default-image

Τυροκουλούρα πλεχτή από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο!

Γυναίκα & παιδί
Τυροκουλούρα πλεχτή από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πιο νόστιμη τυροκουλούρα γίνεται με σπιτική ζύμη και πλούσια γέμιση τυριών εμπλουτισμένη με μπαχαρικά και μυρωδικά. Ετοιμάζεται εύκολα και κερδίζει τις εντυπώσεις με τη γεύση και την εμφάνισή της.

Για το φύλλο

500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για την επιφάνεια εργασίας

200ml γάλα χλιαρό

1 φακελάκι μαγιά ξερή

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

1 αβγό για τη ζύμη

ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση

1 φλιτζάνι τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη

1 φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη

½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

Για το τελείωμα

1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο, για το άλειμμα της κουλούρας

1 κουτ. σούπας σουσάμι

½ κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορο

Σε ένα μπολάκι ρίχνετε το χλιαρό γάλα, προσθέτετε την ξερή μαγιά και 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι και ανακατεύετε να διαλυθούν καλά. Αφήνετε το μίγμα σε ζεστό μέρος για 10 - 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνειά του.

Σε μια λεκάνη κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, το ένα αβγό, το ξύσμα λεμονιού και το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύετε τα υλικά με το χέρι μέχρι να προκύψει μια ελαστική, εύπλαστη ζύμη, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο χλιαρό νεράκι.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε για άλλα 5 λεπτά. Έπειτα τη βάζετε σε ένα λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 - 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα. Πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο διαστάσεων περίπου 30x40εκ. και πάχους μισό εκατοστό.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά της γέμισης. Αλείφετε το φύλλο με τη μισή ποσότητα χτυπημένου αυγού και από πάνω σκορπίζετε τα τυριά και το μίγμα μπαχαρικών και μυρωδικών. Τυλίγετε τη μακριά πλευρά του φύλλου σε ρολό και έπειτα με ένα μαχαίρι κόβετε το ρολό στη μέση, κατά μήκος. Ενώνετε τα δύο φιτίλια από τη μία τους πλευρά και τα πλέκετε μεταξύ τους, φτιάχνοντας πλεξούδα.

Πηγή: olivemagazine.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News