iphone app
android app
iphone app android app
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017
ΣΥΝΤΑΓΗ

Γαριδομακαρονάδα


Συστατικά:

½ κιλό γαρίδες νούμερο 2, κατεψυγμένες

250 γρ. λιγκουίνι

750 ml νερό

1 κύβο λαχανικών

2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους

50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα 4

1 πρέζα μπούκοβο

50 ml ελαιόλαδο

20 ml ούζο

½  κ.γ. ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

4-5 φύλλα βασιλικού φρέσκα λεπτοκομμένα

ξύσμα από 1 λεμόνι

2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα

παρμεζάνα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

Αποψύχουμε τις γαρίδες.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος. Αφήνουμε την ουρά για ομορφιά.

Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού χαράσσουμε τη ράχη της γαρίδας (το πίσω μέρος) από την ουρά προς το κεφάλι για να αφαιρέσουμε το έντερο, όχι όμως πολύ! Ίσα-ίσα να βλέπουμε το έντερο και να μπορούμε να το αφαιρέσουμε.

Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με το ξερό κρεμμύδι και 750 ml βραστό νερό. Καπακώνουμε για να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.

Δεν βράζουμε πάνω από 15 λεπτά γιατί θα πικρίσει ο ζωμός μας.

Σουρώνουμε σε ένα μπολ το ζωμό και αφήνουμε το ζωμό στην άκρη.

Παράλληλα ραντίζουμε τις γαρίδες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε και σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές για περίπου 30'' την κάθε πλευρά.

Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι, τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη.

Χοντροκόβουμε ένα κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα ζάχαρη και 1 πρέζα μπούκοβο. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα. Σβήνουμε με 30 ml ούζο.

Kόβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.

Ρίχνουμε το ζωμό από τις γαρίδες και τα ζυμαρικά μας. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και όταν δούμε ότι η σάλτσα έχει δέσει αλλά υπάρχει ακόμα λίγο υγρασία ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη αν θέλουμε η συνταγή μας να γίνει νηστίσιμη και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες και τα φύλλα βασιλικού. Ρίχνουμε 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και ξύσμα από 1 λεμόνι και την παρμεζάνα μας αν θέλουμε.

Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και παρμεζάνα αν θέλουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση