iphone app
android app
iphone app android app
Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2016
Χταπόδια θαλασσινά

"Τρέχουν" για σαρακοστιανά- Στροφή στα κατεψυγμένα


Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Αν και πολλοί θεωρούν ότι οι τιμές των θαλασσινών εν όψει Καθαράς Δευτέρας είναι «αλμυρές» αποδεικνύεται τελικά οι τιμές κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα στην Κρήτη σύμφωνα με τους καταστηματάρχες.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί κυρίως στα κατεψυγμένα τα οποία χαμηλότερες τιμές.

Και φέτος δήλωσαν θα αγοράσουν τα άκρως απαραίτητα.


88,95 ευρώ κοστίζει το σαρακοστιανό τραπέζι

Μειώσεις τιμών στα θαλασσινά, τόσο στα φρέσκα όσο και στα κατεψυγμένα προκύπτουν φέτος. Οι μειώσεις φτάνουν και ξεπερνούν το 10% σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Το συνολικό κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού φτάνει φέτος τα 88,95 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 91,25 ευρώ δηλαδή είναι μειωμένο κατα 2,52%.

Οι συμβουλές της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης είναι:


(1) ΛΑΓΑΝΑ: Παραδοσιακό προϊόν της Καθαρής Δευτέρας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγορές μας. Λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει, συνιστάται στους καταναλωτές να προσέχουν ιδιαίτερα το ψήσιμό της. Γιατί μια άψητη και όχι καλής κατεργασίας λαγάνα προκαλεί στομαχικές διαταραχές, Επίσης θα πρέπει να γίνει έρευνα αγοράς, καθώς η τιμή ποικίλλει από Αρτοποιείο και Πρατήρια Άρτου, αλλά και Ζαχαροπλαστεία ή Σούπερ Μάρκετ. Θα πρέπει να αγοράζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε, καθώς η τιμή της είναι υψηλή.


(2) ΧΑΛΒΑΣ: Προσέχουμε την ημερομηνία ανάλωσης και τις ενδείξεις επί της συσκευασίας, καθώς επίσης και α) τα συστατικά του (ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, βανίλια, κακάο, ξηροί καρποί κ.λ.π.) β) την τιμή πώλησης, γ) την ημερομηνία ανάλωσης.


(3) ΤΑΡΑΜΑΣ: Στην αγορά διατίθεται χύμα ή τυποποιημένος. Προσέχουμε ώστε η γεύση του να είναι ευχάριστη και όχι ξινή και να μην προκαλεί δυσοσμία. Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτική ταραμοσαλάτα η οποία και ασφάλεια μάς παρέχει, αλλά και θα είναι φτιαγμένη βάσει των δικών μας διατροφικών αναγκών.


(4) ΤΟΥΡΣΙΑ: Είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Κατά

προτίμηση στα τυποποιημένα όπου αναγράφεται ο τρόπος συντήρησης, το βάρος και η κατηγορία του λαχανικού.


(5) ΕΛΙΕΣ: Κυκλοφορούν χύμα ή συσκευασμένες σε διάφορα είδη όπως τσακιστές, θρούμπες, Αμφίσσης, Καλαμών κ.α.. Απαγορεύεται η ανάμειξη ελιών διαφόρου είδους. Διατηρούνται σε άλμη, ξύδι ή σε λάδι. Αν αγοράσουμε χύμα θα πρέπει να πλυθούν καλά.


(6) ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ: Σε αυτήν την κατηγορία αναφερόμαστε κυρίως σε χταπόδι, καλαμαράκια, μαλακόστρακα και οστρακοειδή.


(7) ΧΤΑΠΟΔΙ: Κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Το μοσχοχτάποδο ή μελιδόνα και το χταπόδι που είναι καλύτερο ποιοτικά. Η μελιδόνα ή μοσχοχτάποδο έχει μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο σκληρό και υγρό δέρμα και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο.


(8) ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ: Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη όπως τα θράψαλα, σουπιδάκια κ.α. που μοιάζουν με καλαμαράκια. Το πραγματικό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 περίπου του σώματος το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα περισσότερο προς το μπλε και τα πτερύγιά τους είναι μικρότερα. Τα καλαμαράκια και το χταπόδι κυκλοφορούν στην αγορά σε νωπή και κατεψυγμένη μορφή.


(9) ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ: Μύδια, στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες κ.α. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Στα πολύ φρέσκα, όταν είναι λίγο ανοιχτά, με το άγγιγμα αντιδρούν και κλείνουν. Η μυρωδιά πρέπει να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Να αποφεύγεται η συλλογή οστρακοειδών από περιοχές για τις οποίες δεν είναι βέβαιη η καθαριότητά τους.


(10) ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΤΑ: Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί. Τα μαλακόστρατα ανήκουν στην κατηγορία των θαλασσινών που χαλούν πολύ γρήγορα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά.


(11) ΣΑΛΑΤΕΣ: Από φρέσκα λαχανικά, τα οποία μπορούμε να τα προμηθευτούμε από τις Λαϊκές Αγορές που λειτουργούν στην πόλη μας, ενισχύοντας οικονομικά τους αγρότες μας.

Κοινοποιήστε

  Εκτύπωση