default-image

Η θρεπτική αξία των Χριστουγεννιάτικων γλυκών

Γυναίκα & παιδί
Η θρεπτική αξία των Χριστουγεννιάτικων γλυκών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γλυκοί πειρασμοί στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι πολλοί στους οποίους εάν αφεθούμε χωρίς περιορισμούς θα μας οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση  κιλών και λίπους.

Φυσικά δεν πρέπει να στερηθούμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές αλλά πρέπει να προσέξουμε τις επιλογές μας.

Σας παραθέτουμε μερικές πληροφορίες για Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Βασιλόπιτα: Τύπου κέικ

Σύσταση ανά 100gr

Ενέργεια: 350Kcal

Ολικά λιπαρά: 18gr.

Κορεσμένα λιπαρά: 9gr

Μονοακόρεστα λιπαρά:  6gr

Πολυακόρεστα λιπαρά: 4gr

Νάτριο: 308mg

Βασιλόπιτα: Τύπου τσουρέκι

Σύσταση ανά 100gr

Ενέργεια: 255 Kcal 

Ολικά λιπαρά: 12gr

Κορεσμένα λιπαρά: 4gr

Μονοακόρεστα λιπαρά:  5gr

Πολυακόρεστα λιπαρά: 3gr

Νάτριο: 105mg

Υπάρχουν δύο ειδών βασιλόπιτες, τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες χάρη στη μαστίχα και στο πορτοκάλι που έχει ως συστατικά. Έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης η ποσότητα βουτύρου που περιέχει είναι μικρότερη σε κορεσμένα λίπη σε σχέση με την βασιλόπιτα τύπου κέικ.

Η βασιλόπιτα τύπου κέικ αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα που είναι ένοχη για καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου λόγω του γάλακτος και των αμυγδάλων, συστατικό απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια. 

Σύσταση ανά 100gr

Θερμίδες: 365kcal

Πρωτεΐνες: 3,6gr

Ολικό λίπος: 19,1gr

Κορεσμένο λίπος: 2,5gr

Μονοακόρεστα λιπαρά:11,5gr

Πολυακόρεστα λιπαρά: 4gr

Χοληστερόλη: 0

Τα μελομακάρονα λόγω του ελαιολάδου και των καρυδιών αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνη Ε,  η οποία ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση. Το μέλι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε σίδηρο αλλά και σε φυλλικό οξύ.

Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και ενισχύει την νευρική λειτουργία του οργανισμού.  Στα μελομακάρονα προσθέτουμε γαρύφαλλο το αποτελεί σημαντική πηγή φωσφόρου, μαγνησίου και καλίου. Βοηθάει σε περιπτώσεις μυϊκών σπασμών.

 Σύσταση ανά 100gr

Θερμίδες: 463kcal

 Πρωτεΐνες: 7.8gr

Ολικό λίπος: 26.9gr

Κορεσμένο λίπος: 12.6gr

 Μονοακόρεστα λιπαρά:9,5gr

Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,9gr

Χοληστερόλη: 80

Οι κουραμπιέδες περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης η οποία αποτελεί απειλή για τα δόντια αλλά και για την αύξηση του βάρους. Περιέχουν βούτυρο το οποίο αυξάνει την χοληστερόλη του αίματος. Η αύξηση της χοληστερόλης έχει συνδεθεί με πολλά νοσήματα. Τέλος αποτελούνται από πρωτεΐνες βιολογικής ποιότητας οι οποίες αποτελούν δομικό συστατικό του μυϊκού συστήματος.

Κανταΐφι

Σύσταση ανά 100gr

Ενέργεια: 395kcal

Πρωτεΐνη: 4,6gr

Ολικά λιπαρά: 23,6 gr

Κορεσμένα λιπαρά: 7,6gr

Χοληστερόλη: 27 gr

Στα σιροπιαστά γλυκά χρησιμοποιείται βούτυρο που είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, τριγλυκερίδια αλλά και κορεσμένα λίπη. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο ή φυτική μαργαρίνη. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η ζάχαρη η οποία χρησιμοποιείτε για το σιρόπι αυξάνει την κατακράτηση υγρών αλλά και τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου αλλά και βιταμινών όπως Α και Ε. Επίσης είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά ω3 και ω6 καθώς και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τέλος η κανέλα που προστίθεται στο γλυκό για να μας δώσει άρωμα και γεύση έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την χοληστερόλη και βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου.

Πηγή: life2day.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News