Η "λαίδη" του λαϊκού τραγουδιού, Άντζελα Δημητρίου, επιστρέφει στο «νησί της». Έτσι αποκαλεί την Κρήτη. Τον τόπο του πατέρα της, με τις παιδικές αναμνήσεις, τις διαχρονικές φιλίες και το μεγάλο σόι... Κιουρτσάκη είναι, άλλωστε, το πραγματικό της επίθετο. Το επίθετο του Ηρακλειώτη πατέρα της. Και μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα, αγαπά όμως την Κρήτη σαν το δεύτερο σπίτι της. Λίγες μέρες πριν εμφανιστεί στο κέντρο "Αυγερινός Live", στις Μοίρες, όπου θα κάνει Πρωτοχρονιά με το κοινό της, η Άντζελα Δημητρίου μίλησε στην "Ν.Κ." για τους στενούς δεσμούς της με το νησί, τη νέα της δισκογραφική δουλειά, το ελληνικό τραγούδι τού χθες και τού σήμερα, ενώ δέχτηκε να μας αποκαλύψει τι δώρο θέλει να της φέρει ο Άγιος Βασίλης...
Της Όλγας Μανιουδάκη
«Είμαι πολύ χαρούμενη που για πρώτη φορά θα αλλάξω χρόνο στο νησί μου. Την Κρήτη που αγαπώ πολύ, γιατί ήταν ο τόπος του μπαμπά μου. Έχω πολλές αναμνήσεις, έχω δουλέψει πολλά χρόνια εδώ, αλλά και έχω και πολλούς συγγενείς. Η Νάνσι Καπετανάκη, π.χ., η σταρ Ελλάς του 1972, είναι πρώτη μου ξαδέλφη, αλλά γενικότερα έχω μεγάλο σόι στο νησί», μας λέει η Άντζελα Δημητρίου, που νιώθει πως επιστρέφει στο σπίτι της.
Και δεν αγαπάει μόνο εκείνη το νησί. Και το νησί αγαπάει την Άντζελα. «Κάθε φορά που έρχομαι, φεύγω με τις καλύτερες αναμνήσεις. Πάντα το έλεγα και εξακολουθώ να το λέω ότι η Κρήτη ξέρει να γλεντάει! Έχει ένα πολύ θερμό και ζωντανό κοινό. Είναι στο αίμα του κάθε Κρητικού το γλέντι».
Πρωτοχρονιά στην πίστα
Η φετινή Πρωτοχρονιά, παραμονή και ανήμερα, θα τη βρει στην πίστα του κέντρου "Αυγερινός Live", μακριά από την οικογένειά της. Και δεν είναι η πρώτη φορά, όπως μας λέει. «Αυτή είναι η δουλειά μου. Εμείς οι καλλιτέχνες αυτό είναι που κάνουμε. Διασκεδάζουμε τον κόσμο και έτσι για μας οι γιορτές είναι ο κόσμος που μας αγαπάει. Σίγουρα τέτοιες στιγμές σου λείπει η οικογένειά σου. Φροντίζεις όμως να επανορθώσεις την επόμενη ημέρα με ένα οικογενειακό τραπέζι με την οικογένειά σου και τους αγαπημένους». «Δε θα ξεχάσω», προσθέτει, «πριν από μερικά χρόνια, παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος μετρούσε αντίστροφα για να υποδεχτούμε το νέο χρόνο, και εγώ κατέβηκα από τη σκηνή και έτρεχα να προλάβω να αγκαλιάσω την κόρη μου Όλγα πριν την αλλαγή του χρόνου. Ήταν πολύ συγκινητικό».
Η καλύτερη επιβράβευση
Το καλύτερο δώρο που έχει πάρει η Άντζελα Δημητρίου ποιο είναι; «Ότι ο κόσμος θυμάται και τραγουδά ακόμη τα τραγούδια μου. Η καλύτερη επιβράβευση για ένα μεγάλο καλλιτέχνη είναι αυτή. Ακόμη και όταν "φύγεις", ο κόσμος να έχει κάτι από σένα να θυμάται και να τραγουδάει. Όταν έχεις σουξέ, και όχι τα σουξέ που γίνονται σήμερα και σε δύο χρόνια ο κόσμος τα έχει ξεχάσει, μιλάμε για επιτυχίες διαχρονικές. Να θυμηθούμε το 1985 και το "Ποια θυσία"; Το τραγουδάω σήμερα, 29 χρόνια μετά, και όπου και αν είμαι γίνεται χαμός. Αυτή είναι η προίκα του καλλιτέχνη. Όχι μόνο οι χρυσοί και οι πλατινένιοι δίσκοι. Εντάξει, να τους βάλεις στο σαλόνι σου, στον τοίχο σου... Είναι και αυτό μια επιβράβευση. Αλλά το τραγούδι σου να μένει στον κόσμο και να το τραγουδούν για χρόνια, αυτό είναι το καλύτερο βραβείο για έναν καλλιτέχνη. Δυστυχώς, σήμερα δε γίνονται τέτοιες επιτυχίες. Σήμερα λένε "άντε να κάνουμε κανένα σουξέ για να ακουστούμε και να μας παίξει το ραδιόφωνο και τα ΜΜΕ". Αυτή είναι η νοοτροπία που επικρατεί. Σήμερα δε γίνεται κατάθεση ψυχής... Γίνεται κατάθεση από την τσέπη... Για να μπορέσεις να ακουστείς, να σε παίξουν τα κανάλια».
Η κρίση και η νύχτα
Η κρίση έχει χτυπήσει τους πάντες και δεν μπορούσε να αφήσει απέξω τη νύχτα. Όπως μας λέει η Άντζελα Δημητρίου, «η νύχτα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν παλιά. Η μόνη μέρα που πραγματικά δουλεύουν τα μαγαζιά είναι το Σάββατο. Τις άλλες μέρες δεν έχει κόσμο. Παλιά, αν θυμάστε, δούλευαν επτά ημέρες. Αν δεν έβγαινε ο ήλιος, δεν έφευγε ο κόσμος. Με τα γυαλιά ηλίου επιστρέφαμε στα σπίτια μας. Αλλάξανε πολλά πράγματα, δυστυχώς. Αλλά ο Έλληνας είναι πάντα Έλληνας και του αρέσει η διασκέδαση, και έτσι η διασκέδαση δε θα πεθαίνει ποτέ. Ούτε το λαϊκό τραγούδι, που σιγά-σιγά επανέρχεται».
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Νέα χρονιά, νέα δουλειά, ανανεωμένη και δυναμική
Η Άντζελα Δημητρίου με ένα δυναμικό "Comeback" επιστρέφει στα μουσικά πράγματα, ανανεωμένη και πιο δημιουργική. Το νέο της cd, πάντα με λαϊκά κομμάτια, κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα με την εφημερίδα "Εspresso", επανακυκλοφορεί όμως μέσα στις γιορτές από τη Lobby Music. «Το cd κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα περίπου, με 15 τραγούδια από όπου ήδη έχουν ξεχωρίσει το "Aς πρόσεχες", μια συνεργασία με το ράπερ Ominus, και το "Γαμώτο, σε λίγο ξημερώνει". Τώρα, μέσα στις γιορτές, θα κυκλοφορήσει ξανά από τη Lobby Music με 16 τραγούδια και ένα dvd με τα βιντεοκλίπ των τραγουδιών "Comeback", "Γαμώτο" και "Ας πρόσεχες"», μας εξηγεί η κ. Δημητρίου.
Ένα cd πιστό σε λαϊκά ακούσματα, αλλά και κομμάτια με μοντέρνο ήχο. «Σε όλες μου τις δουλειές μου αρέσει να ρισκάρω. Περνάει στον κόσμο αυτό. Φροντίζω να ακολουθώ ό,τι αρέσει στη νεολαία, γιατί αυτή είναι που κρατάει τους καλλιτέχνες, αυτή είναι που ακούει ραδιόφωνο. Το "Ας πρόσεχες", για παράδειγμα, με τον Όμινους στο YouTube μέσα σε ένα μήνα έχει ήδη 700 χιλιάδες views».
Δώρο από Άγιο Βασίλη
Και επειδή τις γιορτές όλοι γινόμαστε παιδιά, ρωτήσαμε την Άντζελα Δημητρίου τι δώρο θέλει να της φέρει ο Άγιος Βασίλης. Η απάντησή της αφοπλιστική. «Την υγεία μου και να είναι καλά η μητέρα μου. Υγεία πάνω από όλα. Όλα τα άλλα, όταν έχουμε την υγεία μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
