iphone app
android app
iphone app android app
Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΡΟΥΤΩΝ


Αντί για τις χωματερές, μπορούσαν στα σχολεία να καταλήγουν σε μεγάλες ποσότητες μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα τα ελληνικά, θρεπτικά προϊόντα καθώς και οι σταφίδες μας, που εξάγονται συνήθως σε εξευτελιστικές τιμές σε άλλες χώρες. Όμως, η Ελλάδα εξακολουθεί εδώ και χρόνια να αφήνει ανεκμετάλλευτα τα προγράμματα αυτά, που εκτός από την οικονομική σημασία που παρουσιάζουν έχουν και τεράστια συμβολή στην υγεία των μαθητών και στην καθιέρωση της κατανάλωσης θρεπτικών προϊόντων κατά τα επόμενα στάδια της ζωής τους.
Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα διατροφολόγους και βιοκαλλιεργητές της Κρήτης, μέσα από δημοσιογραφικές έρευνες της εφημερίδας μας. Σήμερα, λοιπόν, λόγω και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, η "Ν. Κρήτη" επανέρχεται και μεταφέρει ανάλογες απόψεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ανυπολόγιστες συνέπειες στο μέλλον, αν εξακολουθήσει η χώρα μας να κλείνει τις πόρτες της σε ευκαιρίες που μπορούν να εφαρμοστούν στο χώρο της εκπαίδευσης για την απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων που καταστρέφονται αδιάθετα.

«Θαυμάσια λύση»

Ως θαυμάσια χαρακτηρίζει τη λύση αυτή, κυρίως ως προς τον τομέα που αφορά στη δική του ειδικότητα, ο διατροφολόγος-διαιτολόγος από το Ρέθυμνο Χάρης Χαρωνίτης και επισημαίνει ότι η δωρεάν διάθεση φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα των βιολογικών, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική στα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Για μένα, αν με ρωτήσεις, θα ήμουν περισσότερο αισιόδοξος για την αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος στα μικρά παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου. Διότι, από εκεί θα εκπαιδευτούν τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού σε αυτές τις ηλικίες ανταποκρίνονται απόλυτα. Αλλά μετά χρειάζεται και η συνεργασία με το σπίτι και πάντα στο σπίτι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Τα παιδιά πάντως στο χώρο του σχολείου, πάντα όταν γίνεται η διανομή αυτών των προϊόντων, επηρεάζονται θετικά και τροποποιούν συμπεριφορές, κάτι που σε αυτές τις ηλικίες είναι πάρα πολύ σημαντικό», λέει ο κ. Χαρωνίτης. «Στα μεγαλύτερα παιδιά, δυστυχώς, υπάρχει το φαινόμενο ενώ γνωρίζουν την ωφελιμότητα αυτών των προϊόντων, να τα αποφεύγουν επειδή ήδη έχουν επηρεαστεί από την κακή διατροφή», προσθέτει και θεωρεί τη σταφίδα ως ένα παραδοσιακό προϊόν που θα μπορούσε να "περπατήσει" θαυμάσια μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα. Αλλά καταλήγοντας, ο κ. Χαρωνίτης διερωτάται, επίσης, «γιατί ενώ τα πορτοκάλια της Κρήτης καταλήγουν να σαπίζουν μέσα στα περιβόλια, δεν τα χρησιμοποιούν στα κυλικεία να τα στύβουν και να φτιάχνουν φρέσκους χυμούς στους μαθητές; Πρέπει δηλαδή να το προβλέψει ο νόμος για να το κάνουν;».

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση