iphone app
android app
iphone app android app
Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017
μπεργκερ

Πάνω από 400.000 νεκροί ετησίως από… junk food, στις ΗΠΑ


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Πάνω από 400.000 άνθρωποι ετησίως είναι τα θύματα από τις κακές διατροφικές συνήθειες στις ΗΠΑ, καθώς συντελούν στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εάν οι Αμερικανοί έτρωγαν περισσότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα ή λαχανικά και λιγότερα λιπαρά ή αλάτι, θα μπορούσαν να σωθούν δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, ανέφερε ο Ασκάν Αφσίν, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και βασικός συγγραφέας της μελέτης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Τα "τρανς λιπαρά", που θεωρούνται πολύ βλαβερά για την υγεία, έχουν ελαχιστοποιηθεί στα τρόφιμα που πωλούνται στις ΗΠΑ. Μπορεί όμως να υπάρχουν ακόμη στα μπισκότα, σε ορισμένες μαργαρίνες και σε άλλα τυποποιημένα τρόφιμα.

"Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι περίπου οι μισοί από τους θανάτους που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών" υπογράμμισε ο καθηγητής.

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε δεδομένα πολλών ετών, που ανάγονται στη δεκαετία του 1990 (για παράδειγμα, μια πανεθνική έρευνα για την υγεία και τη διατροφή) καθώς και σε στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO). Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από καρδιαγγειακά νοσήματα, δηλαδή ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται σε κάποια ασθένεια του καρδιαγγειακού συστήματος. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης αλλά και κληρονομικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτών των ασθενειών.

Με βάση στατιστικά στοιχεία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα το 2015, οι ερευνητές καθόρισαν ότι η διατροφή έπαιξε ρόλο στον θάνατο 222.100 ανδρών και 193.400 γυναικών εκείνη τη χρονιά στις ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καρπούς, όσπρια, πλήρη σιτηρά και άπαχα γαλακτοκομικά, καθώς και ψάρια και πουλερικά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση