iphone app
android app
iphone app android app
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017
Λαχανικά

Η συντήρηση των τροφίμων


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Τα τρόφιμα που ακολουθούν δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο γιατί θα χάσουν την ποιότητά τους. Η ασφάλεια των τροφίμων δεν τίθεται σε κίνδυνο, αλλά η υφή ή η γεύση των τροφίμων θα επηρεαστούν αρνητικά από την ψύξη.

Πατάτες και γλυκοπατάτεςΜην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, γιατί σε θερμοκρασία κάτω από 7 °C το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη και προκαλεί στις πατάτες μια γλυκιά γεύση και μια σκούρα όψη όταν μαγειρεύονται.ΜέλιΤο μέλι κρυσταλλώνει (ζαχαρώνει) γρήγορα στο ψυγείο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο µπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση βυθίζοντας το γυάλινο δοχείο που περιέχει το μέλι σε ζεστό νερό, µέχρι να γίνει πάλι ρευστό με απαλή υφή.ΜπισκόταΜην αποθηκεύετε τα μπισκότα στο ψυγείο εάν δεν περιέχουν κρέμα ή γέμιση κρέμας. Θα μπαγιατέψουν πιο γρήγορα και θα χάσουν γρήγορα την ποιότητά τους.ΦιστικοβούτυροΔιαβάστε την ετικέτα για το φιστικοβούτυρο που αγοράζετε. Μερικές εταιρείες βιολογικών προϊόντων στη συσκευασία τους συνιστούν ότι το προϊόν απαιτεί ψύξη. Το φιστικοβούτυρο πρέπει να αποθηκεύεται σε καλά κλεισμένο αεροστεγές δοχείο στο ντουλάπι της κουζίνας μας.ΝτομάτεςΟι ντομάτες χάνουν τη γεύση τους και την ποιότητά τους σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι να τις τοποθετήσουμε σε μια μεγάλη επιφάνεια, π.χ. ταψί, χωρίς όμως να τις στοιβάξουμε τη μια πάνω στην άλλη.ΨωμίΤο άμυλο που περιέχεται στο ψωμί με την ψύξη κρυσταλλώνει δίνοντάς του μια πιο σκληρή υφή, ξεραίνεται, κάτι που σημαίνει ότι έχει χάσει την υγρασία του.ΚρεμμύδιαΜην αποθηκεύετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο, αφού εντός ψυγείου ευνοείται η μούχλα. Θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα ανοικτό δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από πατάτες, όπου διατηρούνται για ένα μήνα. Στο ψυγείο, βέβαια, διατηρούνται 1-2 μήνες, αλλά να έχετε υπόψη ότι αλλάζει η γεύση τους.Επίσης, μην αποθηκεύετε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια, γιατί τα αέρια που εκπέμπουν τα δυο αυτά λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις το ένα στο άλλο.Ζεστό φαγητόΜη βάζετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο σας. Μπορείτε να το αφήσετε εκτός ψυγείου το πολύ μέχρι 2 ώρες έως ότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν το αποθηκεύσετε αμέσως στο ψυγείο, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας, ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων.Συμπερασματικά, η σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων προϋποθέτει:- Να διατηρούμε τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία.- Να διατηρούμε τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο καθαρά και ξεχωριστά.- Να πλένουμε τα χέρια μας όταν ετοιμάζουμε φαγητό για να μη μεταφέρουμε βακτήρια σε τρόφιμα που υπάρχουν μέσα στο ψυγείο.- Να χρησιμοποιούμε τους σωστούς τρόπους απόψυξης τροφίμων για να μην αναπτυχτούν μικρόβια. Η πρόληψη από βακτήρια και μικροοργανισμούς ξεκινάει όχι από τη στιγμή που θα αποθηκεύσουμε το τρόφιμο στο ψυγείο μας αλλά από τη στιγμή που θα το αγοράσουμε αφού θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη μεταφορά του προϊόντος από το σουπερ-μάρκετ στο σπίτι (αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος, χρόνος που χρειάζεστε για να φτάσετε στον προορισμό σας, διαρροή υγρών από το ψάρι ή το κοτόπουλο σε άλλα προϊόντα), στην ημερομηνία λήξης του προϊόντος, όπως επίσης θα πρέπει να αποφεύγουμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που έχουν αφεθεί ακάλυπτα στον πάγκο.

Πηγή: diatrofi.gr

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση