Μετρούν πληγές οι κάτοικοι στον Βουβά Σφακίων

Χανιά
Μετρούν πληγές οι κάτοικοι στον Βουβά Σφακίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρξε στο τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το χωριό Βουβάς και τα Νομικιανά, το οποίο μάλιστα είχε κοπεί στα δύο - Για να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν ακόμη και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, απαιτείται η περιοχή να κηρυχθεί ως πλημμυρόπληκτη.

Από την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Σφακίων, άρχισαν οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταρρακτώδους βροχής που έπληξε την περασμένη Τρίτη την περιοχή.

Ήδη μηχανήματα του δήμου έχουν καθαρίσει από τις εκτεταμένες κατολισθήσεις και τις καταπτώσεις βράχων τουλάχιστον δεκαεπτά χιλιόμετρα δρόμου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρξε στο τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το χωριό Βουβάς και τα Νομικιανά, το οποίο μάλιστα είχε κοπεί στα δύο.

Δήμος και περιφέρεια ωστόσο αδυνατούν προς το παρόν να παρέμβουν στις ιδιωτικές περιουσίες που κατακλείστηκαν από τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Στον οικισμό του Βουβά, σύμφωνα με την έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας και της πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, δέκα σπίτια υπέστησαν ζημιές από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου ενώ δύο καταστράφηκαν και πλέον είναι μη κατοικήσιμα. 

Για να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν ακόμη και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, απαιτείται η περιοχή να κηρυχθεί ως πλημμυρόπληκτη, αίτημα το οποίο διατύπωσε εκ νέου χθες στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός. «Έχουμε διαβιβάσει το αίτημα στην Περιφέρεια κι εκείνη με τη σειρά της στο Υπουργείο και βρισκόμαστε εν αναμονή» δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης.

Χωρίς την υποβολή αιτήματος από τους πληγέντες, όταν το Υπουργείο Εσωτερικών ανάψει το πράσινο φως ,αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στα Χανιά που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου, περιμένουν ακόμη τις πολυπόθητες αποζημιώσεις.

Την ίδια στιγμή στα Σφακιά εκφράζεται προβληματισμός για τα πρωτοφανή φαινόμενα που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, με τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή να εκτιμούν πως ο ορμητικός χείμαρρος που παρέσυρε τα πάντα, ήταν συνέπεια της υπερβόσκησης στα βουνά της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News