Για τον κ. πρωθυπουργό: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

Απόψεις
Για τον κ. πρωθυπουργό: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

* Γράφει ο Πέτρος Μηλιαράκης

Ο 61ος γύρος των “διερευνητικών επαφών” έλαβε χώρα στο Ντολμά Μπαχτσέ, που αφορά στο προεδρικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας είναι ο πρέσβης ε.τ. κ. Παύλος Αποστολίδης, με τον πρέσβη κ. Αλέξανδρο Κουγιού, που έχει την εμπειρία της ad hoc θέσης του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠ.ΕΞ.). Με τις “εργασίες” που έλαβαν χώρα στις 25/1/2021, όπως αναφέρεται, στο προεδρικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, σηματοδοτείται και το “επίπεδο” με το οποίο επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος να “αναβαθμίσει” τη συνάντησή αυτή, ενόψει των πρόσφατων παρεμβάσεών του στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον λόγο αυτό της τουρκικής αντιπροσωπίας ηγείται ο κ. Ιμπραχίμ Καλίν, ενώ, πέραν του γενικού διευθυντή του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. κ. Τσαγατάι Ερτσιγές, συμμετέχει και ο μόνιμος υφυπουργός ΥΠ.ΕΞ. κ. Σεντάτ Ονάλ.

Αποδείχθηκε “ποιος” παρεμβαίνει

1. Όταν αναφερόμαστε για την εξηκοστή πρώτη (61η) “συνάντηση” των δύο αντιπροσωπιών, αυτή η “συνάντηση” προδήλως αφορά την επομένη της εξηκοστής (60ής), μετά από ένα κενό χρόνου τεσσάρων (4) ετών, καθόσον από το 2016 “πάγωσε” αυτή η “διαδικασία”.

2. Για να μην εμπαίζουμε εαυτούς και αλλήλους, η “διαδικασία” αυτή σημαίνει ότι, όταν από το 1973-1974 έως το 2021, δηλαδή περίπου επί μισό αιώνα, σε εξήντα (60) συγκεκριμένες παρόμοιες διερευνητικές επαφές-συναντήσεις δεν μπορεί να εξευρεθεί κάποιο κοινό σημείο επαφής ανάμεσα σε δύο γειτονικές χώρες, τότε και μόνο, με βάση την κοινή λογική, είναι αδύνατον να υπάρξει συνεννόηση, εκτός και αν “παρέμβουν τρίτοι”.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδιστάκτως βέβαιον ότι υφίσταται μια μυστική διπλωματία. Υπήρχαν “εκτιμήσεις” ότι παρεμβαίνει ιδιαιτέρως η Γερμανία προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ωστόσο, αποδείχτηκε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο η παρέμβαση αυτή με τις δηλώσεις της εκπρόσωπου του γερμανικού ΥΠ.ΕΞ. Η κ. Μαρία Άντεμπαρ σε δηλώσεις της αποκάλυψε ότι η Γερμανία «στήριξε πολύ», αλλά και «εργάστηκε προς την κατεύθυνση αυτή».

Συγκεκριμένα η κ. Μαρία Άντεμπαρ δήλωσε τα εξής: «Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι, και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες».

Συνεπώς, ουδεμία χρεία μαρτύρων έχουμε για το “ποιος” παρεμβαίνει. Και ναι μεν η κ. Μαρία Άντεμπαρ εξέφρασε την «ελπίδα» να υπάρξει λύση στο ζήτημα αυτό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ο πολιτικός, όμως, προϊστάμενός της κ. Χάικο Μάας, όταν βρέθηκε προσφάτως στην Άγκυρα και ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. κατ’ ουσίαν απείλησε την Ελλάδα με casus belli, έμεινε απολύτως άφωνος, αν και ενώπιόν του υπήρξε ευθέως απειλή χρήσης βίας κατά κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Με τούτα τα δεδομένα, και εφόσον πράγματι παρεμβαίνει η Γερμανία (με τις παραδοσιακά άριστες σχέσεις της με την Τουρκία, που επιβεβαιώνονται ιδιαιτέρως από την εποχή του Μεσοπολέμου), θα πρέπει να επιβεβαιωθεί δημοσίως από την πλευρά της Αθήνας, και εννοείται από την κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ποιες είναι οι “κόκκινες γραμμές”. Και τούτο διότι η πρόσφατη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στα ζητήματα των “ελληνοτουρκικών” εγείρει κρίσιμα ερωτήματα στο εάν εννοείται πράγματι ό,τι δηλώνεται από πλευράς Μαξίμου, στο “τι” δηλαδή διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και στο “τι” δε διαπραγματεύεται. Η παρέμβαση δε αυτή του κ. Αντώνη Σαμαρά δε θα κριθεί στον παρόντα χρόνο στο “τι” απέβλεπε... Θα κριθεί, όμως, σε άμεσο χρόνο, ως προς όλες τις συνέπειές της και επιδιώξεις της.

Ως προς την πανδημία και την οικονομική κρίση

Ο κ. πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του “World Economic Forum”, υποστήριξε, υπεραμυνόμενος της πολιτικής του, ότι χειρίστηκε καλά το «πρώτο κύμα», ενώ με το δεύτερο κύμα, τον Νοέμβριο, προχώρησε «σ' ένα αυστηρό lockdown που είχε σημαντικές οικονομικές συνέπειες για να μην εξαπλωθεί ο ιός». Παραλλήλως, όμως ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει ότι για τη διαχείριση της “δεύτερης φάσης” της πανδημίας στην κοινωνία είναι εγκατεστημένη έντονη δυσαρέσκεια σε όλα τα επίπεδα, και στο υγειονομικό και στο οικονομικό. Η δυσαρέσκεια δε αυτή επεκτείνεται σε πολλά στρώματα της κοινωνίας, ακόμη και ως προς την Εκκλησία και τους συχνά εκκλησιαζόμενους, πιστεύω όλων των δογμάτων και θρησκειών.

Το βάθεμα της κρίσης

Επίσης, κοινός τόπος είναι ότι την κοινωνία πλήττει η σώρευση δύο διαδοχικών κύκλων κρίσης, με επιβολή τεσσάρων (4) μνημονίων, ενώ επελαύνει και το πέμπτο. Και ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει ότι, από τα πέντε μνημόνια, τα τέσσερα αφορούν στην παράταξή του και τους συνοδοιπόρους της. Στον ίδιο δε χρόνο, με στοιχεία Νοεμβρίου του 2020, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν ανέλθει στα 107,5 δισ. ευρώ, ενώ στον ίδιο χρόνο απειλείται οικονομική κατολίσθηση για την οικονομία και την κοινωνία, εφόσον το ιδιωτικό χρέος έχει ανέλθει στα 91,7 δισ. ευρώ.

Τούτων δοθέντων

Η προαναφερόμενη ζοφερή οικονομική κατάσταση, ο κίνδυνος εσωστρέφειας στη Ν.Δ. με αποκορύφωμα τα νομοσχέδια που θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή αναφορικώς με τη Βόρεια Μακεδονία, η “παρέμβαση Σαμαρά”, η αποτυχία του “προγράμματος εμβολιασμού”, που φέρεται να αντικαθίσταται με την “εισαγωγή της κολχικίνης”, ως “αντίδοτο” για να καθησυχάζεται η κοινή γνώμη, η “επιδιαιτησία του Βερολίνου” στα ελληνοτουρκικά και η πρόσφατη δήλωση του κ. πρωθυπουργού στο “World Economic Forum”, για προσδοκία του ότι «τέλη άνοιξης με αρχές καλοκαιριού θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα», προδήλως προδιαθέτουν τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο δίλημμα: “Εκλογές εδώ και τώρα” ή “το επισφαλές και αβέβαιο του λοιπού της κυβερνητικής θητείας του”; Ο κ. πρωθυπουργός θα ζήσει το δραματικό αδιέξοδό του: “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”!.. Ίδωμεν!

* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της χώρας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU).

(φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News