Εκτύπωση

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η Α' ΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΤΑΡΙΚΑ-ΞΕΚΙΝΑ Η Β' ΦΑΣΗ


ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Σημαντική ημέρα για το κτήριο "Αχτάρικα" αλλά και για τη Βικελαία Βιβλιοθήκη ήταν η χθεσινή, μιας και μετά από αρκετές καθυστερήσεις έπεσε το τελευταίο τμήμα της πλάκας για να ολοκληρωθεί το κτηριακό-κατασκευαστικό κομμάτι του έργου. Σειρά θα πάρουν τώρα, μέσα στις επόμενες μέρες, οι αρχιτεκτονικές και μηχανολογικές παρεμβάσεις ώστε το μέγαρο να λειτουργήσει σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα ως μια στέγη-κόσμημα για τη Βικελαία...
Τις τελευταίες εργασίες σκυροδέματος για την ενίσχυση του κτηρίου, το οποίο έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, παρακολούθησε από κοντά ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, βλέποντας με ικανοποίηση να κλείνει - μετά από καθυστερήσεις, προβλήματα και παρατάσεις της εργολαβίας - η α' φάση του έργου.
Η α' φάση περιλάμβανε την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτηρίου με μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος. Στη φάση αυτή έγιναν επίσης καθαιρέσεις των υφιστάμενων πλακών, δοκών και υποστυλωμάτων και κατασκευή νέων.
Έγινε ακόμη ριζική τροποποίηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 2ου ορόφου με ημιώροφο 106 τ.μ. και προσθήκη επιφάνειας 238 τ.μ. από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Οι ανακαλύψεις

Στη διάρκεια της α’ φάσης, επίσης, ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα όπως η θεμελίωση και υπολείμματα της Πύλης Βολτόνε στην πρόσοψη του κτηρίου, τμήμα του αραβοβυζαντινού τείχους καθώς και τμήμα του ενετικού υδραγωγείου που τροφοδοτούσε με νερό από την περιοχή των Αρχανών την κρήνη Μοροζίνι. Για όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα ελήφθη μέριμνα από τη μελέτη για δυνατότητα θέασης, αλλά και προσέγγισης από τους επισκέπτες.

Ξεκινά η β' φάση

Η β' φάση, προϋπολογισμού 4,4 εκατ. ευρώ, που ξεκινά να υλοποιείται τώρα, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του κτηρίου με τις αρχιτεκτονικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο (θερμοκρασίες προσαρμοσμένες στις αντίστοιχες χρήσεις), που εξυπηρετεί απολύτως τις ανάγκες λειτουργίας της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί μάλιστα στον ενεργειακό σχεδιασμό του κτηρίου, όπου εφαρμόζονται στρατηγικές μείωσης θερμικού φορτίου με παρεμβάσεις σε 4 κατευθύνσεις: α) Τα συστήματα σκίασης, β) τη θερμομόνωση, γ) το φυσικό φωτισμό και δ) τον παθητικό δροσισμό.

Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ
Το προφίλ του νέου "Αχτάρικα"

Στο ισόγειο και κεντρικά του "Αχτάρικα" επί της οδού 25ης Αυγούστου δημιουργείται η κύρια είσοδος της βιβλιοθήκης με κλιμακοστάσιο και δύο πλέον ανελκυστήρες. Ο χώρος καταλαμβάνει επιφάνεια 116 τ.μ., έχει ύψος 5,10 μ. και, για πρώτη φορά, επικοινωνεί με τη στοά που συνδέει τη λεωφόρο Δικαιοσύνης με την οδό Δαιδάλου. Ο μεγάλος χώρος του κτηρίου στο ισόγειο, που είναι σε επαφή με τη στοά, διατίθεται στη Βικελαία Βιβλιοθήκη και καλύπτει τις ανάγκες του παιδικού τμήματος.
Στο χώρο εισόδου θα βρίσκεται επίσης ένα κατάστημα πώλησης των εκδόσεων της βιβλιοθήκης και χώρος φύλακα. Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί τη γενική βιβλιοθήκη, επιφάνειας 510 τ.μ. Εκεί υπάρχουν η είσοδος της βιβλιοθήκης, ο χώρος υποδοχής, το τμήμα δανεισμού και ο χώρος μη δανειζόμενων βιβλίων. Το επίπεδο του πρώτου ορόφου διαμορφώνεται σε δύο στάθμες, λόγω υψομετρικής διαφοράς 60 εκ., που ενώνονται μέσω ράμπας, και εσωτερικά από τη βιβλιοθήκη με τρία σκαλοπάτια.
Στον πρώτο όροφο βρίσκεται επίσης ο χώρος της καταλογογράφησης στη νότια πλευρά του κτηρίου, επιφάνειας 66 τ.μ.
Στο δεύτερο όροφο, στην περιοχή που βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο, δημιουργείται ενιαίος χώρος υποδοχής, που λειτουργεί ως φουαγιέ για την αίθουσα εκδηλώσεων που είναι χωρητικότητας 170 ατόμων (205 τ.μ.). Βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία του κτηρίου και καταλαμβάνει όλη την όψη επί της οδού Δαιδάλου. Στην ίδια στάθμη βρίσκονται η βιβλιοθήκη Σεφέρη-Βικέλα προς τη μεριά του ακάλυπτου με εμβαδόν 116 τ.μ., και το αρχείο Τζεδάκη-Σπανάκη προς τη λεωφόρο Δικαιοσύνης με εμβαδόν περίπου 70 τ.μ.
  Εκτύπωση