τον έλεγχο της διασποράς. 
  • Στη φιλοξενία των θετικών κρουσμάτων σε ξενοδοχεία με νοσηλευτική και ιατρική κάλυψη  όπως  έγινε το καλοκαίρι για τους τουρίστες.
  • Στην προμήθεια όλων των εγκεκριμένων εμβολίων από όλες τις διαθέσιμες πηγές  πέρα από τις κρυφές συμφωνίες της ΕΕ – φαρμακευτικών εταιρειών και με κατάργηση των διαφόρων "πατεντών",  ώστε να εξασφαλιστούν τα εμβόλια  για την γρήγορη κάλυψη του πληθυσμού .

            Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, ο λαός του Λασιθίου χρειάζεται να αντιτάξει την πάλη του και την οργάνωση του αγώνα για την προστασία της υγείας και της ίδιας του της ζωής. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση προκειμένου ώστε  να αναγκάσει την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά του. Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες  που ζούμε η μοναδική διέξοδος  είναι να μετατρέψουμε  την αγωνία και την οργή μας σε οργανωμένη πάλη μέσα από συλλόγους, σωματεία, επιτροπές αγώνα. Να βάλουμε στο επίκεντρο των διεκδικήσεων μας  αυτά που έχουμε ανάγκη , έξω από τα πρωτόκολλά τους που βάζουν την υγεία και την ζωή μας στο κρεβάτι του προκρούστη!".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News