iphone app
android app
iphone app android app
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017
Ψωμί

Ακόμη και το ψωμί με δανεικά!


Με δανεικά αγοράζουμε τρόφιμα για τις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού, δαπανώντας κάθε χρόνο πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, που, αν δε μας τα δανείσουν, δε θα έχουμε χρήματα για να... φάμε. Η πληροφορία αυτή και μόνο, που κατέθεσε στη "Ν.Κ." χθες ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης, δείχνει την τεράστια διατροφική εξάρτηση της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, που εντείνεται διαρκώς από χρόνο σε χρόνο, εξαιτίας της εγκατάλειψης της ντόπιας παραγωγής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η εφημερίδα μας επανέρχεται στην υπόθεση αυτή, φέρνοντας σήμερα στο φως νέες απόψεις με στοιχεία άκρως ανησυχητικά, που δείχνουν ότι η στήριξη της παραγωγής των κρητικών αγροτικών και ζωικών προϊόντων - ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης και φαινομένων πείνας των χαμηλόμισθων οικονομικών τάξεων - αποτελεί εθνική υπόθεση για ολόκληρη την κοινωνία!

Σοκαριστικά στοιχεία

«Αυτό και μόνο σαν νούμερο (τα πάνω από 6 δισ. ευρώ)», λέει ο γνωστός επιστήμονας, «δείχνει την εξάρτηση. Δηλαδή αν δε μας δανείσουν, αν δε μας δώσουν κάποια από τα χρήματα του μνημονίου, εμείς δε θα έχουμε αυτά τα 6 δισ. και ασφαλώς δε θα έχουμε να φάμε»... Αλλά ο κ. Στεφανάκης μάς μίλησε και για το βαθμό εξάρτησης της Κρήτης, σήμερα, σε διάφορους τομείς, λέγοντας: «Η εξάρτησή μας αυτή τη στιγμή στο βοδινό είναι 70%. Η εξάρτησή μας στο χοιρινό είναι 65%. Η εξάρτησή μας σε γάλα και γαλακτοκομικά είναι 50% και πάει λέγοντας»...

Όλα αρνητικά

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ συνεχίζει λέγοντας για τη διατροφική μας εξάρτηση πως, «ενώ κατά τη δεκαετία του '70 πουλούσαμε τη φυτική μας παραγωγή και καλύπταμε την ελλειμματικότητα που είχαμε στη ζωική μας παραγωγή και μας περίσσευαν και χρήματα, δηλαδή το εξαγωγικό μας εμπόριο ήταν θετικό, σήμερα όλα αυτά είναι αρνητικά. Άρα ως χώρα και ως κοινωνία, ιδιαίτερα εμείς ως νησί εδώ, είμαστε εντελώς εξαρτημένοι. Δηλαδή δεν έχουμε γάλα για τα παιδιά μας. Απλά πράγματα. Αν πιάσει μια κακοκαιρία και δεν έρθουν τα καράβια, αρχίζουμε και τρώμε γάλατα κονσέρβες, αφού το γάλα το δικό μας που παράγουμε πάει στην τυροκόμηση»...
Ο κ. Στεφανάκης καταλήγει λέγοντας ότι «αν καθίσουμε ως λαός να σκεφτούμε ότι δεν έχουμε σιτάρι για να κάνουμε αλεύρι και ψωμί, δεν έχουμε πάρα πολλά βασικά προϊόντα, θα προβληματιστούμε. Διότι είμαστε πλέον περισσότερο καταναλωτές και όχι παραγωγοί»...

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση