default-image

Φρούτα και λαχανικά προστατεύουν από την υποτροπή του καρκίνου του μαστού

Life
Φρούτα και λαχανικά προστατεύουν από την υποτροπή του καρκίνου του μαστού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ένα τρίτο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επενεμφάνισης του καρκίνου του μαστού οι γυναίκες που υπερκαταναλώνουν φρούτα και λαχανικά.

Όπως αναφέρεται δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, η Δρ Έλλεν Γκόντ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Ντέιβις επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα ισχύουν μόνον για τις γυναίκες που δεν έχουν εξάψεις μετά την ογκολογική θεραπεία, γεγονός που δείχνει ότι τα φρούτα και λαχανικά ενδεχομένως να δρουν επί των οιστρογόνων.

Η ανάλυση πάντως δίνει μια εξήγηση στο γιατί ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μειώνουν τον κίνδυνο να επανεμφανιστεί ο καρκίνος του μαστού, ενώ άλλες όχι. Ενδεχομένως να εξαρτάται από την κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Καθώς τα οιστρογόνα είναι η κινητήριος δύναμη της συχνότερης μορφής καρκίνου του μαστού, αυτό σημαίνει ότι οι επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών, πέραν των πέντε μερίδων την ημέρα που ορίζουν οι κατευθυντήριες οδηγίες, μπορεί να μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες που έχουν επιβιώσει του καρκίνου.

Μάλιστα ένα διατροφικό πλάνο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τα κυκλοφορούντα επίπεδα οιστρογόνων, μπορεί να είναι σημαντικό μόνο για τις γυναίκες με επίπεδα κυκλοφορούντων οιστρογόνων πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 3.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που είχαν πάρει μέρος σε μελέτη με στόχο την διερεύνηση της διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά στην πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η διατροφή αυτή τελικά απεδείχθη ότι μείωνε τον συνολικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, ευθύς εξ αρχής.

Οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 53 ετών και οι μισές είχαν πάρει εντολή να διπλασιάσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σε 10 ημερήσιες μερίδες, να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερα λιπαρά.

Περίπου το 30% των αρχικών 3.000 γυναικών που είχαν επιβιώσει από τον καρκίνο του μαστού, δήλωσε ότι δεν είχε εξάψεις, μια συχνή παρενέργεια της αντικαρκινικής θεραπείας του μαστού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν και στοιχεία για τις γυναίκες αυτές και διαπίστωσαν ότι μόνο το 16% αυτών που είχε διπλασιάσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είχε επανεμφάνιση όγκου μετά από επτά χρόνια, συγκριτικά με το 23% των γυναικών που είχαν πάρει μερικές μόνο διατροφικές οδηγίες.

Οι γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση μείωσαν τον κίνδυνο κατά 47% όταν αύξησαν την κατανάλωση σαλατικών, φρούτων και φυτικών τροφών.

Πηγή: tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News