Ο καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή Πατρών και Πρόεδρος των Βιοεπιστημόνων Ελλάδας, Απόστολος Βανταράκης, μιλώντας σήμερα στον 98.4 , τόνισε με έμφαση ότι η μονοθεματική συζήτηση για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του ιού, δεν ωφελεί την δημόσια υγεία και την κατάσταση στο γενικό πληθυσμό, όταν μάλιστα οι αβεβαιότητες και για την επιστήμη είναι ακόμη πολλές.
Τα εμβόλια ασφαλώς , είπε και είναι ένα όπλο κατά της Covid-19, αλλά είναι επιστημονικά προβληματικό, σε ελάχιστες ώρες από την εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων του ιού, να μιλάνε ακόμη και επιστήμονες με σιγουριά ότι αυτές καλύπτονται ή δεν καλύπτονται από τα νέα εμβόλια, όταν καν δεν ξέρουμε αν καλύπτουν τον ιό έως σήμερα και χρειαζόμαστε τουλάχιστον 3-4 βδομάδες έρευνας για να ξέρουμε αν οι μεταλλάξεις θέλουν και τροποποιημένο το νέο εμβόλιο ή όχι. Κατά τον κ. Βανταράκη οι εύλογες απορίες και ερωτήματα τόσο στο χώρο του υγειονομικού προσωπικού, όσο και στον γενικό πληθυσμό, δεν πρέπει να απαντώνται με αφορισμούς , αλλά με την μέγιστη διαφάνεια, ακόμη και για όσα δεν γνωρίζουμε.
Όπως είπε, είναι πολύ πιθανόν οι εμβολιασμοί που στην Ελλάδα θα πάρουν πιο μαζική μορφή μετά τον Ιανουάριο σε συνδυασμό με την μη επαρκή διάθεση εμβολίων σε αριθμό, θα σύρει την κατάσταση τουλάχιστο για ένα τρίμηνο , άρα θα πιάσει και την περίοδο που πρακτικά στην Ελλάδα τέλος της Άνοιξης , οι ιοί υποχωρούν ανεξάρτητα από τους εμβολιασμούς.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την φυσική ανοσία , που αποκτούν όσοι νοσήσουν και ιαθούν με τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός τους. Και στις δύο περιπτώσεις το χρονικό εύρος της ανοσίας είναι ακόμη άγνωστο .
Ο καθηγητής Υγιεινής , επεσήμανε ότι είναι λάθος η αντιθετικότητα ορισμένων , μεταξύ εμβολίων που απευθύνονται σε γενικό υγιή πληθυσμό προληπτικά και στα φάρμακα που αφορούν νοσούντες και όσους νοσήσουν, σε εκείνες τις κατηγορίες που με τα φάρμακα μπορεί ν να αποφύγουν νοσοκομεία και ΜΕΘ, εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι με το εμβόλιο πρέπει να πάψουμε να ενδιαφερόμαστε για όσους στο μεταξύ θα νοσούν.
Ο κ. Βανταράκης , επέμεινε ότι σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση , τεστ στρωματοποιημένα, ιχνηλατήσεις σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, που είναι το κλειδί μαζί με την αποφυγή συνωστισμού και μέτρα αυτοπροστασίας, δεν υπάρχει με σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό.
Τα lockdown όχι μόνο δεν απέδωσαν εκτός από την μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ, αλλά δημιούργησαν δυσανάλογα ζητήματα στις κοινωνίες τεράστια προβλήματα. Ο Απόστολος Βανταράκης , εκτίμησε μάλιστα ότι το άνοιγμα των σχολείων άμεσα δεν είναι απλή διαδικασία , υποστηρίζοντας ότι το δίμηνο που θα διατρέξουμε τώρα είναι κομβικό , όχι με λύσεις lockdown, αλλά με στρατηγικό σχεδιασμό και προτεραιότητες για την δημόσια υγεία.