iphone app
android app
iphone app android app
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017
Τηγανιτά

Τα τηγανιτά βλάπτουν την καρδιά


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 56% να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο έχουν όσοι καταναλώνουν τηγανητά φαγητά και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης, σε σχέση με όσους τρέφονται υγιεινά, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation που εκδίδει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, βασίζονται σε εξαετή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν τακτικά μία διατροφή, που συνηθίζεται στις νότιες ΗΠΑ και περιλαμβάνει τηγανητά τρόφιμα, αβγά, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, όπως το μπέικον και το ζαμπόν, και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης, όπως αναψυκτικά, αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή να χάσουν τη ζωή τους από νοσήματα συνδεόμενα με την καρδιά μέσα στην επόμενη εξαετία.

Στην έρευνα συμμετείχαν λευκοί και Αφροαμερικανοί άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 και άνω, οι οποίοι δεν έπασχαν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης. Συμμετείχαν από το 2003 ως το 2007 και αρχικά υποβάλλονταν σε ερωτήσεις από τηλεφώνου, έπειτα σε σωματική εξέταση και τέλος απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων.

«Κάθε έξι μήνες για μία εξαετία οι συμμετέχοντες απαντούσαν τηλεφωνικώς για τη συνολική κατάσταση της υγείας τους και για το αν χρειάστηκε να νοσηλευτούν», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Όσοι συμμετείχαν εντάχθηκαν σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, περιλαμβανομένων εκείνων που ακολουθούσαν τη διατροφή που συνηθίζεται στις νότιες ΗΠΑ, εκείνων που επιλέγουν τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, μεξικάνικο φαγητό, κινέζικο, ανάμικτα πιάτα και πίτσα, διατροφή αποτελούμενη κυρίως από λαχανικά και φρούτα, από γλυκά, από σαλάτες κι αλκοόλ (δηλαδή με ροπή προς την κατανάλωση μπίρας, κρασιού, οινοπνευματωδών και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, ντομάτας και σάλτσας για σαλάτες).   

Οι μοναδικοί που αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ήταν όσοι ακολουθούσαν διατροφή όπως αυτή που συνηθίζεται στις νότιες ΗΠΑ.

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση