default-image

Κροκέτες με πατάτα και μπρόκολο

Γαστρονομία
Κροκέτες με πατάτα και μπρόκολο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον πουρέ

400 γρ. πατάτες μεγάλες κομμένες στη μέση

150 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μπουκετάκια

1 κρόκο μεσαίου αυγού

100 γρ. τσένταρ τριμμένο

40 γρ. φρεσκοτριμμένη φρυγανιά

5-6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα)

10 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα

Για το πανάρισμα

50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

2 μεσαία αυγά χτυπημένα

100 γρ. σουσάμι

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το ντιπ

150 γρ. γιαούρτι

10 φύλλα δυόσμου

1 κ.γ. ελαιόλαδο

Ξύσμα από 1 lime

Χυμό από μισό lime

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις πατάτες μας

Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι και τις καλύπτουμε με νερό

Τις βράζουμε για 14-16 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά στο εσωτερικό τους

Μόλις βράσουν καλά, και είναι μαλακές τις αφαιρούμε από την φωτιά και τις στραγγίζουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά.

Με ένα μαχαίρι τις ξεφλουδίζουμε τραβώντας τη φλούδα τους

Στη συνέχεια τις λιώνουμε με πρες-πουρέ ή με ένα πιρούνι

Αφού τις λιώσουμε τις βάζουμε πάλι πίσω στο κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά και τις ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Με αυτό το τρόπο θα αφαιρέσουμε την υγρασία από τις πατάτες.

Αφαιρούμε τις πατάτες από τη φωτιά και τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη

Στη συνέχεια σε ένα άλλο κατσαρολάκι, βράζουμε νερό

Μόλις το νερό βράσει προσθέτουμε το μπρόκολο, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία, και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 6-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει

Μόλις μαλακώσει, το αφαιρούμε από τη φωτιά και το στραγγίζουμε καλά

Για να στραγγίξει ακόμα καλύτερα το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί όλη η υγρασία

Στη συνέχεια κόβουμε το μπρόκολο και το προσθέτουμε στον πουρέ πατάτας μαζί με τον κρόκο αυγού, το τυρί, τη φρυγανιά, το θυμάρι και το δυόσμο και ανακατεύουμε

Χωρίζουμε το μείγμα σε 12 ίσες μπάλες και παίρνουμε κάθε μία μπαλίτσα και την πλάθουμε με τα χέρια σε μακρόστενο οβάλ σχήμα

Όταν τα πλάσουμε όλα τα βάζουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.

Στη συνεχεια βάζουμε το αλεύρι, τα 2 χτυπημένα αυγά και το σουσάμι σε ξεχωριστά μπολ.

Αφού περάσουν τα 10 λεπτά, βγάζουμε από το ψυγείο τις κροκέτες μας

Μία μία τις κροκέτες τις περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά τις βουτάμε στο αυγό και τέλος τις περνάμε από το σουσάμι

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά,  προσθέτουμε μπόλικο ηλιέλαιο και όταν φτάσει στους 180 βαθμούς τηγανίζουμε τις κροκέτες μας για 4-5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα

Όσο τηγανίζονται οι κροκέτες μας, τις ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα

Μόλις πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τις αφαιρούμε από τη φωτιά και τις βάζουμε πάνω σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί πριν σερβίρουμε.

Για το ντιπ

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα από το lime και το χυμό και ανακατεύουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News