Συνταγή για σπιτικό νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς αυγά και γάλα!
• 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
• 2 πορτοκάλια σε χυμό και ξύσμα
• 200 γρ. ελαιόλαδο
• 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
• 200 γρ. ζάχαρη
• 250γρ. νερό χλιαρό
• 1 κ.τ. γλυκού μαχλέπι
• 1 κ.τ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
• προαιρετικά: δάκρυα ή νιφάδες κουβερτούρας
1. Σε ένα μεταλλικό μπολ ανακατεύουμε τα 200 γρ. από το αλεύρι με τις 2 μαγιές και το νερό. Αφήνουμε το κουρκούτι να διπλασιαστεί για 20?.
2. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίχνουμε και το κουρκούτι της μαγιάς. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να δέσει η ζύμη. Την αφήνουμε σε μια ζεστή γωνία να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται περίπου 2 ώρες).
3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και ένα-ένα το ξαναζυμώνουμε λίγο για να αποκτήσει λεία υφή και το πλάθουμε σε σχήματα (κουλούρα, πλεξίδα, κ.λπ.).
4. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας κάμποση απόσταση μεταξύ τους για να φουσκώσουν ξανά (χρειάζονται άλλη 1 ώρα).
5. Ψήνω στους 150-160 βαθμούς για 45'.
Πηγή: newsone.gr