iphone app
android app
iphone app android app
Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017
κρέας εργαστηρίου, μπέργκερ

Έρχεται χάμπουργκερ με κρέας εργαστηρίου


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Οι Ολλανδοί επιστήμονες που είναι πρωτοπόροι στη δημιουργία κρέατος στο εργαστήριό τους, δήλωσαν ότι σε περίπου πέντε χρόνια το κρέας τους θα σερβίρεται ως χάρμπουργκερ στα καταστήματα.

Ο Μαρκ Ποστ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και οι συνεργάτες του, όπως δήλωσαν στο BBC, δημιούργησαν ήδη μια εταιρεία για να κάνει το κρέας τους πιο νόστιμο, πιο φθηνό και εμπορικά αξιοποιήσιμο.

Η επιστημονικη ομάδα είχε κάνει μια πρώτη επίδειξη -μαγείρεμα και φάγωμα- του εργαστηριακού κρέατος στο Λονδίνο πριν δυο χρόνια και από τότε το έχουν βελτιώσει περαιτέρω. Τώρα, οι Ολλανδοί δηλώνουν σίγουροι ότι «όταν το κρέας μας βγει στην αγορά, ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κρέας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα δυσκολευθούν να μην το αγοράσουν για ηθικούς λόγους».

Αρχικά θα μπορεί κανείς να παραγγείλει το εργαστηριακό κρέας από την εταιρεία των επιστημόνων Mosa Meat (στην οποία συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ), αλλά όπως προσδοκούν, με σημαντική πτώση της τιμής του, το εμπορικό προϊόν τους θα διατίθεται πλέον ακόμη και στα σούπερ-μάρκετ.

Το «μπέργκερ» που φτιάχνεται από βλαστικά κύτταρα, χρησιμοποιεί 45% λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή (καλλιέργειά) του σε σχέση με το συμβατικό μοσχαρίσιο κρέας, εκλύει 96% λιγότερα «αέρια θερμοκηπίου» στο περιβάλλον και απαιτεί 99% λιγότερη γη, καθώς καταργείται η ανάγκη της κτηνοτροφίας.

Η Mosa Meat, που θα απασχολεί 25 άτομα, θα πρέπει όμως πρώτα να βρει τρόπο για την μαζική παραγωγή του εργαστηριακού κρέατος, χωρίς να αποκλείει ότι θα χρησιμοποιήσει ακόμη και την τρισδιάστατη εκτύπωσή του γι' αυτό! Μένει βέβαια να δούμε και ποια είναι γνώμη που θα έχουν οι καταναλωτές για όλα αυτά...

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση