iphone app
android app
iphone app android app
Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017
καφές, καρδιά

Ο καφές δε βλάπτει την καρδιά


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Στην κατανάλωση καφέ δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, η οποία είναι η συχνότερη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σουζάνα Λάρσον του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», αξιολόγησαν όλες τις έρευνες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα πάνω στη σχέση καφέ-αρρυθμίας.

Η μελέτη που είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, κάλυψε συνολικά σχεδόν 250.000 άτομα για μια περίοδο 12 ετών. Η μέση κατανάλωση καφέ ανά άτομο ήταν τρία φλιτζάνια.

Η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού στο παρελθόν, αλλά στην περίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής έως τώρα η κατάσταση δεν ήταν ξεκάθαρη.

Η κολπική μαρμαρυγή, η πιο κοινή μορφή αρρυθμίας, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανακοπής και πρόωρου θανάτου. Αν και προηγουμένως υπήρχαν φόβοι ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, η νέα μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

«Οι άνθρωποι που τους αρέσει ο καφές, μπορούν με ασφάλεια να συνεχίσουν να τον πίνουν, τουλάχιστον με μέτρο, χωρίς τον κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή» δήλωσε η Λάρσον.

Υπογράμμισε πάντως ότι επειδή δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα πολλές μελέτες πάνω στο ζήτημα, θα ήταν καλό να γίνουν μελλοντικά κι άλλες.

Κατά τους Σουηδούς επιστήμονες, δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί ότι ο καφές πιθανόν να προκαλέσει άλλες μορφές αρρυθμίας της καρδιάς.

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση