iphone app
android app
iphone app android app
Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017
ΣΥΝΤΑΓΗ

Μακεδονίτικη ανοιχτή γαλατόπιτα


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Υλικά συνταγής:

6 φύλλα κρούστας

150 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο

1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα

κρόκος Κοζάνης

2 βανίλιες

1 ξύλο κανέλας

1 φλ. ζάχαρη

½ φλ. σιμιγδάλι

½ φλ. αλεύρι

2 κ.σ. βούτυρο

1 πρέζα αλάτι

5 αβγά

κανελοζάχαρη

Για το άλειμμα

1 αβγό χτυπημένο

4 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. βούτυρο


Εκτέλεση:

Κρατάμε το ½ λίτρο από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο 1 λίτρο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, τον κρόκο Κοζάνης και το ξύλο κανέλας. Βάζουμε σε μπολ 5 αυγά, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν. Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε, και όλο μαζί το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, ώσπου να δέσει η κρέμα. Μόλις δέσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.

Σε ταψί 35 εκατοστών, στρώνουμε ακτινωτά τα 6 πολίτικα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα καλά ενδιάμεσα. Οι άκρες των φύλλων πρέπει να εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζουμε την κρέμα. Γυρίζουμε και τσαλακώνουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην επιφάνεια της πίτας, σαν να κάνουμε ένα στεφάνι γύρω από το κέντρο της. Αλείφουμε τα τσαλακωμένα φύλλα με όσο βούτυρο περίσσεψε.

Χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και το αδειάζουμε στο κέντρο της κρέμας. Αλείφουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια. Σκορπάμε κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C, για περίπου 45', μέχρι να ροδίσει η γαλατόπιτα. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να σταθεροποιηθεί. Τη σερβίρουμε με έξτρα κανελοζάχαρη.

Πηγή: argiro.gr

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση