Επενδύοντας στην επιχειρηματικότητα

Απόψεις
Επενδύοντας στην επιχειρηματικότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, έλεγαν οι πρόγονοί μας. Στη δίνη της κρίσης καταλάβαμε την αξία της συγκεκριμένης ρήσης. Βλέποντας τα πράγματα κατάματα, συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να απεξαρτηθούμε από τις αγκυλώσεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος, από τις παρωχημένες αντιλήψεις.

Γράφει ο Νίκος Μπουνάκης

Σ’ αυτές άλλωστε οφειλόταν η οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή υστέρηση της χώρας. Ζώντας με αυταρέσκειες, πιστέψαμε ότι η επίπλαστη ευημερία θα κρατήσει στο διηνεκές. Τώρα που λουστήκαμε τις συνέπειες ενός αντιπαραγωγικού και αντιαναπτυξιακού μοντέλου, αποβάλουμε σιγά σιγά τις παλιές μας εμμονές. Τρανή απόδειξη είναι ότι ολοένα και περισσότερο απενοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα.

Μια διαχρονική στρέβλωση τείνει να γίνει παρελθόν. Ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι το επιχειρείν είναι κινητήριος δύναμη. Είναι ο μοχλός για την παραγωγή και δημιουργία πλούτου. Επενδύοντας την επιχειρηματικότητα, μπορεί η χώρα μας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Το κυριότερο, μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική και αναπτυξιακή υπεραξία.

Όπως τόνισε ο Νίκος Μπουνάκης Διευθύνων Σύμβουλος της «Proactive ΑΕ - Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», μιλώντας στο συνέδριο των μεταπτυχιακών φοιτητών Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, «ο ιδιωτικός τομέας ακολουθώντας μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα μπορεί να αποτελέσει τη φύτρα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την προώθηση της καινοτομίας».

Ο κ. Μπουνάκης μάλιστα υπογράμμισε πως «η εποχή μας είναι πρόσφορη για καινοτομίες, ενώ η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, σε συνδυασμό με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να στραφούμε σε εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, να αναπτύξουμε περιβαλλοντικά φιλική επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιπλέον διευρύνονται οι δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μικρών επιχειρηματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, των νέων, των ανέργων, των ατόμων που ζουν σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Αρκεί να θυμηθούμε την ανάπτυξη των start up εταιρειών, οι οποίες στην Ελλάδα ξεκίνησαν  να εμφανίζονται την περίοδο 2012-2014, με έντονη εξωστρέφεια και ποικίλες δραστηριότητες. Η τεχνολογία βεβαίως παίρνει το μερίδιο του λέοντος 35,9%, αλλά πολλές start up δραστηριοποιούνται και σε άλλους χώρους όπως στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, στην αγροδιατροφή, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής βοήθειας και σε πολλούς άλλους κλάδους».

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και πρωτίστως οι νέες και οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι το επαγγελματικό τους μέλλον είναι συνυφασμένο με την περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News