default-image

Pavlova, με τραγανά μαρεγκάκια από τον Θέμο

Γυναίκα & παιδί
Pavlova, με τραγανά μαρεγκάκια από τον Θέμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγανά μαρεγκάκια με ρούμι και φράουλες. Ένα εντυπωσιακό, αλλά και εύκολο γλυκό, μας προτείνει σήμερα, ο Θέμος Ρήγας.

Για τη μαρέγκα:

100 γρ. ασπράδι αυγού

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ. ζάχαρη άχνη

Για τη διογκωμένη κρέμα

500 γρ. κρέμα γάλακτος

50 γρ. ρούμι

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1 τεμ. βανίλια

1 τεμ. πορτοκάλι (το ξύσμα)

1 τεμ. λεμόνι (το ξύσμα)

200 γρ. φράουλες

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση:

Για τις μαρέγκες

Χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη και όταν αφρατέψουν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη άχνη και ανακατεύουμε με το χέρι. Σε σακούλα ζαχαροπλαστικής δίνουμε το σχήμα που μας αρέσει. Ψήνουμε σε φούρνο δύο ώρες στους 100° βαθμούς

Για την κρέμα

Με μίξερ χειρός χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σφίξουν και τοποθετούμε ψυγείο.

Για τις φράουλες

Κόβουμε τις φράουλες μεγάλα κομμάτια, και τις αφήνουμε για 10 λεπτά με την ζάχαρη να κατεβάσουν υγρά.

Για το σερβίρισμα

Σε ποτηράκι γεμίζουμε τον πάτο με φράουλες σκεπάζουμε με τη διογκωμένη κρέμα και τέλος τα μαρεγκάκια.

Η ερωτική ιστορία πίσω από τη λαχταριστή τούρτα

Το νοστιμότατο γλυκό πήρε το όνομά του από τη διάσημη Ρωσίδα χορεύτρια Anna Pavlova. Η περιοδεία της στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 1926 θεωρήθηκε ΤΟ γεγονός της χρονιάς και οι εφημερίδες έγραψαν ότι «δεν χορεύει, αλλά πετά σαν να έχει φτερά». Κάπως έτσι είναι και το γλυκό. Ελαφρύ και αέρινο.

Ο Keith Money που έγραψε τη βιογραφία της, υποστηρίζει ότι ο σεφ του ξενοδοχείου Wellington στη Νέα Ζηλανδία, έφτιαξε το γλυκό προς τιμήν της το 1926. Τότε, η πρίμα μπαλαρίνα, ίσως η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ου αιώνα, κάνει τουρνέ στη Νέα Ζηλανδία και μαγεύει με την ερμηνεία της, ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς. Η αφράτη και ελαφριά Πάβλοβα ταίριαζε απόλυτα με το τουτού από το κοστούμι του κύκνου, που ήταν πολυεπίπεδο και λευκό.

Ο σεφ εμπνεύστηκε από το τουτού της μπαλαρίνας που είχε πράσινες μεταξωτές πτυχές και κόκκινα μεγάλα τριαντάφυλλα. Το σχήμα του τουτού αναπαραστάθηκε από τη μαρέγκα και τα τούλια από την κρέμα. Τα τριαντάφυλλα, με kiwi για το πράσινο χρώμα, και φράουλες για το κόκκινο.

Σύντομη ιστορία της μπαλαρίνας

Η Πάβλοβα, η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ού αιώνα, γεννήθηκε το 1881 από πολύ φτωχή οικογένεια. Είναι διάσημη για το αριστουργηματικό της «Θάνατος του Κύκλου» σε χορογραφία του Michel Fokine και τη μουσική του κύκνου, από το Καρναβάλι των Ζώων του Camille Saint-Saens - και όχι του μπαλέτου Λίμνη των Κύκνων, όπως πολλοί νομίζουν. Το χαρακτηριστικό του γλυκού είναι η μαρέγκα, που πρέπει στο εξωτερικό να είναι τραγανή, ενώ στο εσωτερικό μαλακή και υγρή. Στολίζεται με σαντιγί και διάφορα φρούτα. Από τη στιγμή που θα τη συναρμολογήσετε, αντέχει για μία νύχτα στο ψυγείο, αλλά μαζεύει υγρασία και χάνει την τραγανή της υφή. Αν δεν συναρμολογήσετε το γλυκό αποβραδίς, αφήστε τη μαρέγκα στο φούρνο μέχρι το πρωί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News