default-image

Μπαίνουν οι μπουλντόζες στο Βενιζέλειο

Κρήτη
Μπαίνουν οι μπουλντόζες στο Βενιζέλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινά μετά από μεγάλη καθυστέρηση η επέκταση του νοσοκομείου

Μπουλντόζες μπαίνουν μέσα στο Μάρτιο στο Βενιζέλειο, καθώς ξεκινά, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και γραφειοκρατικές περιπέτειες, το σημαντικό έργο της κτηριακής επέκτασης του νοσοκομείου με την προσθήκη νέου τριώροφου κτηρίου.

Το έργο είχε “κολλήσει” σε γραφειοκρατικά ζητήματα και σε μια εμπλοκή τυπικού καθαρά χαρακτήρα, που προκλήθηκε λόγω του νέου νόμου για τις δημοπρατήσεις των δημόσιων έργων και αφορούσε στο θέμα των εγγράφων των ποινικών μητρώων των εταιρειών. Τα “αγκάθια” ξεπεράστηκαν. Το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε πρόσφατα το “πράσινο φως” για το έργο και έτσι χθες φτάσαμε στις πολυπόθητες υπογραφές. Υπογράφτηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης η σύμβαση ανάθεσης του έργου στον ανάδοχο εργολάβο, την εταιρεία “ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ”, και προσεχώς θα ανοίξει το εργοτάξιο για να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τις νέες πτέρυγες του Βενιζελείου που θα φιλοξενήσουν 86 επιπλέον κλίνες, προσφέροντας αν μη τι άλλο σημαντική “ανάσα” στην εξυπηρέτηση του κόσμου.

Στη μεγάλη σημασία του έργου στάθηκαν τόσο ο Σταύρος Αρναουτάκης όσο και οι εκπρόσωποι της Υγείας που ήταν παρόντες στην Περιφέρεια, στην υπογραφή της σύμβασης από τον περιφερειάρχη και τον εκπρόσωπο της εργολήπτριας εταιρείας “ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ”, μηχανολόγο Παναγιώτη Μαλαμίτση.

Ειδικότερα, στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η υποδιοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Γιακουμάκη, η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, ο διοικητής των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος, ο υποδιοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Γεώργιος Μοσκοβάκης, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ηρακλείου Μανόλης Φακουκάκης, η διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Χρυσούλα Πουλινάκη, καθώς και τεχνικά στελέχη της εργολήπτριας εταιρείας. Το έργο, που θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, αφορά στην κατασκευή προσθήκης τριώροφου κτηρίου νοσηλευτικών μονάδων στο Βενιζέλειο-Πανάνειο Νοσοκομείο, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορα λειτουργικά τμήματα που συμπληρώνουν την κτηριακή υποδομή του ιδρύματος, ώστε να καλύψει τις σημερινές απαιτήσεις εξυπηρέτησης της Υγειονομικής του Περιφέρειας. Το κτήριο αυτό θα είναι συνδεδεμένο και θα λειτουργεί σε συνεργασία και συμπληρωματικά με το υφιστάμενο νοσοκομείο σε όλα τα επίπεδα.

«Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία, το έργο επέκτασης του Βενιζελείου προχωρά. Ένα έργο προϋπολογισμού 15,8 εκατομμυρίων, που θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και θα βοηθήσει όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Αμέσως μετά θα προχωρήσουμε και για τον εξοπλισμό, για να μπορεί να είναι πανέτοιμο και να δοθεί στην κοινωνία της Κρήτης», δήλωσε ο περιφερειάρχης, ανακοινώνοντας πως «είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσει το έργο μέσα στο Μάρτιο». Αναφερόμενος στο ιστορικό ωρίμανσης του έργου, ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ξεκίνησε η μελέτη από το υπουργείο Υγείας το 2012. Είχε δημοπρατηθεί από εθνικούς πόρους, είχε ενταχθεί η μελέτη στο περιφερειακό μας πρόγραμμα και αμέσως μετά προχωρήσαμε στη δημοπράτηση του έργου. Όχι όμως ως ενιαίο έργο. Αυτό αποδείχτηκε πάρα πολύ σωστό. Παρά τις αντίθετες προτάσεις που υπήρχαν, εμείς πάντα, σε συνεργασία με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, επιλέξαμε αυτό τον τρόπο και στο τέλος βγαίνουμε δικαιωμένοι, όπως αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά. Διότι προχωρήσαμε ξεχωριστά την κατεδάφιση, ξεχωριστά τις εκσκαφές και την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ξεχωριστά το κτήριο. Αν δεν το κάναμε έτσι, σήμερα δε θα συζητούσαμε για υπογραφή σύμβασης, αλλά ότι δε θα υλοποιηθεί ποτέ το έργο».

Τεχνικά στοιχεία

Η συνολική δυναμικότητα των νέων πτερύγων σε κλίνες ανέρχεται σε 80 κλίνες παθολογικής νοσηλευτικής μονάδας, 3 κλίνες σε εφημερία και 3 κλίνες σε μονάδα ειδικών λοιμώξεων. Παράλληλα διαμορφώνεται ο περιβάλλων χώρος (έκτασης άνω των 3.000 τ.μ.) με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, προσπελάσεων, δικτύων κ.λπ. Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών εργασιών και επειδή το έργο βρίσκεται στην περιοχή της Κνωσού, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές και εκτεταμένες αρχαιολογικές εργασίες και έρευνες. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα - όπως τμήμα ρωμαϊκής οδού και ένα ταφικό μνημείο μεγάλων διαστάσεων - μεταφέρονται εκτός του περιγράμματος των νέων πτερύγων και αναδεικνύονται στον περιβάλλοντα χώρο τους.

«Σημαντική ημέρα για το Ηράκλειο»

Για τη σημασία του έργου και την υπογραφή της σύμβασης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης δήλωσε πως είναι «μια πολύ σημαντική ημέρα για το Ηράκλειο και την Κρήτη, γιατί το Βενιζέλειο δεν είναι μόνο νοσοκομείο του Ηρακλείου». Επίσης σημείωσε πως μπορεί να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα αν υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, ευχαριστώντας παράλληλα για την καλή συνεργασία.

Η υποδιοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Ελένη Γιακουμάκη, μίλησε για «μια ιστορική ημέρα για τα δεδομένα της Υγείας στην Κρήτη, καθώς η επέκταση του Βενιζελείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα, αφού είναι συνδεδεμένο συναισθηματικά, ιστορικά, αλλά πρωτίστως θεραπευτικά τόσο με το Ηράκλειο όσο και με ολόκληρη την Κρήτη, καθώς μαζί με το Πανεπιστημιακό δέχονται ένα μεγάλο, ένα τεράστιο όγκο ληπτών υπηρεσιών Υγείας». Τέλος, ο διοικητής των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου, Γιάννης Τασσόπουλος, εξέφρασε τη χαρά του για την εξέλιξη και τόνισε πως το έργο «θα συμβάλει πάρα πολύ στην αποσυμφόρηση των υπηρεσιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News