Στέλιος Περράκης: Η Σημασία του Δ.Δ. της Χάγης για το Αρχιπέλαγος Τσάγκος

Απόψεις
Στέλιος Περράκης: Η Σημασία του Δ.Δ. της Χάγης για το Αρχιπέλαγος Τσάγκος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλο αναγνώριση μειονότητας και άλλο ο αυτοπροσδιορισμός

Ο Στέλιος Ε. Περράκης ,  καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέχρι πρότινος μόνιμος πρεσβευτής  της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο , μιλώντας στον 98.4 , ανέλυσε την απόφαση κόλαφος για τους Βρετανούς και τις βάσεις τους, όπου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει τη διοίκηση του Πελάγους Τσάγκος «το συντομότερο δυνατόν».

Σε αυτό το Αρχιπέλαγος είναι και μια από τις μεγαλύτερες Αμερικανικές βάσεις, η Ντιέγκο Γκαρσία και όπως εξήγησε , ήταν σημαντικό ότι ενώπιον του δικαστηρίου, είχαν αγορεύσει εκπρόσωποι 22 χωρών μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, της οποίας το 3% του εδάφους της χρησιμοποιείται από την Βρετανία ως στρατιωτική βάση.

Η γνωμοδότηση αυτή, ανοίγει ένα ευρύ πεδίο ισχύος  του Διεθνούς Δικαίου , που διασταλτικά μπορεί να αξιοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και περιοχές όπως η Κριμαία και υπό την έννοια αυτή ήταν λάθος η μη εκπροσώπηση της Ελλάδας στην υπόθεση αυτή.

Ο κ. Περράκης , με αφορμή την συζήτηση που ξέσπασε γύρω από το θέμα «μειονοτήτων» , εξήγησε με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, ότι είναι άλλο ο αυτοπροσδιορισμός , υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα λειτουργεί νόμιμα το κόμμα «Ουράνιο Τόξο»  που θέτει θέμα «μακεδονισμού» και άλλο η αποδοχή ή  όχι μειονότητας από ένα κράτος. Ως εκ τούτου, κατέληξε, είναι λάθος μια δημόσια συζήτηση με όρους μικροπολιτικής, όταν νομικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων, υπάρχει σαφές νομικό και δικαιοπολιτικό πεδίο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News