iphone app
android app
iphone app android app
Δευτέρα 29 Μαΐου 2017
ΡΕΘΥΜΝΟ, ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Εκδηλώσεις για το ελαιόλαδο σε δημοτικό σχολείο του Ρεθύμνου


Οι οργανωτές των Εκδηλώσεων «ΕΛΙΑ και ΛΑΔΙ - Γεύση - Υγεία - Πολιτισμός» καλούν σε συμμετοχή στην εκδήλωση που οργανώνεται με συμμετοχή του Σχολείου τους, την 17 Φεβρουαρίου ημέρα Τετάρτη στις 09:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου.

Οι εκδηλώσεις στο δημοτικό σχολείο αποτελούν μέρος του προγράμματος «Ευαισθητοποίηση νεολαίας για την γευστική, υγιεινή και πολιτιστική άξια της ελιάς και του Ελαιολάδου» που υλοποιείται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο ελαιολάδου.


Ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την γευστική, υγιεινή και πολιτιστική αξία του Ελαιολάδου

Η Ελιά και το λάδι συνδέονται στενά με την ζωή, την ιστορία, την θρησκεία και τον πολιτισμό όλων των λαών της Μεσογείου.

Η Ελιά αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο σοφίας, ειρήνης, ευμάρειας και το λάδι της, όπως διαπιστώθηκε από τους πρώτους ανθρώπους και τεκμηριώνεται σήμερα από την σύγχρονη επιστήμη, αποτελεί προϊόν με πολύ υψηλή υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία.

Αρχικά οι λαοί της Μεσογείου και σήμερα όλοι οι λαοί της γης αναγνωρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις του Ελαιολάδου στις πλείστες από τις ασθένειες που αποτελούν μάστιγα για  τη σύγχρονη εποχή όπως οι καρδιοπάθειες, οι καρκίνοι, οι ασθένειες του πεπτικού ακόμη και η νόσος Αλτσχάϊμερ, κ.α.


Οι λόγοι

Ωστόσο στην σύγχρονη ζωή με την ανάπτυξη του τουρισμού πολλές περιοχές της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, δέχτηκαν αρκετές εξωγενείς διατροφικές επιδράσεις.

Μια από  αυτές  είναι και η στροφή προς τις νέες μεταποιημένες βιομηχανικές τροφές και η απομάκρυνση από την κουλτούρα και την  κατανάλωση Ελαιολάδου.

Στα πλαίσια αυτά, ο ΣΕΔΗΚ υπέβαλε και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου  ενέκρινε το πρόγραμμα: «Ευαισθητοποίηση της Νεολαίας για την γευστική, υγιεινή και πολιτιστική άξια του Ελαιολάδου»


Οι στόχοι

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

- Η  ευαισθητοποίηση της νεολαίας του νησιού  για την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου.

- Η προώθηση της  κατανάλωσης του  ελαιολά δου αντι των σπορελαίων στις επιχειρήσεις εστίασης.

- Η  βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των παιδιών και  ενηλίκων μόνιμων κατοίκων και  τουριστών του νησιού

- Η ανάπτυξη γαστρο- νομικού τουρισμού  στα αστικά κέντρα και στην ενδοχώρα.

- Η προτίμηση και κατανάλωση τοπικών προϊόντων και η ενίσχυση της απασχόλησης στο νησί.


Οι δράσεις

Οι κύριες δράσεις του προγράμματος  είναι:

- Έκδοση δυο  βιβλίων  που θα απευθύνονται  σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Α΄ τάξης  Δημοτικού το ένα και σε μεγαλύτερα παιδιά Δημοτικού το άλλο.

- Παραγωγή  ψηφιακού υλικού  που θα απευθύνεται σε παΐδια Δημοτικού και θα περιλαμβάνει e-book, CD και διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια

- Έκδοση των βιβλίων  και του  ηλεκτρονικού υλικού  στα Αγγλικά  και διάθεση του σε παιδιά  ξένων Τουριστών  σε συνεργασία με  Τουριστικές Επιχειρήσεις.

- Οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων  σε συνεργασία με Δήμους, Σχολεία και άλλους Φορείς σε διάφορα μέρη της Κρήτης.

Νίκος Μιχελάκης

Δρ. Γεωπόνος Εκπ/πος   ΣΕΔΗΚ

Νικολέτα Γκολφινοπούλου

Εκπρόσωπος Δήμου Ρεθύμνου

Δέσποινα Μαυράκη

Εκπρόσωπος 16ου Δημοτικού Σχολείου

Στέλλα Ανδρεδάκη

Εκπρόσωπος 7ου Δημοτικού Σχολείου


ΕΛΙΑ και ΛΑΔΙ: Γεύση-Υγεία -Πολιτισμός

Γιώργης Μαρινάκης

Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ - Δήμαρχος Ρεθύμνου

Γιώργος Γεωργαλής

Αντιδήμαρχος Παιδείας Δ. Ρεθύμνου

Στάθης Κοντογιάννης

Δ/ντης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου

Αντώνης Μπερκούτης

Σχ. Συμβ. Δημοτικης Εκπ. 2ης Περιφ Ν. Ρεθύμνου

Μαρία Μπαδιεριτάκη

Σχ. Συμβ. Προσχ. Αγωγης 69ης Περιφ. Κρήτης

Αντώνης Κτιστάκης

Δ/ντης 7ου Δημοτικού Σχολείου


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


09.30  Προσέλευση γονέων και παιδιών  των  Σχολείων. Εγγραφές,

Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»10.30 Χαιρετισμοί:


10.45 Στόχοι και δράσεις προγράμματος ευαισθητοποίησης της νεολαίας για την Ελια και το Λάδι.

Δρ. Νίκος Μιχελάκης- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.


11.00  «Μυλωνάδες Και Μαζώχτρες»

Μαθητές  Α΄Ταξη 16ου Δημ. Σχολείου

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Δέσποινα Μαυράκη


11.15 «Το Ταξίδι Της Ελιάς»

Μαθητές    10ου  Νηπιαγωγείου

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Ιουλία Ανυφαντάκη, Στέλλα Φουντούκη


11.30  «Ελιά, Το Ευλογημένο Δεντράκι»

Μαθητές  Α΄Ταξης  7ου Δημ. Σχολείου

Επιμέλεια-Παρουσίαση Στέλλα Ανδρεδάκη, Δέσποινα Περιστέρη


11.45 Απονομή Βραβείων στα Σχολεία και τους Εκπαιδευτικούς


12.15 Μόνο για Παιδιά:

Γευσιγνωσία εδεσμάτων ελαιολάδου.


12.15 Μόνο για Γονείς:Ελαιόλαδο και σπορέλαια: Θετικές και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και η καταλληλότητα  τους  στο τηγάνισμα, Χάρης Χαρωνίτης,  Διατροφολόγος


12.30 Συζήτηση -Συμπεράσματα


12.45 Επίσκεψη Εκθέσεων και Γευσιγνωσίας


13.00 Λήξη

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση