iphone app
android app
iphone app android app
Τρίτη 23 Μαΐου 2017
ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Φτιάχνουν τηγανίτες για να μην τους τρυπήσουν... τα τηγάνια!


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα μέλη της Ομάδας Ζαχαροπλαστικής του ΚΑΠΗ Χερσονήσου θα αναβιώσουν το έθιμο των λουκουμάδων με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα του "Τρυποτηγανά" ή "Τρυποτηγανίτη" τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, ανήμερα τις γιορτής, στις 9:30 το πρωί, θα παρασκευάσουν ζεστούς, αφράτους λαχταριστούς λουκουμάδες περιχυμένους με μέλι στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, στο Λιμένα Χερσονήσου.

Υπενθυμίζεται πως το έθιμο λέει του Αγίου Ανδρέα, του "Τρυποτηγανά" ή "Τρυποτηγανίτη", την παραμονή οι νοικοκυρές έφτιαχναν λουκουμάδες ή τηγανίτες. Αλίμονο σε όποιαν αμελούσε να φτιάξει τέτοια μέρα... ο Άγιος, για να την τιμωρήσει θα της τρυπούσε το τηγάνι...  Από το ζυμάρι για τις τηγανίτες έκαναν με το δάχτυλο σταυρό στο αμπάρι του σπιτιού, που αποθήκευαν το σιτάρι της χρονιάς, για να παραμένει τούτο πάντοτε γεμάτο.

Εκτός από "Τρυποτηγανάς", ο Άγιος Ανδρέας είναι ο προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς "αντρειεύει", δυναμώνει δηλαδή το κρύο. Και δεν αντρειεύει μονάχα το κρύο, αλλά και τα σπαρτά κι όλα τα ζωντανά. Για αυτό κι οι αγρότες συνήθιζαν και τούτη τη μέρα να ετοιμάζουν «πολυσπόρια» για να τα διαβάσει ο παπάς και «να πάει καλά η χρονιά με πλούσια μπερεκέτια». Αλλού πάλι, από την παραμονή της εορτής του και για τρεις συνεχόμενες βραδιές, οι νοικοκυρές έριχναν στα κεραμίδια του σπιτιού βρασμένο στάρι και καλαμπόκι, λέγοντας «Αντρά, Αντρά ν'αντρώσ'ν τα στάρια και τα καλαμπόκια μας».

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση