iphone app
android app
iphone app android app
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016
Ένα κόκκινο πάντα δέχεται ένα φιλί από τη μητέρα του στην Καμπέρα της Αυστραλίας

Αυξάνεται στην Κίνα ο πληθυσμός των γιγάντιων πάντα


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Ο πληθυσμός των γιγάντιων πάντα που ζουν ελεύθερα στην Κίνα, αυξήθηκε κατά σχεδόν 17% σε δέκα χρόνια χάρη σε μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, αναφέρει ο κινεζικός Τύπος, επικαλούμενος μια επίσημη μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή που πραγματοποιήθηκε από την Αρχή Διαχείρισης των Δασών, 1.864 γιγάντια πάντα ζούσαν σε άγρια κατάσταση το 2013 στην Κίνα, δηλαδή 268 επιπλέον, κάτι που συνιστά αύξηση κατά 16,9%, εξήγησε χθες, Σάββατο, το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η προηγούμενη μελέτη της Αρχής Διαχείρισης των Δασών χρονολογούνταν από το 2003 και η τελευταία υπογραμμίζει πως οι προσπάθειες για την προστασία των πάντα που εφαρμόστηκαν έκτοτε εξηγούν την αύξηση του αριθμού τους. Παράλληλα το οικοσύστημά τους αυξήθηκε επίσης κατά 11,8%, φθάνοντας τα 25,8 εκατ. στρέμματα.

Στα τέλη του 2013 η Κίνα είχε 375 γιγάντια πάντα σε αιχμαλωσία, 166 αρσενικά και 209 θηλυκά.

Το Πεκίνο διεξάγει μια «διπλωματία των πάντα» η οποία γνωρίζει μια ορισμένη επιτυχία, καθώς τα ζώα γίνονται συχνά σταρ στους ζωολογικούς κήπους των χωρών υποδοχής τους. Έτσι τον Ιούνιο του 2014, 42 πάντα ζούσαν σε 12 χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε φυσική κατάσταση, τα πάντα ζούν κυρίως στα βουνά της νοτιοδυτικής Κίνας. Μεγάλο θηλαστικό, η γενετική κληρονομιά του οποίου είναι συγγενής μ' αυτή της αρκούδας, το πάντα τρέφεται αποκλειστικά με μπαμπού. Έχει βάρος περίπου 100 κιλά κατά μέσο όρο και φθάνει το 1,80 μ.. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως διαθέτει έξι δάχτυλα.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), το οποίο χρησιμοποιεί το πάντα ως έμβλημά του, χαιρέτισε την αύξηση αυτή.

«Η αύξηση του πληθυσμού των άγριων γιγάντιων πάντα είναι μια νίκη για την πολιτική της περιβαλλοντικής προστασίας που πρέπει χωρίς αμφιβολία να εορτασθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ζινέτ Χέμλεϊ, μια υπεύθυνη της ένωσης.

«"Η αύξηση αυτή καταδεικνύει τη δέσμευση της κινεζικής κυβέρνησης, την οποία ανέλαβε πριν από 30 χρόνια, να προστατεύσει τα άγρια γιγάντια πάντα», πρόσθεσε η ίδια.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής των ζώων αυτών είναι πολύ χαμηλός, ενώ η συρρίκνωση του οικοσυστήματός τους αντιπροσώπευε επίσης μια απειλή.

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση