default-image

Οι ιστορίες και οι παραδόσεις που σημάδεψαν τον Οκτώβριο

Οι ιστορίες και οι παραδόσεις που σημάδεψαν τον Οκτώβριο

Δε δείχνουν μόνο τα ημερολόγια Οκτώβριο αλλά και τα ρολόγια, καθώς ετοιμάζονται σιγά-σιγά να γυρίσουν τους δείκτες τους στη χειμερινή ώρα. Από νωρίς πια στα σπίτια, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως τίποτα για τον επερχόμενο χειμώνα, καθώς στην Κρήτη - πλην εξαιρέσεων - ακόμα και τον Οκτώβριο το καλοκαίρι καλά κρατεί, με καλές θερμοκρασίες και ακόμα καλύτερες γαλήνιες και δελεαστικές θάλασσες. Ακόμα όμως και έτσι, τα... ψέματα σιγά-σιγά τελειώνουν και η δύσκολη προσαρμογή για την πιο σκληρή εποχή του χρόνου ξεκινάει.

Ο Οκτώβριος, ουσιαστικά ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου (τυπικά ο δεύτερος), πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη Octo, η οποία σημαίνει "οκτώ", καθώς στο αρχαίο Ρωμαϊκό ημερολόγιο των δέκα μηνών ήταν ο όγδοος κατά σειρά.

Με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου άλλαξε σειρά και μετακινήθηκε στη 10η θέση, όμως το όνομα του παρέμεινε, όπως άλλωστε και εκείνο του διαδόχου του, του Νοέμβρη, το οποίο σημαίνει "εννέα"! Ο δέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου είναι εκείνος που φέρει τη βαριά κληρονομιά του ιστορικού έπους του '40 και πολλών άλλων σημαντικών γεγονότων, αλλά και της πρώτης από τις μεγάλες γιορτές, εκείνη του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

Οκτώβριος είναι ο μήνας και της πρώτης αργίας της νέας... σεζόν, της εθνικής επετείου της 28ης, αλλά και ο μήνας της σποράς για τους αγρότες, καθώς η γη ετοιμάζεται να δεχτεί τους σπόρους που θα καρπίσουν τα πολύτιμα προϊόντα που θα βρεθούν στο τραπέζι μας.

Ο Οκτώβριος είναι και ο μήνας κατά τον οποίο θα αρχίσει να ξαναζεσταίνεται το ενδιαφέρον για τα οικονομικά ζητήματα με τη Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Η ετήσια αυτή συνάντηση, από την οποία κρίνονται πολλά, πόσω μάλλον όταν εκκρεμεί η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 15-17 Οκτωβρίου.

Επίσης μέσα στον Οκτώβρη αναμένεται ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων των Θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της τρίτης αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι μετεκλογικές εξελίξεις στη Γερμανία μέσα στο μήνα, που θα δείξουν πόσο κοντά βρισκόμαστε σε συμφωνία για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Τα γεγονότα του μήνα

Οκτώβριο σημειώθηκαν πολλά ιστορικά γεγονότα. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 ενοποιήθηκε η Γερμανία. Στις 4 Οκτωβρίου 1883 ξεκίνησε το παρθενικό ταξίδι του το θρυλικό τρένο "Οριάν Εξπρές", ενώ στις 5 Οκτωβρίου 1957 οι Σοβιετικοί εκτόξευσαν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, το "Σπούτνικ 1".

Στις 6 Οκτωβρίου 1889 άνοιξε τις πύλες του στο Παρίσι το θρυλικό καμπαρέ "Μουλέν Ρουζ". Στις 7 Οκτωβρίου 1571 έγινε η ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπου οι ενωμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις κατατρόπωσαν τον τουρκικό στόλο, και στις 11 Οκτωβρίου 1780 ο "Μεγάλος Τυφώνας" που έπληξε την Καραϊβική άφησε πίσω του 20.000-30.000 νεκρούς, ενώ την ίδια μέρα, το 1862, έγινε η έξωση του Όθωνα από την Ελλάδα.

Στις 18 Οκτωβρίου 1912 ξέσπασε ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος, ενώ την ίδια μέρα, το 1979, ο Οδυσσέας Ελύτης τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στις 20 Οκτωβρίου 1740 η Μαρία Θηρεσία ανέβηκε στο θρόνο της Αυστρίας και στις 23 του μήνα του 1929 ξεκίνησε το μεγάλο Κραχ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, που προκάλεσε την κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.

Στις 27 Οκτωβρίου 1912 απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τον ελληνικό στρατό, ενώ στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο Μεταξάς είπε το μεγάλο "Όχι" στον Ιταλό πρέσβη και ξεκίνησε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Στις 30 Οκτωβρίου του 1918 η Γερμανία κατέθεσε τα όπλα, δίνοντας έτσι τέλος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια μέρα του 1938 οι Αμερικανοί έβγαιναν έντρομοι στους δρόμους ακούγοντας για την εισβολή των εξωγήινων από την εκπομπή "Πόλεμος των Κόσμων" του Όρσον Γουέλς. Επίσης στις 30 Οκτωβρίου 1971 οι Ελληνίδες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου.

Την τελευταία μέρα του μήνα, στα 1992, ο Πάπας αποκατέστησε τη μνήμη του Γαλιλαίου, έπειτα από 359 χρόνια..!

Οι παγκόσμιες ημέρες του Οκτώβρη

Ο Οκτώβριος περιλαμβάνει πολλές διεθνείς ημέρες, όπως εκείνη των χορτοφάγων (1/10), της μέρας κατά της βίας (2/10), των ζώων (4/10), των εκπαιδευτικών (5/10), των ταχυδρομείων (9/10), της πνευματικής υγείας (10/10), της μέρας κατά του καρκίνου του στήθους και του πλυσίματος των χεριών (15/10), των τροφίμων (16/10) και βεβαίως του Χάλογουιν.

Ο λόγος για τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι συνδεδεμένη με το υπερφυσικό στο δυτικό καθολικό κόσμο. Επίσης η δεύτερη Δευτέρα του Οκτώβρη κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στην ανακάλυψη της Αμερικής ως "η ημέρα του Κολόμβου", ενώ η πρώτη Δευτέρα του μήνα είναι εκείνη που αφιερώνεται στην υγεία των παιδιών.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News