iphone app
android app
iphone app android app
Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάτι αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε...


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Οι Ελληνες αρχίζουν να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους. Παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να τρώνε αρκετό κρέας, ζάχαρη και ζυμαρικά, εντούτοις έχουν μειώσει την κατάλωση ετοιμαζίδικων γευμάτων και πηγαίνουν στη δουλειά με το ταπεράκι τους. Επιστρέφουν ολοένα και περισσότερο στις αρχές και της αξίες της μεσογειακής διατροφής, ενώ αναζητούν μετα μανίας τροφές με συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες (π.χ. υπερτροφές). Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη του Ινστιστούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), βασισμένη σε δείγμα 2.000 ατόμων από όλη τη χώρα.

Από την έρευνα γίνεται σαφές ότι την τελευταία πενταετία όλο και μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών δηλώνει ότι αποφεύγει να παραγγέλνει φαγητό απ' έξω και προτιμάει να μαγειρέψει στο σπίτι. Πρόκειται μία τάση που όχι μόνο την ακολουθούν περισσότεροι καταναλωτές, αλλά την ακολουθούν και πιο έντονα όσοι την είχαν ήδη υιοθετήσει.

Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για μία επιλογή των καταναλωτών που έχει προκληθεί από το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, η οποία στη συνέχεια καλλιεργήθηκε και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για μαγειρική ή το ανερχόμενο ενδιαφέρον για προστασία της υγείας ενός πληθυσμού με αυξανόμενο Μ.Ο. ηλικίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η ελληνική τηλεόραση έχει παρουσιάσει αυξημένο αριθμό από εκπομπές μαγειρικής, μία τάση που προϋπήρχε στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα στο καταναλωτικό κοινό της υγιεινής διατροφής και της ποιότητας ζωής μέσω της μαγειρικής στο σπίτι.

Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των γευμάτων πραγματοποιείται στο σπίτι, παρουσία μελών της οικογένειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από το 80% των γευμάτων σήμερα ετοιμάζεται καθημερινά στο σπίτι από την οικογένεια, ενώ η τάση την τελευταία πενταετία είναι αυξητική.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο μέσος καταναλωτής από τα επτά εβδομαδιαία βασικά γεύματα, πραγματοποιεί τα έξι εντός σπιτιού και μόλις το ένα εκτός σπιτιού παρουσία παρέας. Από τα έξι γεύματα που πραγματοποιεί στο σπίτι τα πέντε είναι μαγειρεμένα από κάποιο μέλος της οικογένειας και ένα ετοιμάζεται/παραγγέλνεται εκτός σπιτιού.

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση