iphone app
android app
iphone app android app
Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017
ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ

Οι διατροφικές καρκινογόνες βόμβες που βάζουμε στο πιάτο μας


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Ποτέ σπορέλαια, μόνο ελαιόλαδο και κατά προτίμηση νωπό στις μαγειρικές μας δραστηριότητες και καθόλου φυτικό βούτυρο στο ψωμί για πρωινό, λέει στην εφημερίδα "Ν.Κ." ο γνωστός επιστήμονας Νίκος Κατσαρός.

Η παρουσία του επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" στο Ηράκλειο ασφαλώς και δε θα περνούσε απαρατήρητη. Ο κ. Νίκος Κατσαρός παραχώρησε στην εφημερίδα "Ν.Κ.", μία άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη για θέματα διατροφής, περιβάλλοντος, υγείας και παγκόσμιας προσπάθειας μερικών πολυεθνικών να ελέγξουν τον πλανήτη!

Το κακό με τα σπορέλαια στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα ξεκινάει - σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό (που διετέλεσε στο παρελθόν και πρόεδρος του ΕΦΕΤ καθώς και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών) - από τη δεκαετία του '80. «Ήταν τότε που επικράτησε μια διαφήμιση από τις εταιρείες των σπορέλαιων, ότι τα σπορέλαια είναι πιο ελαφριά. Ότι τα σπορέλαια είναι τα πιο καλά για το τηγάνισμα.

Ότι είναι τα πιο εύπεπτα. Και μια σειρά από παραπληροφόρηση. Δυστυχώς τα δεχτήκαμε τότε στη δεκαετία του '80 παθητικά όλα αυτά και μας έχουν βάλει τα σπορέλαια στη ζωή μας από τότε. Όμως η επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει ότι το ελαιόλαδο είναι πολύ ανώτερο από κάθε μορφή άλλου λαδιού, είτε βαμβακέλαιο είναι αυτό, είτε καλαμποκέλαιο, είτε οτιδήποτε άλλο. Το ελαιόλαδο είναι και πιο ανθεκτικό στο τηγάνισμα και πολύ πιο εύγευστο για όλων των ειδών τα μαγειρέματα»...

Ο Νίκος Κατσαρός δηλώνει κατηγορηματικά ότι «σε όλα τα εστιατόρια οι Κρητικοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο, κάτι που θα πρέπει να είναι το νούμερο ένα σύνθημα της Κρήτης. Όλα τα προϊόντα να γίνονται με ελαιόλαδο»...

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός (επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος") μιλάει στο δημοσιογράφο της "Ν.Κ." Χριστόφορο Παπαδάκη για θέματα που μας αφορούν όλους.


«Καρκινογόνα σπορέλαια»

Στο ερώτημά μας για το αν είναι ή όχι αλήθεια ότι τα σπορέλαια, λόγω της χημικής τους επεξεργασίας, είναι καρκινογόνα, ο χημικός Νίκος Κατσαρός ξεκαθαρίζει: «Σε ορισμένες κατηγορίες, λόγω της επεξεργασίας τους, ενδεχόμενα να έχουμε και καρκινογόνες ενώσεις, όπως είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες»...

Όμως, για να δούμε και τι λέει ο γνωστός επιστήμονας για τα λεγόμενα "υδρογονωμένα σπορέλαια"... «Αυτά τα σπορέλαια περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία είναι καρκινογόνα. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, βλάβες στο συκώτι και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι δεν πρέπει να περιέχεται στην ημερήσια δόση σχεδόν τίποτα από τρανς λιπαρά οξέα»...

Και για να καταλάβουμε ποια προϊόντα μπορεί να είναι που να περιέχουν τα τρανς λιπαρά οξέα, ο κ. Κατσαρός μας εξηγεί ότι πρόκειται για το βούτυρο που βάζουμε το πρωί στο ψωμί μας, για παράδειγμα. «Να μη χρησιμοποιούμε λοιπόν αυτά τα μαγειρικά λίπη. Και αναφέρομαι στα φυτικά λίπη, στα βούτυρα τα οποία έχουν φτιαχτεί με αυτά. Είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει»... Μάλιστα, λέει παρακάτω ότι «η πολιτεία της Νέας Υόρκης, με 19 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει απαγορεύσει τη χρήση των τρανς λιπαρών οξέων. Δηλαδή τα υδρογονωμένα λίπη. Η Δανία, ολόκληρη χώρα, επίσης τα έχει απαγορέψει»...

Και στο σημείο αυτό διερωτηθήκαμε εμείς: «Μα είναι χειρότερα τα φυτικά λίπη από τα ζωικά; Διότι οι Δανοί καταναλώνουν ζωικό λίπος αντί για ελαιόλαδο, όπως και όλες οι σκανδιναβικές χώρες»... Και η απάντηση του Νίκου Κατσαρού, αφοπλιστική... «Ζωικά λίπη καταναλώνουν... Τα οποία, συγκρινόμενα με τα λίπη των σπορέλαιων, είναι λιγότερο επικίνδυνα. Τόσο πολύ επικίνδυνα είναι τα φυτικά»!


Υπάρχει λύση

Πώς όμως μπορούμε να αποφύγουμε τα τρανς λιπαρά; Είναι απλός ο τρόπος και υπάρχει... «Με το ελαιόλαδο, φυσικά! Διότι ο λόγος που έχουν βάλει στη ζωή μας τα σπορέλαια είναι επειδή αυτά χρονικά δεν είναι τόσο ανθεκτικά. Και επειδή είχαν μια "παρομοίωση" με το ζωικό βούτυρο. Αλλά επειδή το ελαιόλαδο είναι πολύ γευστικό και περιέχει μια σειρά από πολύ χρήσιμες ουσίες, δε δικαιολογείται από κανέναν να χρησιμοποιεί σπορέλαια»...

Όσο για το πρωινό μας; Αντί για βούτυρο στο ψωμί μπορούμε, όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαρός, να χρησιμοποιούμε το μέλι. Ή και, γιατί όχι, ελαιόλαδο. «Εγώ στο ψωμί μου βάζω μόνο ελαιόλαδο», λέει χαρακτηριστικά ο λάτρης του ελαιολάδου που παράγεται στην Κρήτη και καταξιωμένος επιστήμονας, η άποψη του οποίου δεν είναι "λόγια του αέρα"...

Όσο για το τηγάνισμα, ο Νίκος Κατσαρός τονίζει ότι «τόσο το σπορέλαιο όσο και το ελαιόλαδο δεν επιτρέπεται να το χρησιμοποιούμε ξανά τουλάχιστον για τρίτη φορά. Κάτι, όμως, που ειδικά στα ταχυφαγεία δεν τηρείται και αυτό είναι ένα θέμα. Μάλιστα, για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ πιο ανθεκτικό από το σπορέλαιο στο να το χρησιμοποιήσουμε πάνω από μία φορά»...

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «βλέπουμε, αντί να αντικαθιστούν τα λάδια, να τα συμπληρώνουν από πάνω, και αυτό είναι πολύ λάθος γιατί σχηματίζονται ενώσεις που λέγονται πολυοξέα και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις και οπωσδήποτε είναι πολύ βλαβερά».

Σύμφωνα με τον ίδιο εξάλλου, το ελαιόλαδο, ακριβώς για να διατηρήσουμε τα ωφέλημα στοιχεία του για τον οργανισμό μας, είναι καλύτερα να το προσθέτουμε στο μαγειρεμένο φαγητό νωπό και όχι να το μαγειρεύουμε.

«Κύριο χαρακτηριστικό του ελαιολάδου είναι και η ποιότητα αλλά και η ποσότητα των αντιοξειδωτικών του ουσιών, οι οποίες δυστυχώς καταστρέφονται με τη θέρμανση. Γι' αυτό και στο μαγείρεμα καλό είναι να βάζουμε στο τέλος το ελαιόλαδο, για να την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών ουσιών. Και κερδίζουμε και τη γευστικότητά του»...


Κίνδυνος... ληγμένων!

Όταν προ ημερών η "Νέα Κρήτη" έκανε πρώτο θέμα της τα ληγμένα φυτοφάρμακα, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν εννοεί χρήση τέτοιων δηλητηρίων από παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ή παραγωγούς που συνεργάζονται με επώνυμες και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και έχουν πιστοποίηση για τα προϊόντα τους, είτε ως βιολογικά είτε ως ολοκληρωμένης καταπολέμησης. Και θέτοντας το ερώτημα στον Νίκο Κατσαρό για το πόσο βάσιμες μπορεί να είναι οι υποψίες για παράνομη διάθεση ληγμένων φυτοφαρμάκων και στο νησί μας, μας είπε ότι «ναι, είναι απόλυτα βάσιμες. Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία, γιατί δυστυχώς δε γίνονται έλεγχοι. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ληγμένα φυτοφάρμακα, όπως και τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα, που εισάγονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργούν πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Καταρχήν, διότι έχουν απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 143 δραστικές ενώσεις, που υπάρχουν σε φυτοφάρμακα τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της επικινδυνότητας που έχουν για την ανθρώπινη υγεία. Αυτά λοιπόν έχουν μεταφερθεί σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιοι ασυνείδητοι τα εισάγουν. Και τα εισάγουν διότι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί είτε κατά την είσοδό τους από τα τελωνεία, είτε κατά την εφαρμογή τους στους αγρούς. Αυτοί όμως οι παραγωγοί που τα κάνουν αυτά εγκληματούν κατά των καταναλωτών»...

Ο Νίκος Κατσαρός ξεκαθαρίζει ότι «τα προϊόντα που πάνε στο εξωτερικό τα προσέχουν. Αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και για τις λαϊκές αγορές, δυστυχώς».


Τρόποι προστασίας

«Δεν έχει κανέναν τρόπο ο καταναλωτής να προστατευτεί. Αυτά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων βλάπτουν το νευρικό σύστημα του οργανισμού. Προκαλούν βλάβη στο συκώτι και τα νεφρά. Προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη διάρκεια του χρόνου. Και θα έπρεπε η Πολιτεία να κάνει περισσότερους και συστηματικότερους ελέγχους», τονίζει ο Νίκος Κατσαρός.

Αλλά πώς μπορούμε να μειώσουμε την υπολειμματικότητα στο προϊόν που θα φάμε ή που θα δώσουμε στα παιδιά μας; Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ μάς λέει: «Για εκείνα τα φρούτα τα οποία έχουν φλούδια και μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε, όπως είναι τα αγγούρια, όπως είναι το μήλο, το αχλάδι κ.λπ., τότε περισσότερο από το 95% των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μπορεί να αφαιρεθεί. Όταν ήμασταν μικροί τρώγαμε τα φρούτα έτσι με το φλούδι. Αλλά ήταν άλλες εποχές»...

Για τα προϊόντα τα οποία δεν έχουν φλούδι, ο κ. Κατσαρός λέει ότι «ένα καλό πλύσιμο, κατά προτίμηση με ζεστό νερό, αφαιρεί ένα πολύ μεγάλο μέρος υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων»... Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο ο καταναλωτής. Εκτός βέβαια και αν προτιμήσει τα βιολογικά προϊόντα, για τα οποία ο Νίκος Κατσαρός επισημαίνει: «Τα βιολογικά προϊόντα είναι, ασφαλώς, πιο ακριβά. Κι αυτό είναι ένα θέμα. Γιατί δε θα ήθελα να δω μια κοινωνία όπου θα τρώνε βιολογικά αυτοί που έχουν το χρήμα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που θα παίρνουν τα συμβατικά με όλες τις επιπτώσεις. Και αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη της Πολιτείας»...


Κοινωνία... "Φράνκενστάιν"

Την ίδια ώρα, όμως, πολύ σκοτεινά κέντρα εξουσίας, που βρίσκονται κυρίως στις ΗΠΑ, μεθοδεύουν τις διεθνείς, διατλαντικές συμφωνίες, τη λεγόμενη ΤΤΙΡ, που κρύβει τη μετεξέλιξη της ελληνικής και της παγκόσμιας κοινωνίας, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, κατά τα πρότυπα των πολυεθνικών, σε κοινωνίες... "Φράνκενστάιν". Και όπως τονίζει ο Νίκος Κατσαρός, το γεγονός ότι ειδικά η ελληνική κοινωνία έχει μείνει πίσω στην ενημέρωση για τα ζητήματα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαίο. «Βέβαια, αυτό που είναι χαρακτηριστικό της εμπορικής αυτής συμφωνίας είναι η μεγάλη μυστικότητα η οποία επικράτησε τα τελευταία 5 χρόνια.

Αλλά έγινε μία δημοσιοποίηση από το WikiLeaks τον περασμένο Ιανουάριο και άρχισαν να δημοσιοποιούνται ορισμένα στοιχεία. Μέχρι τότε όλες οι διαπραγματεύσεις γίνονταν μέσα σε απόλυτη μυστικότητα και μόνο με τη δημοσιοποίηση αυτή άρχισε να γίνεται μια ενημέρωση, η οποία επέτρεπε μόνο στους ευρωβουλευτές να επισκεφτούν τις αμερικανικές πρεσβείες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενημερωθούν για κάποια άρθρα και κάποιες διατάξεις»!


Υπογραφές... χειρόγραφες;

Είναι επίσης πολύ χαρακτηριστική η υπόθεση που μας αποκαλύπτει ο Νίκος Κατσαρός με τις υπογραφές. «Είχαν συλλεχθεί ηλεκτρονικά πάνω από 3,2 εκατομμύρια υπογραφές κατά της ΤΤΙΡ. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες από 7 διαφορετικές χώρες υπογράψουν ένα κείμενο, τότε αυτό τίθεται σε δημοψήφισμα. Όταν έφτασε όμως το συγκεκριμένο κείμενο στην αρμόδια Επιτροπή του Λουξεμβούργου, αυτή απέρριψε τα 3,2 εκατομμύρια υπογραφών, με την αιτιολογία ότι οι υπογραφές ήταν ηλεκτρονικές, ενώ στην αρχή είχαν υποσχεθεί ότι ισχύουν και οι ηλεκτρονικές υπογραφές. Και όπως καταλαβαίνετε είναι φυσικά αδύνατον να μαζέψεις φυσικές υπογραφές από 3,2 εκατομμύρια πολίτες από 7 διαφορετικές χώρες»!


Συμφωνία... "θανάτου"

Μόνο στον τομέα της Υγείας, όπως καταγγέλλει ο Νίκος Κατσαρός, η ΤΤΙP σηματοδοτεί... "θάνατο" για τους φτωχότερους ανθρώπους! «Προβλέπει να καταργηθεί πλήρως η δημόσια υγεία, να αφεθεί μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης οι ίδιες συζητήσεις γίνονται για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή ιδιωτικά πανεπιστήμια να αναλάβουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που θα είναι καταστροφικό για κάθε χώρα. Γιατί αυτή η ιδιωτική εκπαίδευση θα κατευθύνει και την έρευνα προς τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών».

Και συνεχίζοντας, ο γνωστός επιστήμονας τονίζει ότι «ο χαρακτήρας των προσωπικών δεδομένων αλλοιώνεται, γιατί τα προσωπικά δεδομένα θα μπορούν πια να δίνονται είτε σε τράπεζες, είτε σε εταιρείες ασφάλισης, είτε σε κάθε μορφής ιδιωτικούς οργανισμούς, κάτι που είχε απορρίψει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο πριν από τέσσερα χρόνια»...

Αλλά οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και για τα εργατικά δικαιώματα. «Όπως ξέρουμε στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο χαλαρά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπόσχεται η Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, όμως μια αντίστοιχη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού οδήγησε σε απώλεια τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας, ενώ και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής κάθε άλλο από θέσεις εργασίας δημιούργησε».

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ


Μεταλλαγμένα:Μπαίνουν σιγά-σιγά στη ζωή των Ευρωπαίων

Μεγάλο και κρίσιμο κεφάλαιο; Η λεγόμενη προσφυγή στο μηχανισμό ISDS (Διευθέτηση Διαφορών Επενδυτή-Κράτους)...

Λέει ο Νίκος Κατσαρός: «Αυτός ο μηχανισμός δίνει το δικαίωμα σε πολυεθνική εταιρεία να μηνύσει το κράτος για διαφυγόντα κέρδη. Αυτό καταλύει κάθε έννοια Δημοκρατίας»...

Και δίνει μερικά παραδείγματα: «Αυτές οι συμφωνίες υπάρχουν ήδη σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις. Η Αργεντινή έθεσε στα πακέτα των τσιγάρων μία προειδοποίηση για την υγεία, όπως υπάρχουν τέτοιες προειδοποιήσεις σε όλα τα ελληνικά τσιγάρα. Η εταιρεία "Φίλιπ Μόρις" προσέφυγε κατά της κυβέρνησης της Αργεντινής ζητώντας 150 εκατομμύρια δολάρια για διαφυγόντα κέρδη! Κάτι ανάλογο συνέβη με την κυβέρνηση της Ουρουγουάης, όταν προσπάθησε να κρατικοποιήσει ένα μέρος του συστήματος ύδρευσης, που είχε δώσει προς τον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο συνέβη και με την κυβέρνηση της Σλοβενίας, όταν προσπάθησε να επανακρατικοποιήσει ένα μέρος του ασφαλιστικού συστήματος»...

Και στο σημείο αυτό επισημαίνει: «Το πιο απίθανο είναι με την κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ, που, μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, αποφάσισε από το 2020 και έπειτα να κλείσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, σταδιακά. Η πυρηνική νορβηγική εταιρεία ζήτησε μια αποζημίωση δισεκατομμυρίων ευρώ για διαφυγόντα κέρδη από την κυβέρνηση της Γερμανίας. Όλα αυτά λοιπόν θα γίνουν εάν υπογραφεί αυτή η συνθήκη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές οι μηνύσεις δε θα εκδικάζονται από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά από επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που κατά κανόνα θα είναι από δικηγόρους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών»...

Τα μεταλλαγμένα, ακόμα και τα κλωνοποιημένα ζώα (με τον κίνδυνο της μελλοντικής κλωνοποίησης ακόμα και στον άνθρωπο), που σήμερα είναι πλήρως αποκρουστικά και απαγορευμένα για τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συγκεκριμένη συμφωνία θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μπαίνουν και στη ζωή των Ευρωπαίων.

«Με την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα τα μεταλλαγμένα, χωρίς να σημαίνονται, και οπωσδήποτε να καλλιεργούνται οι μεταλλαγμένοι σπόροι. Κάτι που είναι καταστροφή για τη γεωργική παραγωγή, αλλά και για τον πληθυσμό της χώρας μας. Να πούμε επίσης», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Κατσαρός, ότι «στην Αμερική επιτρέπονται τα κλωνοποιημένα κρέατα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει την κυκλοφορία τους. Αλλά αν νομιμοποιηθεί η κυκλοφορία των κλωνοποιημένων κρεάτων, θα αρχίσει και μια συζήτηση για την κλωνοποίηση του ανθρώπου, με τεράστιες ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις»!

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση