Γ. Μπασιάς : Τι Αποκαλύπτει για τους Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥ

Απόψεις
Γ. Μπασιάς : Τι Αποκαλύπτει για τους Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της  Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας  Υδρογονανθράκων( ΕΔΕΥ) , Γιάννης Μπασιάς σε μια αποκλειστική του συνέντευξη στον 98.4  ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για όλο το εύρος των ερευνητικών γεωτρήσεων στην Ελλάδα, τις προσδοκίες αλλά  και τις εκτιμήσεις για τους ενεργειακούς πόρους της πατρίδας μας, σε θαλάσσιες ζώνες και την ηπειρωτική χώρα. 

Εξηγεί γιατί το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέεται ευθέως τόσο με τα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια, όσο και με την πτώση της παρουσίας του πετρελαίου στην αγορά ενέργειας, την ώρα που το φυσικό αέριο αναδύεται ως ο μεγάλος παίκτης στο παγκόσμιο ενεργειακό  μείγμα.

Απαντάει σε όλους όσοι εκφράζουν περιβαλλοντικές  ανησυχίες και αποκαλύπτει το μεγάλο οικονομικό παιχνίδι των λόμπι, ώστε χώρες όπως η Ελλάδα να δυσκολευτούν στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που διαθέτουν όπως το φυσικό αέριο και να περιοριστούν σε ρόλο εισαγωγέα ενέργειας με πανάκριβο κόστος για την εθνική οικονομία.

Ο Γιάννης Μπασιάς Πρόεδρος της ΕΔΕΥ, που θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων manager στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που διαθέτει η Ελλάδα, εξηγεί πως λειτουργούν στο χώρο οι πολυεθνικοί  κολοσσοί , αλλά και το δεκαετές πλάνο της ΕΔΕΥ  για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ελλάδας.

Αναλύει γιατί με το ενεργειακό μείγμα για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια, μόνο με ΑΠΕ δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ανάπτυξη και ανάταξη της παραγωγικής μας βάσης και εξηγεί τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κρήτη.

Απαντάει, γιατί το φυσικό αέριο δεν ρυπαίνει την θάλασσα και είναι το  πλέον φίλιο ορυκτό μετά τις ΑΠΕ στο περιβάλλον, ενώ ανατρέπει και τους ισχυρισμούς ως γεωλόγος, ότι οι έρευνες και οι γεωτρήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενεργοποιήσουν σεισμικές ζώνες σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Κρήτη.

Για πρώτη φορά τέλος ,δίνει αναλυτικά οικονομικά στοιχεία , για το πως το φυσικό αέριο αν κριθεί εκμεταλλεύσιμο στις ποσότητες που θα ανακαλυφθούν, ανατρέπει την οικονομική εικόνα όλης της ελληνικής οικονομίας.

Ξεκαθαρίζει τέλος, ότι νωρίτερα από 5 χρόνια δεν θα μπορούμε με άνεση να μιλάμε για αξιοποίηση κοιτασμάτων και για αυτό είναι επιβεβλημένο και για τους επενδυτές, οι έρευνες με την άμεση κύρωση των συμβάσεων και από την Βουλή , να ξεκινήσουν άμεσα , χωρίς καμία άλλη γραφειοκρατική χρονοτριβή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News