default-image

Ραχήλ Λιπστάιν-Μινκ: Ο νεανικός μεγάλος έρωτας του Νίκου Καζαντζάκη

Απόψεις
Ραχήλ Λιπστάιν-Μινκ: Ο νεανικός μεγάλος έρωτας του Νίκου Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ραχήλ Λιπσταϊν, ο μεγάλος νεανικός έρωτας του Νίκου Καζαντζάκη ήταν μια Πωλονοεβραία την οποία ο Καζαντζάκης συνάντησε και γνώρισε για πρώτη φορά στο Βερολίνο στα 1922. Τότε ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν 39 ετών και η Ραχήλ, μια νεαρή επαναστάτρια, 23 ετών.

Γράφει, ο Δρ. Αιμίλιος Δασύρας, γεωλόγος

Είχε γεννηθεί στην Πολωνία στα 1899. Την συνάντησή τους την περιγράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στο βιβλίο του ''Αναφορά στον Γκρέκο'' ως εξής:

«Μια βροχερή Κυριακή, σ' ένα μουσείο, σεριανούσα αργά και κοίταζα τις άγριες Αφρικανικές μάσκες, από ξύλο, από πετσί, από ανθρώπινο κρανίο και μαχόμουν να ξεδιαλύνω το μυστήριο της μάσκας… μία κοπέλα ήρθε, στάθηκε πλάι μου και κοίταζε κι αυτή τις μάσκες. Μια στιγμή έκανα να φύγω… ήταν κοντή, στρουμπουλή, όρθιο στήθος, δυνατό πηγούνι, γερακωτή μύτη, μάτια με τεράστιες βλεφαρίδες.

Στράφηκε, μού 'ριξε μακρόσερτη ερευνητική ματιά σα να 'μουν μάσκα. «Αφρικανός;», με ρώτησε.

Γέλασα. «Όχι, ολόκληρος», αποκρίθηκα.

«Εγώ είμαι Οβραία».

«Φοβερή ράτσα», είπα, επικίνδυνη, θέλει να σώσει τον κόσμο. Περιμένετε ακόμα τον Μεσσία;».

«Δεν τον περιμένουμε, ήρθε».

«Πού, πότε, πως τον λένε;»

«Λένιν».

Η φωνή της ξαφνικά είχε γίνει βαθιά, τα μάτια της σκοτείνιασαν. Βράδιαζε πια.

«Πάμε στο δωμάτιό μου», είπε η κοπέλα κι ακούμπησε στο μπράτσο μου, κουράστηκα.

«Θα γνωρίσεις τρεις φιλενάδες μου, θα πιούμε τσάι όλοι μαζί».

Όταν μπήκαμε, οι τρεις κοπέλες έσυραν φωνή, δεν περίμεναν άντρα.

Ζεστές αναπνοές, ανυπόμονα νιάτα, κουνήθηκε η Ρόζα και μύρισε ο αγέρας.

Νύχτωσε, σηκώθηκαν οι τρεις κοπέλες να φύγουν, σηκώθηκα κι εγώ μαζί τους, μας μου 'σφιξε το μπράτσο και μούγνεψε: Μείνε.

Έμεινα. Τη νύχτα εκείνη άρχισε να χλομιάζει μέσα μου ο Βούδας, τη νύχτα εκείνη ένιωσα πως ο κόσμος δεν είναι φάντασμα, πως το κορμί της γυναίκας είναι ζεστό, σκληρό, γεμάτο αθάνατο νερό και πως θάνατος δεν υπάρχει.

Με έπαιρνε, με πήγαινε στις προλετάρικες γειτονιές, τρύπωνε στα χαμώγια, όλοι την γνώριζαν, μού 'δειχνε τα παιδιά που πεινούσαν, τις μάνες που έκλαιγαν, τους άντρες που κάθουνταν άνεργοι, δάγκωναν τα χείλια και δε μιλούσαν».

Συνδέθηκε με πάθος μαζί της ο Νίκος Καζαντζάκης και αυτή τον μυεί στον κύκλο της γνωστής κομμουνίστριας της Rosa Luxemburg.

Από το Βερολίνο η Ραχήλ φεύγει και πάει στη Σοβιετική Ρωσία για να βοηθήσει την Επανάσταση των Μπολσεβίκων.

Οι δύο νέοι χάθηκαν για κάποια χρόνια. Μετά ο Καζαντζάκης μαθαίνει ότι άφησε την Σοβιετική Ένωση και πήγε στο Ισραήλ για να βοηθήσει στην ίδρυση του Κράτους.

Συναντήθηκαν στο Ισραήλ μετά από χρόνια σε κάτι "Κιμπούτς" και μετά πάλι στο Παρίσι. Ο Νίκος Καζαντζάκης δεν την ξεχνά ποτέ και στην "Οδύσσειά του" την αναφέρει σαν λαϊκή αγωνίστρια, με το όνομα Ράλλα.

Όταν τον ρώτησε μία φίλη του αν αγάπησε πολύ την Ραχήλ, ο Καζαντζάκης είπε ότι αγάπησε πολύ αυτή τη γυναίκα. Μπορεί να έζησε και με την Γαλάτεια και με την Ελένη Σαμίου, αλλά το ότι αγάπησε αυτή τη γυναίκα είχε ένα ιδιαίτερο χρώμα, εκείνου του ριζικού έρωτα, που σπάνια μία φορά ίσως, παρουσιάζεται στη ζωή του ανθρώπου.

Το 1961, αν και το γνωρίζει ότι ο Νίκος Καζαντζάκης έχει πεθάνει (το 1957), η Ραχήλ του στέλνει μία κάρτα και του γράφει στα Γερμανικά:

Γερμανία 1961

«Ω, Νίκο μου, τώρα θυμάμαι τι αινιγματικό χαμόγελο είχατε στα χείλια σας, όταν παρατηρούσατε τα άλογα του Franz Mark που πορεύονταν στο μπλε και στο όνειρό σας. Πιστεύω πως ζείτε δυνατά σε μένα Νίκος… Δεν είστε για μένα νεκρός.

Μόνο ο θάνατός μου θα κάνει το βήμα σας να μην ακούεται για μένα».

Η Rachel Lipstein-Mink, πεθανε τον Ιούνιο του 1978 σε ηλικία 79 ετών στη πόλη Zorah του Ισραήλ.

Συμπληρώθηκαν 57 χρόνια από το θάνατο του περήφανου Σταυραετού της Κρήτης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης βγήκε από το ανθρώπινο καβούκι του μεταξοσκώληκα και έγινε η Αθάνατη Πνευματική Πεταλούδα. Η Ανάσα του ακόμα μυρίζει θυμάρι, θρούμπα και φλισκούνι και περπατά στα ψηλά βουνά της Κρήτης που τόσο τα αγάπησε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News