iphone app
android app
iphone app android app
Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017
ΑΥΓΑ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ

Τα 14 τρόφιμα που μπορεί να μας στείλουν στα… επείγοντα


Υπάρχουν πάνω από 14 τρόφιμα που μπορεί να μας στείλουν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή αρχή. Και ο λόγος, τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι αλλεργιογόνα και γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα όταν «κρύβονται» μέσα στα τρόφιμα.

Μάλιστα, μια αλλαγή στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε στα εστιατόρια να αναφέρουν στον κατάλογό τους τα πιάτα που περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα 14 τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες.

Αυτά τα 14 τρόφιμα κρίνονται ως τα συνηθέστερα και ισχυρότερα αίτια αλλεργιών και δυσανεξιών σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί έχει ζητηθεί να αναγράφονται; Γιατί κάποια από τα συστατικά αυτά «κρύβονται» στις σος ή στις σαλάτες, με άλλα λόγια δεν είναι ευδιάκριτα.

Οι περισσότερες διατροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το σώμα παράγει ένα αντίσωμα (το iGe) ως απάντηση σε κάποια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που περιέχει το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι γνωστός αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή η αλλεργία σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι κάθε φορά που έρχεται κανείς σε επαφή με αυτό το τρόφιμο ενεργοποιείται μια ανοσοαπόκριση και απελευθερώνονται χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης, καθώς το σώμα προσπαθεί να σκοτώσει το αλλεργιογόνο το οποίο αντιλαμβάνεται ως... απειλή.

Αυτό έχει ως απτή συνέπεια να προκαλούνται διάφορα συμπτώματα, όπως κνησμός και πρήξιμο, φτάρνισμα, πόνος στην κοιλιά ή προβλήματα στο έντερο. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αναφυλαξία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα.


Τα 14 πιο επικίνδυνα τρόφιμα για πρόκληση αλλεργιών, είναι τα εξής:

  • Σέλινο / Σέλινο
  • Δημητριακά με γλουτένη
  • Οστρακα
  • Αβγά
  • Ψάρι
  • Λούπιν, ένας καρπός φασολιού
  • Γάλα
  • Μαλάκια
  • Μουστάρδα
  • Ξηροί καρποί
  • Φιστίκια
  • Σουσάμι
  • Σόγια
  • Διοξείδιο του θείου (ή θειώδη)

Πηγή: iefimerida.gr

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση