iphone app
android app
iphone app android app
Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017
ΚΡΑΣΙ

Μειωμένη παραγωγή αλλά εξαιρετικής ποιότητας το κρασί


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Μειωμένη παραγωγή, αλλά εξαιρετικής ποιότητας είναι φέτος το αποτέλεσμα της παραγωγής του ελληνικού κρασιού, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως επισημαίνει στη "Νέα Κρήτη" ο οινολόγος-χημικός μηχανικός και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Στέλιος Αλεξάκης.

Η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι η μείωση κυμαίνεται, σε σχέση με την περυσινή περίοδο, από 30 μέχρι και 40%, ενώ την ίδια ώρα γίνονται εισαγωγές κρασιών από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι ισχύει για τον τρόπο διάθεσης των εισαγόμενων κρασιών; Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές; Τι ισχύει ως προς τις φυτεύσεις των οιναμπέλων στην Κρήτη; Στα ερωτήματα αυτά δίνει σημαντικές απαντήσεις ο κ. Αλεξάκης, τονίζοντας ότι η κοινοτική νομοθεσία περιορίζει τις άδειες φύτευσης νέων αμπελώνων, την ώρα που οι αμπελουργοί θέλουν να προχωρήσουν σε περισσότερες φυτεύσεις!

Ας δούμε όμως την εικόνα που επικρατεί φέτος. «Τα σταφύλια που δεν έχουν πάθει ζημιά είναι πάρα πολύ καλά. Και όταν λέμε ότι είναι καλά, εννοούμε ότι έχουν βαθμούς και είναι και ποιοτικώς καλά. Βέβαια, εξαρτάται από την εποχή. Τα οινοστάφυλα περισσότερο τα επηρεάζει η υγρασία και βέβαια περισσότερο τα επηρεάζουν οι βροχές.

Κι αυτό διότι σε βάρος του κρασιού ο σημαντικότερος αρνητικός παράγοντας είναι η σαπίλα. Φέτος με τους καύσωνες που είχαμε έχουν ξεραθεί κάποιες ποσότητες σταφυλιών. Βλέπεις, δηλαδή, ένα σταφύλι και έχει κάποιες ρώγες ξερές. Σαν να έχουν σταφιδοποιηθεί. Δεν έχουν, όμως, σαπίλα. Και η επίπτωση απλώς είναι ότι η παραγωγή τους είναι μειωμένη, αλλά χωρίς να υπάρχει θέμα ποιότητας»...

Όπως εξηγεί ο Στέλιος Αλεξάκης, «δεν είναι μόνο εδώ μειωμένη η παραγωγή των οινοσταφύλων, είναι μειωμένη σε όλη την Ελλάδα. Και συνολικά σαν Κρήτη αλλά και σαν χώρα, έχουμε μειωμένη παραγωγή, που κατά την εκτίμησή μου μπορεί να κυμαίνεται από 30 μέχρι και 40%»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος οι τιμές στα οινοστάφυλα σε όλο το νομό Ηρακλείου, ακριβώς για τους λόγους της μειωμένης παραγωγής και της υψηλής ποιότητας, κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Για τη βιλάνα και το κοτσιφάλι η τιμή που δίνουν τα οινοποιεία είναι στα 0,35 ευρώ το κιλό. Και στα ποικιλιακά οι τιμές είναι από 0,40 ευρώ το κιλό μέχρι 0,80 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία»...


Αντοχή στον καύσωνα

Στο ερώτημά μας αν τα κρασοστάφυλα είναι πιο ανθεκτικά από τα υπόλοιπα σταφύλια σε ό,τι αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Αλεξάκης επισημαίνει: «Εξαρτάται από το κρασοστάφυλο. Τα κρασοστάφυλα είναι διάφορα. Αυτά που έχουν ξυλώδη φλοιό αντέχουν περισσότερο. Και ένα σταφύλι που έχει ξυλώδη φλοιό είναι ο "ταχτάς", που στα τούρκικα σημαίνει "ξύλο". Και βέβαια τους "ταχτάδες" τούς έχουμε εκριζώσει και δεν υπάρχουν πολλοί. Όμως υπάρχουν άλλες ποικιλίες, πάλι με ξυλώδη φλοιό, που αντέχουν περισσότερο»...

Από την ευδεμίδα, επίσης, όσοι δεν ψέκασαν όσο έπρεπε, έχουν φέτος προβλήματα.


Στάδιο αναδιάρθρωσης οιναμπέλων

Στο μεταξύ, τι γίνεται με την περίφημη αναδιάρθρωση των οιναμπέλων; Προχωράει; Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

«Ο κόσμος θέλει να φυτέψει αμπέλια», λέει ο Στέλιος Αλεξάκης, «αλλά δυστυχώς οι άδειες φύτευσης είναι μειωμένες, αυτές που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια μοιράζονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις Περιφέρειες. Δηλαδή οι αμπελουργοί θέλουν να φυτεύουν τετραπλάσιες ποσότητες από αυτές που σήμερα φυτεύουν»...

Διευκρινίζει, εξάλλου, ότι ένας αμπελουργός χωρίς άδεια φύτευσης μπορεί να έχει ένα οινάμπελο, αλλά μόνο για το σπίτι του, αφού δεν μπορεί να πουλήσει τα σταφύλια του στο οινοποιείο.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των οιναμπέλων από άποψη φυτοϋγειονομική, ο Στέλιος Αλεξάκης τονίζει:

«Από τη στιγμή που ένας παραγωγός βάλει οινάμπελο, πρέπει να παρακολουθεί την εξέλιξή του από την ανάπτυξη του αμπελώνα μέχρι να φτάσει στο στάδιο παραγωγής. Και είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις γεωπόνο να παρακολουθεί από κοντά τα αμπέλια και να δίνει οδηγίες. Εμείς έχουμε φυτέψει και στον Άγιο Θωμά κάπου στα 100 στρέμματα οιναμπέλων που επηρεάζονται και αυτά από ασθένειες, αλλά πρέπει να παρακολουθείς και να παρεμβαίνεις»...


Γίνονται εισαγωγές κρασιών

Στο ερώτημά μας για τις εισαγωγές κρασιών, ο ίδιος εκτιμά ότι γίνονται μόνο από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όταν έρθει ένα κρασί από την Ισπανία και ο εισαγωγέας το εμφιαλώσει μόνο του, γράφει πάνω "Ισπανικό κρασί". Αν βάλει και κρασί ελληνικό, γράφει πάνω "Κρασί Ευρωπαϊκής Ένωσης"... Αυτό γίνεται βάσει της νομοθεσίας. Και το αίτημά μας ως οινοποιών είναι να αναγράφεται η προέλευση και στο χύμα κρασί στις ταβέρνες. Δηλαδή, στο μενού να αναγράφεται η προέλευση του χύμα κρασιού»...

Καταλήγοντας, ο κ. Αλεξάκης συνιστά στους καταναλωτές να απαιτούν όταν παραγγέλλουν χύμα κρασί στις ταβέρνες να βλέπουν από πού τους το έβαλε ο ταβερνιάρης. «Πάνω στον ασκό αναγράφεται πάντα το όνομα του οινοποιού και η προέλευση του κρασιού. Αν λοιπόν δεν είναι γραμμένα τα στοιχεία αυτά στο μενού, μπορεί ο καταναλωτής να τα διαβάσει πάνω στον ασκό»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση