iphone app
android app
iphone app android app
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017
ΣΥΝΤΑΓΗ

Η Κασερόπιτα του Άκη


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Μια παραδοσιακή και οικογενειακή συνταγή μας προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης, μια κασερόπιτα, με γέμιση πολύ αφράτη και με ένα φύλλο πολύ τραγανό. Είναι πολύ εύκολο να τη φτιάξουμε όλοι μας, όπως λέει ο Άκης.


Υλικά:

1 πακέτο φρέσκο φύλλο χωριάτικο Χρυσή Ζύμη

500 ml γάλα

50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

500 γρ. κασέρι

500 γρ. γραβιέρα

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

3 αυγά

μπόλικο πιπέρι

250 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα

σουσάμι για πασπάλισμα


Για τη γέμιση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C βαθμούς σε αέρα.

Σε μία κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά βάζουμε το γάλα και περιμένουμε να πάρει μία βράση. Με το που πάρει μία βράση, ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και την πάπρικα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι το σιμιγδάλι να δέσει το γάλα. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ γιατί θα δώσει σώμα στη γέμισή μας.

Μόλις το γάλα πάρει την υφή μίας σφιχτής μπεσαμέλ, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να κρυώσει. Μόλις κρυώσει λίγο, ρίχνουμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δέσει το μείγμα.

Προσθέτουμε μέσα τα τυριά και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Μόλις κρυώσει το μείγμα, βάζουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.


Για την πίτα

Παίρνουμε ένα ταψί 35Χ40 εκ. και με ένα πινέλο το αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο.

Στρώνουμε 2 φύλλα στο ταψί (το κάθε φύλλο να καλύπτει το μισό ταψί).Ραντίζουμε με ελαιόλαδο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο πάνω στα φύλλα (προσέχουμε να βάλουμε και στα πλαϊνά του φύλλου).

Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, αφήνοντας 3 για το τέλος για να φτιάξουμε τη βάση μας, ραντίζοντας το κάθε ένα με ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα της βάσης που δημιουργήσαμε και φροντίζουμε να την απλώσουμε παντού.

Πασπαλίζουμε με διάφορα αρωματικά της αρεσκείας μας.

Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα για να καλύψουμε τη γέμιση, ραντίζοντας με ελαιόλαδο κάθε φορά. Τυλίγουμε λίγο τα πλαϊνά προς τα μέσα. Βάζουμε όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει στα πλαϊνά μας και από πάνω, σε όλη την επιφάνεια της πίτας και φροντίζουμε να πάει παντού. Χρησιμοποιούμε όλο το λάδι.

Χαράσσουμε την πίτα μας σε 12 κομμάτια. Αν δυσκολευόμαστε να κόψουμε την πίτα, τη βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή. Τοποθετούμε την πίτα στη υψηλή σχάρα για να μπορεί να ψηθεί καλύτερα.

Όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και κόβουμε.

Μπορούμε να βάλουμε την πίτα στο ψυγείο μέχρι και 5 μέρες.

Σερβίρουμε την πίτα μας με φρέσκια ρίγανη, με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: akispetretzikis.com

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση